Džamala trijumfovala na Evroviziji
Jutjub printskrin
Džamala trijumfovala na Evroviziji

Jutjub printskrin

Džamala trijumfovala na Evroviziji, Foto: Jutjub printskrin

Glasanje

Kao što je ranije napomenuto, od ove godine je promenjeno glasanje, odnosno prvo su saopšteni glasovi stručnih žirija, a potom publike.

Posle glasova žirija, Srbija je završila na dalekom 23. mestu, sa poena 35 poena. Prva je bila Australija sa 320 poena. Na drugom mestu je bila Ukrajina, na trećem Francuska, na četvrtom Malta i na petom Rusija.

Međutim, glasovi publike promenili su stanje na tabeli i Ukrajinu doveli na prvo mesto. Iako je publika najviše glasova dala ruskom predstavniku, to nije bilo dovoljno da se popne na tron i prvo mesto je otišlo Džamali.

Pobednička numera "1944" govori o sovjetskom proterivanju Tatara s Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata.

 

Sanja Vučić dobila je osam poena od bosanskog stručnog žirija, Makedonci su joj dali sedam, Crnogorci šest, Bugari i Slovenci pet, a Britanci i Hrvati dva poena.

Srpski stručni žiri je najveći broj poena dao upravo Ukrajini, a glasove je saopštila Dragana Kosjerina. Publika je pak najviše glasova dala Rusiji.

Revijalni deo

23.50h

Džastin Timberlejk

Jutjub printskrin

Džastin Timberlejk, Foto: Jutjub printskrin

 

U revijalnom delu, dok je trajalo glasanje, nastupila je svetska zvezda Džastin Timberlejk, kao i prošlogodišnji pobednik, a ovogodišnji voditelj Mons Zermerlov.

Mons Zermerlov

Jutjub printskrin

Mons Zermerlov, Foto: Jutjub printskrin

Pogledajte nastupe svih takmičara:

23.00h

Iveta Mukučjan

Jutjub printskrin

Iveta Mukučjan, Foto: Jutjub printskrin

Seksepilna Jermenka Iveta Mukučjan nastupila je poslednja u finalnoj večeri 61. Pesme Evrovizije. Numera "Love Wave" govori o Ivetim unutrašnjim borbama i ličnim emocijama, o osećanju koje svi poznaju i za kojim žude.

 

22.56h

Džo i Džejk

Jutjub printskrin

Džo i Džejk, Foto: Jutjub printskrin

Džo i Džejk, predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, pravo su osveženje na britanskoj muzičkoj sceni. 

 

"You’re not alone" je debitansko ostvarenje mladih Britanaca koji su veću afirmaciju stekli učešćem u muzičkom šou-programu The Voice of UK, gde su najpre bili konkurenti jedan drugom, ali ih je ljubav prema muzici, fudbalu i piletini zbližila.

22.52h

Zoe

Jutjub printskrin

Zoe, Foto: Jutjub printskrin

Austrijka Zoe pojavila se u romantičnoj kreaciji i zauzela pozu "Supermena", jer joj to daje samopouzdanje. Inače, dečko ove pevačice je polu-Šveđanin pa se očekuje da će Zoe imati visok plasman.

 

22.48h

Young Georgian Lolitaz

Jutjub printskrin

Young Georgian Lolitaz, Foto: Jutjub printskrin

Energični nastup Gruzijaca Nike Kočarova i „Young Georgian Lolitaz” obeležili su snaži vizuelni efekti. Svoj stil opisuju kao mešavinu elektronske, rok i indi muzike.

 

22.44h

Ira Losko

Jutjub printskrin

Ira Losko, Foto: Jutjub printskrin

Iri Losko ovo je takođe drugo pojavljivanje na Evroviziji, prvi put je nastupila davne 2002. Ova multitalentovana umetnica, osim što peva i glumi, veliki je borac za prava LGBT populacije.

 

22.40h

Džamala

Jutjub printskrin

Džamala, Foto: Jutjub printskrin

Ukrajinka Džamala, Tatarka sa Krima, u numeri "1944" peva o sovjetskom proterivanju Tatara s Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata. Ona je, pored Rusa, favorit za prvo mesto.

 

22.35h

Justs

Jutjub printskrin

Justs, Foto: Jutjub printskrin

Mladi Letonac Justs i njegov "Heartbeat" ima nezahvalnu ulogu, s obzirom na to da je teško ponoviti uspeh prošlogodišnje predstavnice Aminate, koja je osvojila šesto mesto.

 

22.32h

Barbara Rejzabal

Jutjub printskrin

Barbara Rejzabal, Foto: Jutjub printskrin

Energična Španjolka Barbara Rejzabal izvela je pesmu "Say Yay!". Ona je i jedan od autora ove kompozicije koja "svojom snagom i energijom održava ličnu borbu sa samim sobom da se bude bolji".

 

22.28h

Sergej Lazarev

Jutjub printskrin

Sergej Lazarev, Foto: Jutjub printskrin

Rus Sergej Lazarev opravdao je ulogu apsolutnog favorita i izveo maestralan nastup. U njegov muzičko-vizuelni performans uložen je veliki novac, te i ne čudi što sve kladionice prognoziraju da će upravo Rusija odneti pobedu.

 

22.22h

Nina Kraljić

Jutjub printskrin

Nina Kraljić, Foto: Jutjub printskrin

Hrvatska se sa Ninom Kraljić i pesmom "Lighthouse" posle dvogodišnje pauze vratila u takmičenje. Iako je pevala na engleskom, predstavnica Hrvatske se nakon performansa publici zahvalila na maternjem jeziku.

 

22.18h

Doni Montel

Jutjub printskrin

Doni Montel, Foto: Jutjub printskrin

Litvanac Doni Montel predstavljao je svoju zemlju na Evroviziji pre četiri godine, kada je završio na skromnom 14. mestu. Veruje da će ove godine sa pesmom "I’ve been waiting for this night" ostvariti bolji plasman.

 

22.15h

Sanja Vučić

Jutjub printskrin

Sanja Vučić, Foto: Jutjub printskrin

Sanja Vučić ZAA bila je fenomenalna i u finalnoj večeri Pesme Evrovizije. Predstavnica Srbije otpevala je pesmu Ivane Peters "Goodbye".

 

22.10h

Minus One

Jutjub printskrin

Minus One, Foto: Jutjub printskrin

Kiprane smo slušali u prvom polufinalu. Petočlani bend "Minus One", koji peva sve vrste žanrova nastupio je sa pesmom "Alter ego". Poznati su po obradama starih pesama koje prilagođavaju svom muzičkom žanru.

 

22.07h

Dami Im

Jutjub printskrin

Dami Im, Foto: Jutjub printskrin

Australijanka korejskog porekla Dami Im nastupila je 13. po redu sa pesmom "Sound of Silence".

Do pre dve godine Australija je bila prijateljska zemlja Evrovizije koja je godinama prenosila ovo takmičenje. Kako je procenat ljudi koji u Australiji prate Evroviziju veći od svih evropskih zemalja zajedno, Australiji je od prošle godine omogućeno da se takmiči.

 

22.00h

Mihael Špak

Jutjub printskrin

Mihael Špak, Foto: Jutjub printskrin

Mladi Mihal Špak predstavio je Poljsku sa pesmom "Color of your life". On je, poput mnogih ovogodišnjih kandidata, popularnost stekao učešćem u "X Faktoru".

 

21.57h

Amir Hadad

Jutjub printskrin

Amir Hadad, Foto: Jutjub printskrin

Predstavnik Francuske Amir Hadad takođe je nastupio na maternjem jeziku, sa pesmom "J’ai cherché". Inače, Amir je rođen u Francuskoj, ali ima izraelsko, tunižansko, marokansko i špansko poreklo. 

 

21.52

Džejmi-Li Krivic

Jutjub printskrin

Džejmi-Li Krivic, Foto: Jutjub printskrin

Predstavnica Nemačke Džejmi-Li Krivic svojom muzikom izražava naklonost prema strip estetici Dalekog istoka. Upravo, svojom pesmom Ghost ona pokušava da ’povede’ publiku kroz svoje fantazije. 

Ponosno ističe da je vegan i obožavatelj japanske ulične mode, što se i vidi.

 

21.48

Frans

Jutjub printskrin

Frans, Foto: Jutjub printskrin

Šveđanin Frans ima samo 17 godina i dobio je, očekivano, najveći aplauz za interpretaciju pesme "If I were sorry"! Frans je postao miljenik nacije 2006. godine, kada je tokom Svetskog prvenstva u fudbalu, sa svojih nepunih osam godina, ispevao pesmu Who’s da man o popularnom fudbaleru Zlatanu Ibrahimoviću. 

 

21.44

Pola Genova

Jutjub printskrin

Pola Genova, Foto: Jutjub printskrin

Još jedna Sanjina drugarica - Bugarka Pola Genova nastupila je sa pesmom "If love was a crime". Bugarska se na Evroviziju vratila posle trogodišnje pauze.

 

21.40h

Hovi Star

Jutjub printskrin

Hovi Star, Foto: Jutjub printskrin

Izraelac Hovi Star postao je veliki prijatelj naše Sanje Vučić na evrovizijskoj turneji. Ono što je zanimljivo za ovu zemlju je da su jedini koji su pobedili na Evroviziji (1979), pa se sledeće godine nisu pojavili na takmičenju. 

 

21.35h

Frančeska Mikjelin

Jutjub printskrin

Frančeska Mikjelin, Foto: Jutjub printskrin

Nakon što je pobednik festivala „Sanremo”, grupa „Stadio”, odbila da prezentuje Italiju na Pesmi Evrovizije, ta mogućnost data je vicešampionki – Frančeski Mikjelin, koja je popularnost stekla učešćem u "X Factoru". Ona je prva večeras nastupila na maternjem jeziku.

 

21.33h

Fredi

Jutjub printskrin

Fredi, Foto: Jutjub printskrin

Fredi postao je miljenik ženske populacije čim je njegova pesma "Pioneer" izabrana da predstavlja Mađarsku na Evroviziji. Inače je tamošnjoj javnosti poznat od 2014. godine zbog učešća u jednom rijalitiju.

 

21.27h

Samra Rahimli

Jutjub printskrin

Samra Rahimli, Foto: Jutjub printskrin

Samra Rahimli predstavila je Azerbejdžan drugi put na Pesmi Evrovizije. Prvi put je nastupala 2012, a ove godine je Javni servis Azerbejdžana izabrao da njena pesma "Miracle" predstavlja ovu zemlju u Evropi.

 

21.25h

Bob Dauve

Jutjub printskrin

Bob Dauve, Foto: Jutjub printskrin

Holanđanin Bob Dauve, koji je pevao treći po redu, kaže da kod kuće ima bar gde parvi koncerte za svoje prijatelje, pa čak i fanove. Dauve je nastupio sa pesmom "Slow down".

 

21.20h

Gabrijela Gunčikova

Jutjub printskrin

Gabrijela Gunčikova, Foto: Jutjub printskrin

Gabrijela Gunčikova, predstavnica Češke nastupila je druga sa baladom "I Stand". Zanimljivo je da se Češka Republika se takmiči tek četvrti put i ovo je prvi put da su se plasirali u finale.

 

21.15h

Laura Tesoro

Jutjub printskrin

Laura Tesoro, Foto: Jutjub printskrin

Prva je nastupila predstavnica Belgije Laura Tesoro sa pesmom "What’s the pressure", koja je nastupila i u drugoj polufinalnoj večeri.

Laura je pod velikim pritiskom večeras jer neće biti lako da ponovi prošlogodišnji uspeh svoje zemlje, koja je bila četvrta.

 

21.00h

Mans Zermerlov i Petra Mede

Jutjub printskrin

Mans Zermerlov i Petra Mede, Foto: Jutjub printskrin

Ceremonija otvaranja počela je defileom svih finalista, a potom je na binu izašao voditeljski par Mons Zermerlov i Petra Mede. "Gloub arena" večeras je primila oko 13.000 posetilaca, a očekuje se da će prenos putem malih ekrana pratiti oko 200 miliona ljudi.

 

- Glasanje je ove godine promenjeno. Prvo ćemo objaviti glasove žirija svih zemalja, a potom glasove publike. Ne brinite, to ne znači da će duže trajati, naprotiv - najavio je voditeljski par.

 20.50h

Nekoliko sati pred početak finala ispred "Gloub arene", gde se održava manifestacija, pristigli su najverniji fanovi.

 

 

Komentari (12)

Andrea

15.05.2016 01:12

Uzasna pesma! Najgori pobednik u istoriji Evrovizije!

Dragan

15.05.2016 02:00

@Andrea - Ovo je " Politicka " pobeda bez imalo srama .Moralni pobednik su Rusi ! Nadam se da RTS sledece godine nece ici na takmicenje !

Igor

15.05.2016 03:18

@Andrea - Стручни жири Србије је игнорисао Русију. Током ове "хвала" од нас, од Руса ....

comi

15.05.2016 06:55

Kakva bljuzgavica od manifestacije!A pobednica...a pesma...fuuuj!!!

drAgi

15.05.2016 07:35

Nasa pesma je na 18-om mestu sa glasovima publike, a po glasovima strucnjaka je bila na trecem odpozadi. Ja sam vam lepo napisao da nasa pesma ne valja, ali Vi to niste hteli da pustete kao komantar. A i ja sam neki strucnjak (malo preko 200 kompozicija kod SUISA-e. A kao sto Vi tu ne pustate komentare koji Vam se ne dopadaju tako i kompozitori koji se motaju oko srpskih muzickih centara ne dozvoljavaju posten odabir kompozicija.

marina

15.05.2016 08:15

Sve je to politika,nazalost,glasanje nema veze sa kvalitetom pesme, vokalnim sposobnostima,sve je to politika...........

goran

15.05.2016 09:02

Tatarka sa Krima?! Pa trebala je da nastupi za svoju domovinu Rusiju! Ova pobeda je cista politika, a sve usmereno protiv Rusije!

Драгомир

15.05.2016 10:06

Поштована децо,када сам ја био први пут млад Евровизија је била баш оно!Обична бина мало напирлана а ту је у ћошку оркестар.А онда крене песма!Нема скакања,ритања и ,,сачувај ме бого,, као данас!НАШИ СУ ПЕВАЛИ НА СРПСКОМЕ ЈЕЗИКУ!Бато,ЛАНЕ МОЈЕ је за Нобел награду!Пустите ЏУЛИ?Уживањац!ДВОЛИТРА је супер што пева наш момак!А онда се неки ,,увлакач у оно,, сетио да наши певају на језику подмуклих енглеза?Бато,ја сам први написао да наша песма нема шанси поред глупавог оцењивања.Пољаци били задњи ..

Marija

15.05.2016 10:50

@Драгомир - @Dragomir: sve si rekao istinu.I ja sam svedok da je tako nekada bilo i da su ta takmicenja zaista bila takmicenja u kvalitetu i lepoti pesme.Sada je politika u svemu prisutna i ako znate tekst ukrajinske pesme bice vam odmah jasno da je pesma politickog karaktera.Naravno protiv Rusije i Rusa.A sta bi drugo Zapad podrzao?!?Mi nismo imali sanse ni u sluacju da je nasa pesma bila zaista najbolja.To nije znao samo onaj koji nije hteo da zna.Ja sam protiv naseg ucesca dokle god politika odlucuje.

bokib

15.05.2016 10:56

Ma kod nas je isto namesteno dali ukrajini ma nemoj pa nismo mi pavijani skupili neki ziri niko nije cuo za njih ali zato rade po naredbi .SRAM VAS BILO.

Milica

15.05.2016 11:33

Ukrajina i Australija ubedljivo najbolje. Zasluzena pobeda.

drAgi

15.05.2016 12:10

@Milica - ajd` sad, za Austriju ne mogu da kazem no ovo ni ono, ali ukrajinska pesma je bas dobra. I bilo je tu jos mnogo originalnih koji nisu hteli da kopiraju Adel - kao Srbi; ove godine po zvuku, a prosle po kilogramima, ali obe po vriskanju. Na kraju: ko me .ebe sa mojim komentarima, a na pocetku - "vazno je da se ne jedimo", jer bez obzira na sumnje u nepoliticnost oko glasanja za Ukrajinu - pesma je objektivno objektivna.