Stadion FK Partizan
EPA/Srdjan Suki
Stadion FK Partizan

EPA/Srdjan Suki

Stadion FK Partizan, Foto: EPA/Srdjan Suki

Aleksandar Jončić – Aca rođen je 9. aprila 1935. godine u Trsteniku u kući skromne, ali ugledne trsteničke porodice (otac Blagoje i majka Jelisaveta). Osnovnu školu i malu maturu je završio u rodnom gradu u zgradi stare trsteničke gimnazije. Prve korake sa loptom je, kao i mnogi Trsteničani, napravio na popularnom „vašarištu“, igralištu kraj Zapadne Morave.

Po odlasku u srednju školu u Kragujevac, postaje član tamošnjeg Radničkog i u njemu igra (prvo na mestu beka, a posle kao centarhalf) nepunu godinu. Uz malu „fudbalsku aferu“, 1955. godine se obreo u istoimenom klubu, ali sada u Nišu. Već u tom Radničkom biva zapažen od stručnjaka na utakmici reprezentacije grada i B-reprezentacije Jugoslavije, jer je u mnogim duelima sa tadašnjim reprezentativcima (Toplakom) izlazio kao pobednik.

Partizan

Printscreen: FK Partizan

Partizan se oprašta od legende, Foto: Printscreen: FK Partizan

To nije moglo da promakne iskusnom stručnjaku Aci Atanackoviću, koji ga odmah preporučuje Partizanu u koji prelazi septembra 1956.

Aleksandar Jončić je u dresu Partizana odigrao 222 utakmice i igrao je do decembra 1963. godine. Kao igrač crno-belih učestvovao je u osvajanju jednog kupa (1957.) i tri titule prvaka Jugoslavije (1960/61, 1961/62, 1962/63). Krajem 1963. godine prelazi u Suboticu i za Spartak igra nepune dve godine. Na poziv Laze Radovića, kao i mnogi uspešni prvotimci tadašnje Jugoslavije, odlazi u Holandiju i potpisuje ugovor sa drugoligašem Kserksesom. U tom klubu je igrao pune četiri sezone.

Poziv za reprezentaciju Jugoslavije dobio je 1962. i to za odlazak na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Čileu. Spremao se ravnopravno za veliki Mundijal sa svojim klupskim drugovima (Šoškićem, Galićem, Jusufijem i V. Kovačevićem…), ali teška povreda glave u domaćem prvenstvu, protiv ekipe Rijeke u Beogradu, odvojila ga je od sna svakog fudbalera.

Fudbal je prestao da igra u svojoj 34. godini (1969). Ostale su mu u sećanju veoma lepe uspomene na mnoge saigrače iz FK Partizan (Radović, Šoškić, Kovačević, Galić, braća Čebinac i Milutinović, Belin…), ali posebno je isticao legendu i velikog fudbalskog asa Stjepana Bobeka.

Sahrana Aleksandra Jončića biće obavljena u četvrtak 29. marta od 13 časova u Vrnjačkoj Banji.

Tagovi

Komentari (1)

Milan

29.03.2018 17:31

Tada se gledalo da li mali ima talenta a sada treneri prvo žele da "upoznaju" roditelje