Novak Đoković
PROFIMEDIA
Novak Đoković

PROFIMEDIA

Novak Đoković, Foto: PROFIMEDIA

Prošlo je gotovo mesec dana otkako su engleski tabloidi sramno napali Novaka Đokovića da iz čiste pohlepe želi da podigne revoluciju među teniserima. Tek sada je stigla potvrda o čemu je zaista bilo reči na famoznom sastanku igrača pred Australijan open.

„Tajnu“ je otkrio Metju Ebden, momak koji je trenutno 75. na ATP listi.

- Mnogo toga se pisalo i spkulisalo o sastanu igrača u Melburnu. Nije nikakva tajna da je Novak Đoković predsednik Saveta igrača. Ali nije on bio jedini koji je govorio na tom sastanku. Mnogi verujemo u iste stvari kao i on. I da se razumemo, nije Nole ni u jednom trenutku rekao: „Momci, hajde da bojkotujemo takmičenja dok ne dobijemo više novca.“ Ne. Svi smo se složili da kao grupa imamo pravo da se naš glas čuje. I zbog toga ćemo osnovati novo udruženje igrača - objasnio je igrač rođen u Južnoafričkoj Republici, koji igra pod zastavom Australije.

Metju Ebden

EPA/Tracey Nearmy

Metju Ebden, Foto: EPA/Tracey Nearmy

Taj igrač, kome je najbolji plasman u karijeri bilo 61. mesto, ne krije da je većina tenisera nezadovoljna podelom novca na trurnirima.

- Recimo, nagradni fond Australijan opena je sedam odsto onoga što organizatori na njemu zarade! A znate kako, bez igrača nema ni turnira. U sportovima u kojima se najviše zarađuje nagrada za igrače je između 15 i 25 odsto. Tako je u bejzbolu, NFL-u, fudbalu... Pa fudbaleri dobijaju 30 ili 40 miliona dolara za ugovore na tri godine. A gde su tu teniseri? Mi koji smo među prvih 100 igramo sezone od po 11 meseci, putujemo više od svih ostalih sportista... A koliko zarađujemo? - zapitao se čovek koji je tokom karijere osvojio četiri titule na ATP turnirima, i to u dublu.

Novak Đoković

Tanjug/AP

Nole se bori za prava tenisera, Foto: Tanjug/AP

Zbog mizernih premija u odnosu na druge sportove taj teniser najavljuje da će se igrači organizovati na drugačiji način.

- Već smo dobili određene pravne savete. Na sastanku smo razgovarali i kako možemo da se izborimo za najjači mogući uticaj. Da li će biti štrajka? Pa i to je mogućnost. Niko ne želi da pravi probleme, posebno ne Novak. Ali nije u redu kako se prema nama odnose. Samo mala grupa igrača može da zaradi velike pare, a njih ima u tenisu. Niko ne može da kaže da nema - završio je Ebden u tekstu objavljenom na portalu „Glas igrača".