Endokrini sistem
Alo!
Endokrini sistem

Alo!

Endokrini sistem, Foto: Alo!

„Te iste male žlezde određuju i koliko ćemo i kako spavati, da li ćemo imati celulit, kakav će nam biti ten. Od njih sve zavisi, a o njima tako malo znamo“, kaže prof. dr Sintija Stuenkel sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u San Dijegu.

Vreme je da se to promeni i zato vas upoznajemo sa pet hormona koje luče neke od najvažnijih žlezda u našem organizmu, telesnim procesima koje oni regulišu, ali i sa tegobama koje se javljaju usled hormonskog disbalansa.

Hormoni štitaste žlezde

Uloga: Štitasta žlezda luči dva glavna hormona - trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), a problem nastaje zbog njihove premale ili prevelike proizvodnje. Ovi hormoni regulišu telesnu temperaturu, metabolizam, rad srca i funkcionisanje nervnog sistema, utiču i na izgled i kvalitet kože. U oba slučaja dolazi do brojnih poremećaja u organizmu.
Znak da nešto nije u redu: Pojačano ili smanjeno lučenje ovih hormona štitaste žlezde odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost. Hipertireoza ili pojačano lučenje ovih hormona manifestuje se kroz ubrzan puls, iznenadno lupanje srca, učestale stolice, brzo i lako zamaranje, poremećaj spavanja i mršavljenje. Za smanjeno lučenje tih hormona karakteristično je gojenje i zimogrožljivost. Psihički problemi mogu da se jave u oba slučaja, a najčešće je reč o zaboravnosti, koju okolina uoči mnogo pre obolele osobe.

Hormoni paratiroidne žlezde

Uloga: Regulišu krvotok i rad organa, sprečavaju gubitak kalcijuma iz kostiju. Hormoni paratiroidne žlezde takođe pomažu sintezu vitamina D.
Znak da nešto nije u redu: Grčevi u rukama i nogama, kao i aritmija ukazuju na manjak hormona paratiroidne žlezde, dok su simptomi povišenog nivoa hormona dehidratacija, stvaranje kamena u bubregu i osteoporoza.

Kortizol

Uloga: On se javlja kad smo pod stresom, potpomaže pamćenje, reguliše nivo šećera u krvi, sprečava dehidrataciju organizma i upalne procese.
Znak da nešto nije u redu: Zajapurenost, pojačano opadanje kose, maljavost lica, osteoporoza i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Grelin

Uloga: Grelin je poznat kao hormon gladi i hormon apetita, signalizira da je vreme za uzimanje hrane. Kad njegov nivo u organizmu poraste, javlja se snažna, urgentna potreba za hranom. Pokreće lučenje želudačne kiseline i želudačnih sokova, bez kojih nema normalnog varenja.
Znak da nešto nije u redu: Osećate glad ubrzo nakon obroka, ne osećate nikakvo zadovoljstvo ni tokom jela ni nakon njega.
Do poremećaja nivoa ovog hormona dolazi usled manjka sna i previše stresa.