Vladimir Vještić sa suprugom
Privatna arhiva
Vladimir Vještić sa suprugom

Privatna arhiva

Vladimir Vještić sa suprugom, Foto: Privatna arhiva

Pre ulaska u avion, mladi policajac je zadržao bračni par. Čuvena rečenica: „A gde je pečat?“, verovatno im je odzvanjala u glavi jer njihovi pasoši nisu imali pečat kao dokaz da su napustili Grčku.

- Ova šaljiva fotografija ispred table Negorci i Prdejci, nastala 2. oktobra ove godine, poštedela nas je velikih neprijatnosti na švedskom aerodromu „Sturup“. Mladi policajac, očigledno primerno posvećen svom poslu, neubičajeno dugo listao je moj pasoš na poslednjem kontrolnom punktu pre ulaska u avion u Malmeu. Nisam znao razlog, pa sam pomalo zbunjeno čekao da ga čujem. Nakon dva minuta neprijatnog iščekivanja, pogledao me je značajno. „22. septembra ste na prelazu Evzoni ušli u Grčku, a ne mogu da nađem pečat kada ste izašli“, kazao mi je oficir. Istog trenutka mi je kao flešbek kroz glavu prošla slika te noći 2. 10, kada smo prelazili granične prelaze prema Srbiji, a nijedan policajac nije našao za shodno da nam lupi pečat. Samo su sanjivo ovlaš bacali pogled u putni dokument i odmahivali da prođemo. Kažem mu: „Nije moja krivica, gospodine. Vaše kolege, lokalni policajci, nisu postupili prema pravilu službe. Verujte mi, 2. oktobra smo supruga i ja napustili Grčku...

Nekog poziva motorolom, ne razumem šta pričaju. Završava. Obraća mi se na engleskom: „Žao mi je. Ne mogu vas pustiti da prođete. Pružite mi dokaz da ste napustili Grčku na legalan način“, kaže on.

Pola aviona iza mene gunđa. Stojim bespomoćno.

Tog trena, kao da se nečeg setio, pogledao me značajno, spustio glavu ispod staklenog pulta i upitao me: „Imate li u telefonu fotografije kojim mi možete dokazati da ste u tom periodu napustili Grčku?“. Nova nada me obasja. Podigoh prema njemu telefon i počeh mahnito da listam milionsku foto-hronologiju u galeriji. Biseri počeše da proleću pred našim očima. Bas me briga što gleda i pravu intimu. Listam. Listam... Sve dok mi ne izlete ova fotka iz Makedonije, nastala tokom povratka s kasnog letovanja.

- Evo, pogledajte.. Negorci, Prdejci, Makedonija. To je to - kazao sam mu. Tražio je da otvorim info kako bismo videli datum. 2. 10. 2016.

- Verujem vam! U redu je - kazao je policajac i okončao desetominutnu agoniju.

Dragi moji, sve je jasno. Tražite, insistirajte da vam prilikom svakog ulaska i izlaska u i iz zemlje u pasoš stave vidljiv pečat sa datumima. I slikajte se, svuda. Volim Negorce i Prdejce - zaključio je Vještić svoju ispovest.

 

Komentari (5)

nedjo

13.01.2017 09:36

srbin mora da pravi njesra

MAČIĆ

13.01.2017 13:35

@nedjo - šta je to sa nama ljudi. me valja ako nema pećat, a ne valja ni ako smo se slikali iz štosa pa nam datum i PRDEJCI spaslo mnoge muke. šta to ima loše u nama ljudi?

brat ljubo duhovnik

13.01.2017 09:37

volis prdejce ,a to ti sluzilo za sprdnju bitango

Pera

13.01.2017 11:34

I kako je ova slika dokaz da su 'legalno' presli granicu?

Andja

13.01.2017 13:33

@Pera - Pa bio je van teritorije Grcke tog datuma ..