Aleksandar Vučić
Profimedia
Aleksandar Vučić

Profimedia

Aleksandar Vučić , Foto: Profimedia

Svojom odlukom da se uprokst tome što nije dobio podršku stranke kandiduje na predsedničkim izborima i izađe na crtu i samom kandidatu naprednjaka Aleksandru Vučiću, aktuelni šef države Tomislav Nikolić pridružio se grupi političara čija se politika svodi samo na kritike Vučića i želji da ga sruše, smatraju analitičari.

Politički analitičar Branko Radun uveren je da će Nikolić svojim učešćem u trci za šefa države pomoći opozicionim kandidatima, odmoći Vučiću, a da pritom faktički nikakav značajan rezultat za sebe neće ostvariti.

- Tomislav Nikolić će pokušati da ne ispadne tako da se pridružio opozicionom taboru i da je opozicioni kandidat, ali defakto on to sada jeste. Nikolić neće uspeti da ostvari neki veliki rezultat na izborima, naprotiv jer neće imati podršku stranke, infrastrukturu, a i rejting mu je poprilično oslabljen. On će uspeti samo da pomogne Vuku Jeremiću da uđe u drugi krug. Nikolić će svojim učešćem na izborima ošteti Vučića, ne baš puno, oštetiće Šešelja više i sprečiti njegov ulazak u drugi krug. I sada se postavlja pitanja koja je svrha tog njegovog angažmana, kada nema šanse da pobedi, a jedini efekat toga će biti Jeremić u drugom krugu. Dakle jedini ko će imati korist od Nikolićeve kandidature, nije Nikolić, već Vuk Jeremić, pa se logično nameće pitanje da li između njih dvojice postoji nekakav dogovor - komentariše Radun.

“Alo!” je pre nekoliko dana ekskluzivno objavio rezultate poslednjeg istraživanja jedne relevantne agencije, gde smo imali priliku da vidimo kakve bi rezulate ostvarili Vučić i Nikolić ako bi se obojica kandidovali:

Aleksandar Vučić 46 %

Vojislav Šešelj 13%

Vuk Jeremić 11%

Saša Janković 11%

Tomislav Nikolić 7%

Nenad Čanak 4%

Slično mišljenje deli i politički analitičar Dejan Vuk-Stanković. On ocenjujući da je Tomislav Nikolić odlukom da se ponovo kandiduje za predsednika Srbije “zabio nož u ledja” Aleksandru Vučiću, ističe da se time Nikolić definitivno svrstao u grupu opozicionih političkih aktera koji već mesecima sistematično osporavaju rad Vlade i pokušavaju da sruše kredibilitet Vučića.

- Nikolićeva odluka je šokantna i politički konfuzna, ali menja dosadnjašni pogled na predsedničku trku. Mislim da Nikolićevi dometi nisu mnogo veliki jer se u protekle tri godine biračko telo SNS identifikovalo sa predsednikom Vlade tako da Nikolićeva kandidatura može eventualnu da okrzne Vučića, ali ne može da mu načini štetu- ocenio je Vuk Stanković.

Na pitanje da li je možda Nikoliću “zabijen nož u leđa” jer je očekivao podršku SNS i Vučića za novi mandat, Vuk Stanković je rekao da je svaka kandidatura pitanje verovatnoće, a u ovom slučaju je veću verovatnoću za pobedu imao Vučić.

 

Komentari (5)

Драгомир

17.02.2017 07:11

Гос'н премијеру,кандидатура за председника ти није требала?Сигуран сам да су те чланови Главног одбора НАТЕРАЛИ ради својих интереса!Посао председника је парадирање са супругом како доликује протокол.Ја мислим да ти је дојадио посао премијера.Министри и нису ти нешто као Зорана Михајловић.НИСИ СМЕО ДА ПОНИЗИШ ТОМИСЛАВА?Зашто да не одради још један мандат?НИСИ МОРАО ДА СМАЊИШ ПРИМАЊА И ПЕНЗИЈЕ?24 спорне приватизације нису решене?Са ,,црквеним возом,, путници су били изложени смртној опасности?

Paja

17.02.2017 08:22

Jelena, napravila si veliku gresku, namerno ili ne ne znam. Vojislav Seselj nije na drugoj strani, ne zbunjuj glasace i onako je sve dovoljno zamagljujuce.

iza ogledala

17.02.2017 09:35

Pa on kaze da je cela Srbija iza njega!Nema brige! Ali moze biti i da ce ga iznenaditi masa dezertera!Njegov duh kamile je u totalnoj dezorjentaciji i besu!A besna kamila nije bas neka opasnost!

MiG

17.02.2017 11:19

Vucicu niko nista ne moze, do izbora ce stici migovi, helikopteri, raketni sistemi - a generali ce na narod, kao sto su punili dzakove peskom.

božur

18.02.2017 09:40

Kako da ne, ovo je dobar vic, sam protiv svih, a iza njega stoje pored vlastite stranke i svi koalicioni patuljci kao večiti privezak svakoga ko se dočepa vlasti...definitivno Srbija je zemlja čuda u kome i predsednički kandidati nastupaju u koaliciji.