Pacov
Profimedia
Miš Pacov Glodar

Profimedia

Foto: Profimedia

Vlada se nada da će oslobadjanje od štetočina dati prednost domaćim životinjama, a to su uglavnom ptice koje su ugrožene pacovima.

Mnogim domaćim ptičjim vrstama preti istrebljenje zato što pacovi i druge štetočine jedu njihova jaja i istu hranu kao one.

Novi Zeland je već uspeo da iskoreni pacove sa nekoliko svojih manjih ostrva, korišćenjem klopki, otrova i mamaca, pa se nada da će moći isto da uradi u celoj zemlji. Vlada je izdvojila 28 miliona novozelandskih dolara (20 miliona američkih dolara) u naredne četiri godine za ovaj projekat, a Kej je priznao da bi cilj mogao da bude ostvaren samo uz naučna dostignuća.

Ekolozi sa univerziteta u Oklendu (University of Auckland) Džejms Rasel (James Rušell) i Žaklin Begs (Jacqueline Beggs), smatraju da je moguće ostvariti taj cilj ali da je to veliki izazov u zemlji koja je veličine Velike Britanije. Ostvarenje ovog projekta može da skrene pažnju sa drugih ekoloških problema, pa čak i da stvori nove probleme kao što je eksplozija populacije miševa, rekla je Begs.