Medicinska sestra Slađana T.
Vladimir Živojinović
Slađana T.
Slađana T., Foto: Vladimir Živojinović

 

Incident se dogodio nakon što je pacijentkinja sa radiologije poslata na šalter da joj zakažu konzilijum i hitnu hemoterapiju zbog jakih bolova. Dok sestra tvrdi da sin pacijentkinje nije bio zadovoljan jer njegovu majku zbog prethodnog zračenja nisu odmah mogli da prime kod interniste, Đ. V. je rekao u policiji da je sestra sa šaltera njegovoj majci rekla: “Da imate imalo mozga, ne biste došli ovde jer zračite ko sijalica”?!


- Majka se jedva kretala i držala se za pult. Pitao sam sestru zašto je tako vređa, a ona se samo povukla sa svog mesta. Iznerviran, uleteo sam u prostoriju u kojoj se nalazila i uhvatio je za kosu i vrat. Nisam je udario. Ona je mene izgrebala, ali ne krivim je. Krivo mi je, jer sam zbog zdravstvenog stanja moje majke reagovao impulsivno - rekao je Đ. V. u policiji.

Medicinska sestra Slađana T.
Medicinska sestra Slađana T., Foto: Vladimir Živojinović


S druge strane, Slađana kaže da je Đ. V. udario pesnicom u lice dok je objašnjavala njegovoj majci da do ponedeljka ne može da bude primljena kod lekara zbog specifičnog snimanja koje je imala, a potom uleteo kod nje i počeo da je davi.


- Razgovarala sam sa pacijentkinom koja je došla sa scintigrafije, to jest snimanja kostiju, gde je tretirana radioktivnim izotopom, i objašnjavala joj da će je doktorka primiti u ponedeljak, kako i piše u izveštaju. Pokušala sam da joj kažem da bi nakon takvog snimanja trebalo da se izoluje jer zrači. Dok sam joj to govorila, čula sam samo kako neko viče: “Šta ti nećeš, debela”, a potom videla pesnicu koja prolazi kroz otvor pulta. Dok sam se osvestila, osetila sam ruke na vratu, a zatim su udarci počeli da pljušte sa svih strana - ispričala nam je potresena Slađana.

Institut za onkologiju i radiologiju
Institut za onkologiju i radiologiju, Foto: Vladimir Živojinović


Drama na Onkologiji je trajala oko pet minuta, sve dok u pomoć nisu pritrčali portir i vozač, koji su mladića odvojili od nesrećne žene. Đ. V. je sačekao policiju, nakon čega je priveden. Nakon saslušanja je pušten da se brani sa slobode.

 

„Probleme“ pravi rodbina

Slađana kaže da joj se ovako nešto dogodilo prvi put u životu. - Mi smo svesni da radimo sa pacijentima koji boluju od teških bolesti i svojski se trudimo da im izađemo u susret. Nikada pacijent nije pravio problem, već uglavnom rodbina. Ali kada bismo im objasnili način rada, sve bi se izgladilo, jer i mi smo svesni da su oni u šoku zbog bolesti - rekla je Slađana. Njene kolege Dragan Kodža, glavni tehničar, i Dragana Mušilić, glavna sestra ambulante, rekli su nam da je ona najpre radila na odeljenju sa najtežim pacijentima i da je zbog zdravstvenih problema prebačena da radi na šalteru. - Slađana je u Institutu zaposlena oko 20 godina i niko se nikada nije požalio na nju - rekao je glavni tehničar.

Komentari (21)

jeca

28.11.2015 15:25

Tačno je koliko su te sestre grozne,neljubazne,drske i bezobrazne i koliko sebi daju za pravo da daju suvišne komentare.Ja se lecim na Bezanijskoj kosi u bolnici i nikada nisam ništa ruzno dozivela od lekara,ali od sestara podobavezno,nema šanse da sam i jednom otišla tamo a da one nisu imale konflikt ako ne prema pacijantima onda međusobno.Teme su slobodni dani,ko ce kada na godišnji odmor itd,pa kada doktorka izlazi iz ordinacije i trazi da joj donesu knjižice jer ih ceka pola sata recimo.

Miliana

28.11.2015 16:01

@jeca - Da je sestra objasnila zasto pacijentkinja ne moze Da ima pomenuti pregled na razuman i dostojsndtven Nacin, do ovoga nebih došlo , a verujem da je rekla Da da zraci kao sijalica I to drsko. Ovaj mladi covek Nije trebao tako da reaguje ali preovladale emocine. Izvinite se i nastavite, a I naucite nesto iz ovoga.

buba

28.11.2015 15:33

da su bezobrazne te sestre jesuu......kao da su doktori...sve bi ja njih na biro...ima ko hoce da radi i bude ljubazan....

Milčan

28.11.2015 15:51

Nažalost imao sam isih ti problema dok sam dovodio pokojnu mi sestru. Sa doktorima nikakvi problema već sve u superlativu sa njima ,ali sestre i procedudru koju moraš proći prije kontakta sa doktorima da te bog sačuva.Dok mi je sestra imala nesnosne bolove i čekali red za to vreme 4-5 sestara stojalo je ispred stacionara kao da su na konzilijumu i pušile.To se dešavalo da budem skroman na svaki 30 do 40 minuta ali svakog dana dok sam dovozio sestru na hemio terapiju i zračenje .

helena37

28.11.2015 16:53

@Milčan - Pa pobogu ne odredjuju sestre proceduru nego neko iznad njih one moraju da je sprovedu kako znaju.Njima se serviraju pravila .Ljudi zar je moguce da ste toliko ograniceni i puni predrasuda .Zeni brz oporavak a vama ostalima punim mrznje i neznajna neka je gospod upomoc

d

28.11.2015 22:01

@Milčan - Doktori odredjuju kada ce ko biti pregledan, koliko ce pregledati i sve procedure oko pregleda. Sestrama na salteru je NAREDJENO da rade tako, a to sto ima raznog naroda i medju sestrama na salteru kao i svuda..... tako je...

zorana

28.11.2015 18:38

medicinske sestre djubrad bez trukne empatije ,posebno te salteruse koje kao svrake gledaju iza pulta gore su lekara ,ja podrzavam Djordja jer sam i ja imala milion puta susrete ,i milion puta su mi padale roletne.Prvo sto su neobrazovane Drugo sto se poistovecuju sa lekarima i trece one nemaju empatiju prema jadnim i iznemoglim pacijentima.Imala sam priliku i da boravim na onkologiji na decijem odeljenju to je uzas i tragedija .Pa to treba tuci svaki dan.

penzioner

28.11.2015 18:52

Nije ta jos dobila dovoljno batina, pa i dalje laze i provocira!

lujka

28.11.2015 19:05

Cenovnik 200 grama kafe da ti kaže u kojoj je sobi pacient 500 grama da te uputi kod lečećeg doktora 1 kilo da nečekaš u redu poslednji nego negde 25-i recept koji ti po zakonu pripada 20 eur ako si naručen kroz 8 meseci 200 eura da dođeš kroz 2 meseca itd,itd, što znači dići kredit u švajcarcima da probaš spasiti svog najmilijeg ako i sam pre ne crkneš to ti se zove legalna javna kuća sa animir damama u belim haljinama

Anđelija

28.11.2015 20:16

@lujka - Imala sam operaciju na Institutu za radiologiju i onkologiju pre 8 meseci i od tada imam redovne kontrole. Tvrdim da za to vreme niko prema meni nije bio neljubazan, naprotiv, i sestre i doktori sa kojima sam imala kontakt za vreme lečenja, a takođe i osoblje na I spratu gde su ambulante i u podrumu gde se obavljaju snimanja bili su izuzetno ljubazni, predusretljivi i posvećeni svom poslu. Takođe, nikoga nisam ni čašćavala ni potplaćivala jer sam protivnik bilo kakvog mita.

Nataša

30.11.2015 15:59

@lujka - E, ime Vam savršeno odgovara!

djordje

28.11.2015 19:28

Manjak ljudskosti i vredjanje zene koja nije sama dosla vec je doktor specijalista hitno poslao zbog nesnosnih bolova je samo kap nepravde u moralno obogaljenom drustvu.Pohvala za alo na profesionalnosti.

ja

28.11.2015 22:05

@djordje - Posle svake intervencije ili odlasku kod doktora,pacijent napismeno dobije uputstva kad da dodje na kontrolu,terapiju i sl,sto vecina i ne procita a i ne slusa kad im se kaze nego tera po svome.Radim na Institutu,posle scintigrafije kostiju,pacijentkinja je sigurno od strane doktora obavestena i naglaseno joj je da zraci,da je opasna po okolinu i da je u obavezi da se sto pre izoluje,radi drugih pacijenata i samih zaposlenih na institutu.

ja

28.11.2015 22:14

@djordje - Djordje,da vam nesto objasnim,doktor specijalista nikog ne moze da posalje na Institut za onkologiju zbog nesnosnih bolova,takvi pacijenti se salju na urgentni centar.Pacijenti se nikad nisu zalili,cak i po ovim portalima su pozitivne kritike i pohvale za osoblje Instituta.Pacijentkinji je receno da dodje u ponedeljak,zato sto zraci zbog prethodne scintigrafije kostiju i zato nije primljena.

Cerka

28.11.2015 22:09

Ako pacijent posle zracenja treba da bude izolovan, to se valjda odnosi i na rodbinu pacijenta, a ne samo medicinsko osoblje, ili samo njihovo doope treba da bude zasticeno?! Ja sam na pomenutom Institutu dozivela neljudski tretman kao rodbina pacijenta, o mom pokojnom ocu ne mogu ni da pricam... Taj ,,primarijus,, koji je bio predsednik konzilijuma moze da zahvali Bogu sto nisam muskarac jer bih ga tada sravnila sa zemljom. Zelim mu istu sudbinu i da ga isti kao sto je on leci.

ja

29.11.2015 00:45

@Cerka - Moje saucesce. Naravno da se odnoci i na rodbinu i njihovo doope,sto im je i objasnjeno kako i na koji nacin.Napisala sam da je u obavezi da se izoluje i da je opasna po okolinu a naglasila za pacijente i osoblje jer se nije pridrzavala datih uputstva.

Milica

29.11.2015 07:30

Kaze zena da nema problem s pacijentima, vec sa rodbinom. Sram je bilo! Pa bar ona treba da zna koji su to pacijenti i u kom stanju. A svako kome je neko njegov u toj situaciji sigurno odlepi, jer ti je dovoljno tesko sto gledas kako se muci neko tvoj a ne mozes mu pomoci, da ti ne treba jos neko sa strane (a od kog jedinog mozes da dobijes neku pomoc) da ti otezava situaciju. Prosla sam nazost kroz to i to isto zelim svim bahatim zdravstvenim radnicima koji ocigledno rade na pogresnom mestu.

pc

29.11.2015 11:05

Imam 45 godina i ove godine sam poceo da imam problema sa zdravljem i posetio sam mog lekarakoji me je poslao kod specijalista. Kad sam otisao dalje svi se ponasaju kao da ja treba sve da znam,i koji papir treba i koga da pitam i sta da radim ito ne samo na jednom mestu nego na svim mestima na kojima sam bio. Kad neku od sestara pitam ispade da sam najgluplji covek na svetu i da nista ne znam. A tek, komisija za bolovanje, pa sunce ti kalaisano tu trebas da budes doktor nauka.

Marija

29.11.2015 12:38

Da je bila ljubazna sigurno ne bi dobila to što je dobila, a možda je trebala i više. Većina njih je usiljeno i "bogom dano" jer iza njih stoje lekari, načelnici i direktori jer su im to rezervne žene. Dok se ovakvim oštrokondžama za ovako "lepo" obraćanje ne uručuje otkaz i dalje će naše zdravstvo da srlja u ponor. Nažalost, ovo je Srbija.

Brankica

29.11.2015 13:51

Pa za sve postoji pr i put. Ja bi joj oci iskopala. Te salteruse su najgore. Utripovale ko da su ne znam kakvu skolu zavrsile. Neku Akademiju nauka mozda!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja ne zivim u Srbiji ali mogu da potvrdim da u Kragujevcu ne postoji "fina" zena. "Lepa i doterana da" ali fina i ljubazna ne... koja radi na nekom salteru. Nema ni u Apotheci... ni u opstini... ni u prodavnici....ni u mesari....poslasticari....ma sve to ufurano ko da rade za dz.

sestra

30.11.2015 19:29

@Brankica - Slican se slicnom raduje. Bas bih volela da znam gde radis pa da zaobidjem tvoj red..