Dragan Čavić
Dejan Božić
Dragan Čavić

Dejan Božić

Dragan Čavić, Foto: Dejan Božić

- Doneli smo odluku da referendum bude odgovor naroda na političku odluku Ustavnog suda BiH koja je za nas neprihvatljiva. A čim su stranci počeli pretiti da će uvesti sankcije, Dodik je građane obavestio da je referendum u stvari anketa i faza u sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH. Sada se brže-bolje sprema izmena Zakona o praznicima RS kako bi se odluka Ustavnog suda što pre provela i tako eventualno sprečile sankcije EU i SAD Dodiku i drugima. Za javnost junačenje.

- Ipak, i vi ste podržali referendum?

- Da mi u Savezu za promene nismo „potegli“ na terenu, očito je da ovaj referendum ne bi uspeo, odnosno, ne bi imao onaj zakonski minimum od 50 odsto plus jedan glas. Kao odgovorni političari između stranačkih interesa i Republike Srpske izabrali smo Srpsku. Pitanje je u kojoj bi danas bili situaciji svi mi da referendum nije uspeo. Narodu je preko glave igre njihovim životima. Dodik je odgovornost sada prebacio na narod, a prvi čovek RS treba da preuzme odgovornost na sebe. I sada imamo i kolateralni problem. Upali smo u žrvanj geopolitičkih trvenja Rusa i Amerikanaca, u koji smo uvučeni avanturističkom politikom Dodikovog društva.

- Da li je Dodik ovim potezom napravio problem Srbiji? Ako jeste, objasnite zašto?

- Siguran sam da jeste. Država Srbija je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i ona mora da se stara o njemu. Postojanje tog sporazuma nama u Republici Srpskoj garantuje miran san. I dok, sa jedne strane, imamo premijera Srbije Vučića, koji radi na miru i stabilnosti, na drugoj strani imamo Dodika, ali i njegovog „partnera“ Izetbegovića, koji sve čine da taj mir dovedu u pitanje. Dodik i Izetbegović se nikada nisu ni svađali, već im je referendum odlično poslužio kao deo predizborne kampanje.

- Da li udaljavanjem RS od politike Srbije, što Dodik čini, slabi Republiku Srpsku?

- Očigledno je da je državni vrh Srbije bio više informisan o mogućim posledicama referenduma po Republiku Srpsku od Dodika. Odavno SAD traži povod sa srpske strane za promenu Ustava BiH. Sad se može desiti da ga je i dobio. U Mađarskoj se, kako čujem, okuplja grupa Amerikanaca koja sprema novi atak na Ustav BiH. Na čelu te grupe je, navodno, Rafi Gregorijan, koji je sa Dodikom u sukobu sa dugom istorijom i koji je da bi se osvetio Dodiku spreman da Republici Srpskoj napravi velike probleme. On je vrlo iskusan i ima dobru i blisku poziciju Klintonovoj. Ako ona pobedi, eto nam novih problema. Dejton dva više nije samo spekulacija, već i opcija. Dodik u tome više nije bitan. Bitno je da ćemo živeti sa posledicama njegove nepromišljenosti i improvizacija u međunarodnim odnosima. 

Komentari (8)

Seka

29.09.2016 07:38

Bolje je ovom umisljenom idiotu da cuti nije ni do kolena Dodiku ni on iti bilo ko dtrugi iz RS, ali oni to ne mogu da shvate. On misli da je trodjen za politicara a seljavcina teska.

Crni

29.09.2016 08:19

Sramotno je ponasanje Cavica jer referendum nije Dodikov nego ga je raspisala skupstina i podrzali ga svi predstavnici partija licnim potpisom! Nazalost,zbog srpske nesloge RS JESTE UGROZENA!

Сава Прокоповић из Ритопека

29.09.2016 08:21

Ми не подржавамо овог Изметбеговићевог Србина Драгана ни у једном делу.

Драгомир

30.09.2016 05:16

@Сава Прокоповић из Ритопека - Ми у Србији цео век испаштамо због работа босанских срба!Они су наши најгори непријатељи!Смртно смо страдали због њиховог сулудог гаврила!Дошли су са Титом и ојадили нас отимачинама чега су се дохватили тако да овде још живе по отетим кућама и становима?Знате ли колико су пострељали београђана без суђења?Они мисле да треба да се ујединимо без овдашњег референдума?Не дај боже да се то деси јер би манипулацијама преузели целокупну власт.Ми стари знамо шта су нам чинили када су овде дошли са Титом

stavor

29.09.2016 09:15

kretenu i da je tako ne daj na njega,Dodik je lav a ne mis i prodana dusa. Stanite jednom u vijeku iza svoga,ko od strha mre za dusu mu prde.

JaTiOn

29.09.2016 11:56

@stavor - Dodik je sada lav, a kada je on prvi izgovorio da je u Srebrenici bio genocid - to nikom ništa. Tada je trebalo da dođe na vlast, a sada da bi ostao na vlasti mora da izmišlja. Dodik je..... (molim sve koji žele da dovrše rečenicu)

momazver

29.09.2016 09:55

Dakle Čaviću, po tvojim odgovorima može se naslutiti da je Srpska nagrebala i sa i bez referenduma.Još od Dejtona/kada je VOLŠEBNO ?! nestao original dogovora/,njoj se oko vrata konstantno zateže *svilen gajtan*.Dakle bar da se zna da nećemo biti mirne ovce-za klanje!

jaje na izborima

29.09.2016 12:20

Ovo je Izetbegoviceva sluga bro2 a Bosic bro1 Sramoto srpskog naroda. Ti i tvoji pajtosi prodali bi Republiku Srpsku. Dobicete mudo na izborima.