Samsung Galaksi 7, mobilni telefon Galaxy
Profimedia
Ajfon 7

Profimedia

Ajfon 7, Foto: Profimedia

Aplikacija AccuWeather za iOS našla se na meti stručnjaka za sajber bezbednost zbog načina na koji sakuplja podatke korisnika. Sudeći prema Strafakovoj objavi, poznata aplikacija AccuWeather koristi dozvolu za davanje lokacije ne zbog pružanja preciznije prognoze vremena, već da bi kompaniji Reveal Mobile poslala specifične podatke.

Reč je o kompaniji specijalizovanoj za ostvarivanje zarade prodajom lokacijskih informacija reklamnim kompanijama.

Poslati podaci uključuju:

  • Precizne GPS koordinate, uključujući brzinu i visinu
  • Ime i BSSID Wi-Fi rutera kojim je moguće geolocirati uređaj putem brojnih onlajn servisa
  • Informaciju da li je bluetooth uključen ili isključen

AccuWeather je TechCrunchu poslao objašnjenje u kojem tvrdi da je aplikacija slala informacije u ranijim verzijama i da to sada ne radi. Što se odavanja WiFi informacija tiče, kompanija tvrdi da njena aplikacija sakuplja podatke, ali da ih ona sama ne koristi.

U nedavno objavljenoj zajedničkoj izjavi, AccuWeather i Reveal Mobile objasnili su svoj poslovni model sledećim rečima: "Ako korisnik odbije da deli lokaciju putem AccuWeathera, nećemo sakupiti nikakve GPS koordinate, niti ih proslediti dalje".

Međutim, ne spominje se ništa o WiFi-u. Navodi se samo da kompanija nije bila svesna toga da aplikacija sakuplja podatke koje AccuWeather nikad nije koristio. Ali, to se ne odnosi na Reveal Mobile, koji je sa podacima mogao da radi šta želi.

Postoji izvesna šansa da AccuWeather zaista nije znao šta Revealov softver radi sa imenima rutera, ali se postavlja pitanje o stručnosti kompanije koja nije pregledala softverske alatke pre nego što ih je uključila u aplikaciju za iOS. AccuWeather tvrdi da je SDK uklonjen iz aplikacije i da će biti vraćen nakon što "u potpunosti ispuni odgovarajuće uslove".

Korisnici, međutim, i dalje ne znaju šta ova izjava tačno podrazumeva jer sve što je rečeno jeste da bi nakon povratka SDK "konačni rezultat trebalo da bude prekid slanja podataka Reveal Mobileu nakon što korisnik to zabrani".

Onaj deo 'trebalo bi' mnogima, nažalost, ne zvuči mnogo optimistično.

AccuWeather je, u svakom slučaju, priznao da koristi špijunske alatke u aplikaciji koja sakuplja korisničke podatke bez njihovog znanja, bilo slučajno ili namerno. Kompanija takođe tvrdi da ne zna da li će Reveal samo promeniti SDK kako bi prestao da sakuplja podatke.

Besplatne aplikacije često ostvaruju zaradu putem sakupljanja korisničkih podataka. To je obično naglašeno u korisničkom ugovoru koji veliki broj korisnika uopšte ne čita.

Slična situacija desila se sa Unroll.me ranije ove godine, kada su korisnici saznali da se njihovi podaci šalju Uberu.

Ako ste zaista zabrinuti za svoju privatnost, preporučuje se da koristite Appleov Weather app ili kupite aplikaciju poput "Dark Sky" koja zarađuje na klasičan način - vi dobijete softver, oni dobiju vaš novac.