Princ Petar
privatna arhiva
Princ Petar

privatna arhiva

Princ Petar , Foto: privatna arhiva

Javnost u Srbiji veoma je malo upoznata sa likom i delom naslednika srpske Krune koji poslednjih 20 godina tiho i bez medijske pompe radi na prikupljanju pomoći za podršku humanitarnim projektima Kraljevske porodice u Srbiji, a koristi i svaku priliku da lobira za svoju zemlju u visokim svetskim krugovima želeći da oni bolje shvate prilike sa kojima se njegov narod suočava.

- Iako pripada mlađoj generaciji, Petar je princ "starog kova" i veoma drži do tradicije i pravila Kraljevske porodice koja su uspostavljena aktom njegovog čukundede Kralja Petra I koji mu je uzor i velika inspiracija - otkriva naš izvor blizak njemu.

- Petar ima uspešnu poslovnu karijeru u Londonu i Njujorku. Živi na relaciji London-Beograd. Dugo vremena je u Beogradu iznajmljivao stan u blizini Bajlonijeve pijace, želeći da kada je u Srbiji živi životom običnog građanina što mu omogućava činjenica da se ne eksponira često u javnosti i nije toliko prepoznatljiv. Kreće se među svojim sugrađanima, vozi se gradskim prevozom i smatra da je to najbolji način da razume duh svog naroda i vidi šta su njihove realne potrebe i problemi - dodaje naš sagovornik.

Prestolonaslednik sa sinovima

privatna arhiva

Prestolonaslednik sa sinovima, Foto: privatna arhiva

Princ Petar je za ovih 38 godina dao svega dva intervjua. U jednom od njih rekao je da je shvatio šta je Srbija onog trenutka kada je kao jedanaestogodišnjak sleteo na Surčinski aerodrom i osetio ne samo toplinu u srcu, već i veliku bliskost sa ljudima koji su tada dočekali njega i njegovu porodicu. Od tog trenutka, izjavio je tada, Srbija je neodvojivi deo njegove duše i njegovog srca.

Tokom prvog dolaska Kraljevske porodice u Srbiju, 5. marta 1991. godine, nakon obraćanja njegovog oca Prestolonaslednika Aleksandra, Srbima se po prvi put obratio i tada jedanaestogodišnji Princ naslednik Petar, a njegove tadašnje reči ostale su duboko urezane u srcima mnogih Srba:

Kraljevska porodica prvi put u otadžbini

privatna arhiva

Kraljevska porodica prvi put u otadžbini, Foto: privatna arhiva

 - Draga braćo i sestre, dragi moj narode! Danas je najsrećniji dan u mom životu i životu cele moje porodice jer smo konačno stigli u svoju Otadžbinu. Ja sam još uvek dete ali znam šta je Otadžbina jer me je tako moj otac Prestolonaslednik Aleksandar učio. Puni smo nade da bolji dani dolaze i da ćemo mi, deca ove zemlje, imati bolju budućnost! Daj Bože mir našoj zemlji! Živela naša zemlja! Živela Srbija - rekao je tada.