Sveća
Profimedia
Jugoslavija je osvojila zlato na OI 1960.

Printscreen: Youtube

Jugoslavija je osvojila zlato na OI 1960., Foto: Printscreen: Youtube

U švajcarskom Sent Galenu u četvrtak 28. septembra u 82. godini preminuo je osvajač zlatne medalje na OI u Rimu 1960. Željko Perušić.

Željko Perušić rođen je 23. marta 1936. godine u Dugoj Resi gde sa 14 godina počinje da igra za juniorsku selekciju, a kasnije i za seniore za koju je nastupao do 1956. godine kada prelazi u zagrebački Dinamo.

Potom je sa velikim uspehom branio boje Minehna 1860, kao i švajcarskog Sent Galena. Karijeru je završio u luksemburškom Vaducu.

Perušić je nastupio na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu i bio je član jogoslovenske reprezentacije koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Iste je godine osvojio i srebrenu medalju u Parizu na prvom Kupu nacija, preteči Evropskog prvenstva.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 27 utakmica, a po završetku igračke karijere Željko Perušić ostao je da živi u Sent Galenu u kojem je proveo poslednje dane života.

 

Komentari (2)

mmne

30.09.2017 11:17

bio je dobar fudbaler….emigrirao je verovatno i pristupio hrvatskoj proustaskoj emigraciji zajedno sa stjepanom lamzom….lamza se vratio bio je dobar decko…perusic je ostao tamo….neverovatno da niste pomenuli to…ili….ma koga sad briga za to….a bio je jasan znak sta nam se sprema….

ismet b.

30.09.2017 12:56

@mmne - pokoj vam dusi covece.lepo se setiti kroz vas i vase kolege jedne lepe drzave.vreme leti teku godine mnoga leta prohujase oastala su samo secanja zelje i nadanja.citiram neponovljivog boru spuzica kvaku.