Piće, koktel, sok, alkohol
Profimedia
Piće, koktel, sok, alkohol

Profimedia

Piće, koktel, sok, alkohol, Foto: Profimedia

Kada je napolju više od 30 stepeni Celzijusovih gotovo svi se uhvate za čašu vode ili soka sa puno leda kako biste se rashladili.

Možda biste trebali pripaziti koliko leda stavljate jer naučnici upozoravaju da hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma te da je po vrućinama najbolje piti vodu, odnosno napitke sobne temperature jer njih organizam brže apsorbuje.

Ukoliko pijete "ledena" pića odmah nakon obroka, postoji velika mogućnost da se prehladite, čak i ako je napolju vruće.

Kad se naviknete da pijete vodu sobne temperature, drastično će vam se poboljšati probava i bolje ćete se osećati pre i posle obroka.

Ispijanje toplog čaja na vrućinama većim od 30 stepeni takođe ima svoje prednosti jer će topli napitak podstaći znojenje i tako vas rashladiti, ali postoji "caka", topli napitak može da nas rashladi kada napolju nema vlage, odnosno kada je vazduh suv.

Efekt će biti još bolji ako nosite odeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje znoja.