Putinova portparolka:  Marija Zaharova
profimedia
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

Profimedia.rs

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, Foto: Profimedia.rs

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je da je presuda komandanta Glavnog štaba Vojske Republie Srpske Ratku Mladiću nastavak politizovane linije rada Haškog suda zasnovane na antisrpskom tumačejnu događaja 90-ih godina na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako je rekla, takva politika ne samo da ne doprinosi realizaciji osnovnih principa neizbežnog kažnjavanja za ratne zločine, već svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu.

Objektivno govoreći, kako je ocenila, Haški sud nije ispunio zadatak da nepristrasno kazni sve one koji su počinili zločine tog zločine, štaviše selektivni pravosuđem opravdao je pojedince uprkos postojećim dokazima i otvorio im put u politički život.

Sledeći Haški tribunal, istakla je Zaharova, istu stvar načinio je i Sud Bosne i Hercegovine koji nije uvideo zločine ratnog komandanta armije BiH Nasera Orića, čiji su borci iz Srebrenice između 1992. i 1994. godine vršili napade na srpske civile.

„Inferiornost logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je i pored utvrđivanja krivice Mladića što je osoblje UN-a držao kao taoce iako ih je time sačuvao od bombi NATO-a, zanemario činjenicu da je NATO bombardovanjem bespravno sprovodio vojnu operaciju na teritoriji tadašnje Jugoslavije“, naglasila je ona i dodala da je u tim napadima poginulo mnoštvo civilai dece, a niko na Zapadu zbog toga nije odgovarao.

„Iako se Tribunal do kraja godine gasi, mi računamo na to da će svi mehanizmi, povodom nastavka procesa Mladića, uključujući i mogućnost podnošenja žalbi, biti maksimalno efikasni, profesionalni i bez predsrasuda, što je neophodno kako bi se očuvao mir na Balkanu“, zaključila je ona.

Komentari (3)

Aca

23.11.2017 17:41

Gospodjo a sta ste vi i Putin ucinili da pomognete i nesto ucinite

Duce Putler

24.11.2017 00:00

I sve ovo izgovara put-in-ova aparatčkinja koja je civilne bolnice u Alepu proglasila za legitimne vojne mete ?! A kad su naknadno stradale ruske medicinske sestre u poljskoj bolnici digla je neviđenu galamu o to slučaju !Toliko o njenoj kompetentnosti da komentariše odluke Tribunala u Hagu.Kakav cinizam Marije jelek Zaharove:uzimati nekoga za taoce kako bi ih zaštitio od bombi ?! Pa to može da smisli samo neko ko je u koliziji sa zdravim razumom i pokušava da glupost proda retardiranima !

Gubernator Klatimir Smutin

24.11.2017 00:28

Zar je Tribunal bio obavezan da pusti Mladića na lečenje u rusiju?! Mogao je da traži medicinski tretman i u USA,GB,Švajcarskoj,Srbiji...Pre će biti da mu je namera bila ne da se leči već da se udomi u zemlji koja prima likove takvog profila preko političkog azila i državljanstva !