Šumski požar
Profimedia
Šumski požar

Profimedia

Vatra se brzo širi, Foto: Profimedia

Prema Kovačevićevim rečima, vatrogasci trenutno koriste povoljne meteorološke uslove kako bi vazdušne snage sve do večeri što više natopile požar i tako ga u potpunosti stavili pod kontrolu.

"I dalje će se natapati požar na kome je 380 vatrogasaca sa 120 vozila, a u pomoć su nam stigle i brojne vatrogasne snage iz cele Hrvatske.

U ovim trenucima gori na Mosoru, ali nisu ugroženi ljudi i objekti. Sada smo usredsredjeni na to da se dobro i do kraja ugasi požar u okolini Splita da se vatra ponovno ne aktivira", rekao je Kovačević.

On je dodao da trenutno gori požar u Dugobabama i da za sada vatrorgasci drže vatru pod kontrolom.

Pored brojnih vatrogasaca, sezonaca, vojnika i građana, požare u Splitu i okolini od sinoć gase i pripadnici navijačke grupe Torcida, kojima bi danas trebalo da se pridruže navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka, prenosi Hina.

Ipak, vetar je prestao da duva, tako da bi u toku današnjeg dana požar mogao da bude stavljen pod kontrolu.

 

 

Kako se navodi, u požarima su izgorele brojne kuće, neke su nagorele, kao i privredni objekti i automobili, a deo stanovništva u toku noći dobrovoljno je napustio domove u ugroženim područjima.

 

Vatrogasci su u toku noći u Strožancu i Podstrani odbijali vatru od kuća, ali zbog vetra požar je zahvatio sve što se našlo na putu.
Nebo nad Splitom još uvek je sivo i nepregledno, a u vazduhu ima dosta pepela zbog čega je sve teže disati.

Autoput Zagreb-Split-Ploče u potpunosti je otvoren za sva vozila, ali zbog požara je zatvorena brza cesta Solin-Klis u oba smera, županijska cesta Žrnovnica - Srinjine i županijska cesta Mravinci - Žrnovnica.

Prema gruboj proceni, u požarima od Omiša do Splita progutano je 4500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika, a vatrogasci primili više od 5000 poziva uznemirenih građana.

Vulin ponudio pomoć

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kontaktirao je ministarstva odbrane svih susednih zemalja zahvaćenih katastrofalnim požarima i ponudio im svu neophodnu tehničku i materijalnu pomoć.

"Po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije, predsednika Republike Aleksandra Vučića, ministar odbrane Aleksandar Vulin kontaktirao je ministarstva odbrane svih naših suseda zahvaćenih katastrofalnim požarima, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore kao i ministra policije Republike Srpske i ponudio svu neophodnu tehničku i materijalnu pomoć sa ciljem gašenja požara i sprečavanja većih posledica", ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane. Kako se napominje, Republika Srbija i njeni građani uvek će biti tu da pomognu kada je pomoć potrebna i da u teškim trenucima pokažu da se na njih može i treba osloniti.

 

Komentari (1)

sasa

19.07.2017 15:59

Zasto NATO ne gasi?