Slobodan Praljak
Printscreen
Slobodan Praljak

Printscreen

Slobodan Praljak, Foto: Printscreen

Telo Slobodana Praljka biće kremirano u krugu porodice, a po izrazitoj želji generala koji je u Hagu proglašen ratnim zločincem, neće biti sahrane. U pismu koje je napisao još pre dve godine i naznačio da bude otvoreno "ako se nešto dogodi" Praljak je želeo da se njegov pepeo razbaca po zagrebačkom groblju Mirogoj.

I dok traje zvanična istraga ko je Slobodanu Praljku mogao da dostavi otrov, u haškoj ćeliji je pronađeno i oproštajno pismo naslovljeno na Niku. Pretpostavlja se da je namenjeno Niki Pinter koja ga je zastupala kao advokat u Hagu i da bi moglo da razjasni okolnosti koje su dovele do spektakularnog javnog samoubistva, dosad nezabeleženog u velikim sudskim sporovima.

Samoubistvo Praljka u Hrvatskoj izaziva burne i kontradiktorne reakcije, a mnogi naglašavaju da je učestvovao u mnogobrojnim zločinima i da okolnosti kako je završio život ne smeju da bace senku na razloge zbog kojih mu je suđeno. Doajen hrvatske političke scene Vladimir Šeks uporno optužuje bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da je njegovo svedočenje u Hagu dovelo do presude šestorici Hrvata iz BiH i da Praljkova smrt ide "njemu na dušu".

U intervjuu za riječki "Novi list" Šeks kaže da je Mesić svojim istupima branio tezu Haškog tribunala da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom osuđenih, provodili udruženi zločinački poduhvat.

- Svi su hrvatski građani bili dužni da sarađuju sa Haškim tribunalom, ali kod Mesića se ta saradnja svodila na klevetanje vlastite države. I to isključivo kako bi se osvetio mrtvom Tuđmanu. Zato Mesić ima udela u ovoj haškoj presudi, a Praljkova smrt ide i na njegovu dušu - rekao je Šeks.

On je čak pozvao Državno odvjetništvo da razmotri Mesićevo "lažno svedočenje".

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović juče je primila Hrvate iz BiH i ponovila da je hrvatski narod bio žrtva velikosrpske agresije.

Komentari (13)

Praljkove Zrtve

03.12.2017 18:01

Da ne glume Hrvati kojim slucajem....da li je neko video svojim ocima pokojnog Praljka .

Bin Laden

03.12.2017 18:10

Mr Izetbegovic and his party have maintained close ties with Iran and Arab states. Since the end of the war, there have been several bombings and attacks on Bosnian Croat police and Catholic churches that have been linked to the mujahedin and Bosnian Muslim extremists, but no arrests. Shortly after the end of the war, Bosnian Croat militiamen killed five mujahedin who ran a checkpoint in central Bosnia. One of those killed was wanted in connection with the 1995 truck bombing of New York's World

Bnk72

03.12.2017 18:12

Hvala Bogu da se klupko polako odmotava i da pravda pobedi

Srba

03.12.2017 18:55

Mesic je izdao Jugoslaviju, pa izdao i Hrvatsku... stara istina je da ko je jednom izdajnik, uvek i zauvek ostaje izdajnik. Bravo Mesicu, dobices i ti sta si zasluzio a to je djubriste istorije i od svojih sunarodnika, koji su te i zasluzili! Nadam se da ce konacno ostatak sveta da uvidi ko ste i sta ste!

zarko ratkovic

03.12.2017 19:56

@Srba - ako je sudbina 23 miliona ljudskih dusa zavisila od mekog mesica i neka je nestala ovako kako je nestala uzajamnim istrebljenjem.supci smo bili supci i ostali a to smo najbolje pokazali od 90 tih do danasnjih dana.cast manjini koja sanse nije imala protiv novokomponovanih tkz.cetnika i ustasa uz crkvene korove na obe strane.

kosic nenad

04.12.2017 09:17

@Srba - Mesic je razbio Jugoslaviju isto kao moja pokojna Baba Sara.Deca rodjenj posle rata naoredni lazni okldinci sa knjizicom komunista lazni intektualci generali oni kojima je najvise dala ONI su e planski rasturali jos od "45g a bez studa i srama krenuli "85g tkz.zajmom za nezaposlene.Zalud danas pisati Oni su pobedeli u dogovorenom ratu er bez rata nije moglo nikako .to da vam je jasno a sto g.

x

03.12.2017 19:35

Je'l moramo svaki dan gledati ovu izbezumljenu facu.

XXL

03.12.2017 22:45

@x - Dobro i kažeš kad ga vidim više mi se ni voda ne pije, a kamo li rakijica. Pozz.

Mery51

03.12.2017 21:59

Hrvatima nije bitno jesu li Praljak i kompanija pravili zlocine, nego tko ih je otkucao Hagu! Kolinda zna da svet ne sme da sazna za hrvatske zlocine, pa neprekidno mantra o Srbima, ali stvari polako pocinju da se menjaju. Tek ce te platiti milion i po Srba, koje ste od 41.do 91. sto pobili, sto pokrstili, sto proterali! Svet je saznao o genocidu nad Jermenima, saznaci i o genocidu nad Srbima! Zelim vam sve najgore!

keja

04.12.2017 08:28

Meni nije jasno kako netko može reći da je Hrvatska bila agresor na BiH, a Srbija nije...

baradja

04.12.2017 11:10

Dobro neki hrvati osjećaju da im je došao kraj,nije za njih da imaju državu.... Ako je Mesić u ovaj slučaj upetljan onda vam zaista nema spasa..Poznat kao rušilac svega čega se dočepa..."Jugoslavije više nema,ja sam svoj zadatak obavio",ovu Mesićevu izjavu da Kolinda nauči napamet i napiše 100x,da se ne blamira više šupljom retorikom,kao ostali papagaji hrvatski

deda

04.12.2017 13:08

Pitam se koga će da kremiraju lepa predstava za javnost u krugu porodice

deda

04.12.2017 14:11

Slažem se sa tobom Keja tog Netka treba kazniti što tako zbori