Herman  Gering
profimedia
Slobodan Prljak pije otrov

Facebook Printscreen

Slobodan Prljak pije otrov, Foto: Facebook Printscreen

Najpoznatiji slučaj samoubistva nekog optuženika desio se tokom Nirnberškog procesa, na kojem je suđeno nacističkim zločincima nakon Drugog svetskog rata, a u "glavnoj ulozi bio je Herman Gering.

Hitlerova "desna ruka" Herman Vilhelm Gering (1893—1946) bio je nemački političar, pilot, komandant Luftvafea i visoki funkcioner Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije, te "otac" zloglasnog Gestapoa.

Po okončanju Drugog svetskog rata osuđen je na smrt vešanjem za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na čuvenom Nirnberškom procesu, ali je izvršio samoubistvo noć pre egzekucije popivši tabletu cijanida.

Herman  Gering

profimedia

Herman Gering, Foto: profimedia

Gering su savezničke snage uhvatile neposredno pre kapitulacije Nemačke, a 1. oktobra 1946. godine proglašen je krivim po svim tačkama optužnice za ratne zločine i osuđen na smrt vešanjem.

U trenutku izricanja presude skinuo je slušalice i u potpunoj tišini demonstrativno odmarširao iz sudnice. Pošto mu je nakon 19 dana odbijena molba da bude "streljan kao vojnik, a ne obešen kao običan čovek", pregrizao je kapsulu cijanida koju je skrivao u svojoj ćeliji. Umro je 15. oktobra 1946.

Komentari (2)

djole

29.11.2017 22:33

krv nije voda, isti im je gen

jabreja

30.11.2017 07:15

@djole - To Đole, treba preslusati da li je pevusio "Danke Dojland". I istraziti koliko je otisaka Praljaka na kostima Srba po jamama Hercegovine, koliko na razaranju kosturnice izvadjenih kostiju u Zitomislicu...