Glumac Dragan Maksimović
Printscreen Youtube
Glumac Dragan Maksimović

Printscreen Youtube

Glumac Dragan Maksimović, Foto: Printscreen Youtube

Maksimovića su tukli huligani, naočigled prolaznika. Nešto više od dva meseca kasnije, na današnji dan, glumac je podlegao zbog zadobijenih povreda.

Prema rečima prijatelja koji su ga posećivali u bolnici, pretukli su ga takozvani "skinhedsi" jer su mislili da je Rom. To je, prema rečima očevidaca bila grupa navijača Rada, revoltirana zbog gubitka tadašnje utakmice od Obilića.

Čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija.

Spomen-ploča Maksimoviću postavljena je 18. novembra 2006. na inicijativu reditelja Gorana Markovića, koji je, u pismu gradskim vlastima, ukazao prethodno da je Maksimović iz nekog razloga zaboravljen, a njegov strašan kraj zataškan, te da ubice nisu privedene pravdi.

Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine u Podujevu. Ostvario je više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

U Narodnom pozorištu u Beogradu debitovao je 1971. ulogom Vojnika u predstavi "Majka Hrabrost i njena deca".

Tokom tri decenije na sceni tog teatra ostvario je zapažene uloge u predstavama "Sarajevski atentat", "Mandragola", "Britanik", "Lenjin, Staljin, Trocki", "Ribarske svađe", "Kraj partije", "Maksim Crnojević" ...

Glumio je i u filmovima "Petrijin venac", "Šmeker", "Vreme čuda", "Poslednji krug u Monci", "Rane", "Pad Italije", "Nož", "Mi nismo anđeli", "Crni bombarder", "Stršljen", "Lepa sela, lepo gore"...

Igrao je i u televizijskim serijama "Otpisani", "Duvanski put", "Priče iz majstorske radionice", "Četrdeset osma - Zavera i izdaja", "Otvorena vrata", "Gore dole"...

Komentari (5)

Puritanac

04.02.2018 16:01

Zvuci neverovatno i nestvarno da se preko ovog tragicnog dogadjaja preslo tako olako.Da li je moguce da za smrt ovog coveka niko nije odgovarao i niko nije kriv.Da li ova drzava nije zelela da se bavi ovim slucajem ili iza tih pocinioca stoji neko jako mocan.Cak i je ta ploca koja je postavljena na mestu napada postavljena na inicijativu njegovih prijatelja a ne zvanicnih institucija ove Drzave.Tragican slucaj velikog glumca i coveka i izostanak reakcije govori mnogo o nama i nasem drustvu.

Meda

04.02.2018 16:20

Vise nego zalosno. Pretpostavljam da je jedan od njih bio "necije dete", pa istraga namerno nije sprovedena. Kao narod, ne cenimo sebe pa se to vidi i u ovakvim situacijama.

Dulence

04.02.2018 16:32

Tuga,jedna...

Crni

04.02.2018 23:41

Tragicno,bolno i zalosno.Kao i mnoga ubistva iz tog vremena i ovo je proslo bez krivca.

DaNe

04.02.2018 23:56

Huligani maltretiraju sve žive, mog oca su takođe pretukli, jedva se oporavio, sa teškim posledicama, a nisu mislili da je rom. Zašto raspirivati mržnju zbog nekih budala? Zar treba sada mrzeti rome zbog onih "klinaca" koji su tukli Rašu Popova, a pre toga ubili čoveka iz Deligradske, a od 200 krivicnih prijava nikada nisu tukli rome.