Uveren da je Đukanoviću došao kraj: Andrija Mandić
Tanjug
Uveren da je Đukanoviću došao kraj: Andrija Mandić

Tanjug

Uveren da je Đukanoviću došao kraj: Andrija Mandić, Foto: Tanjug

Samo pet dana pred održavanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori Andrija Mandić, lider opozicionog Demokratskog fronta i predsednik Nove srpske demokratije, poručuje da je uveren da će Milo Đukanović posle više od dve decenije izgubiti vlast u Crnoj Gori. On tvrdi i da će nova crnogorska vlada biti bez DPS-a, da će na jednoj od njenih prvih sednica biti doneta odluka kojom se povlači priznanje Kosova, kao i da će Rusija ponovo postati najvažniji partner Crne Gore u mnogim oblastima

- Na ovim izborima odlučna borba vodi se između Demokratskog fronta i DPS-a, to jest Mila Đukanovića. Narod se u Crnoj Gori probudio i na nedavnim protestima pokazao da je jedinstven i da je dogorelo do nokata. U Crnoj Gori imamo situaciju gde je država ne samo pokradena već je režim učinio sve da uništi osnovne vrednosti na kojima je ovdašnje društvo počivalo, upravo da bi mogao da realizuje svoje kriminalne projekte i istovremeno donese izdajničke odluke kojima je Crnu Goru posvađao sa rođacima i komšijama. Đukanović je za 27 godina vladanja - gospodarenja doveo Crnu Goru i njene građane u takvo stanje da oni, osim zastrašivanja, ucena i dalje pljačke više nemaju šta da izgube.

- Kakav scenario očekujete u nedelju veče?

- Očekujem, odnosno nadam se da će doći do mirne demokratske smene vlasti - prve takve u Crnoj Gori. Nadam se da režim neće ponoviti ono što je učinio na proletošnjim narodnim protestima, kada je bio ozbiljno uzdrman i preduzeo brutalne mere da bi se održao na vlasti. Razne prljave igre režima su bile vidljive i u ovoj kampanji, mi moramo biti krajnje oprezni i sprečiti ih u nameri da izazovu bilo kakve nemire i destabilizuju izborni proces, u kojem će biti formirana prva demokratski izabrana vlast i najzad biti ukinuta diktatura u Crnoj Gori.

Vlada Crnom Gorom gotovo tri decenije: Đukanović

profimedia

Vlada Crnom Gorom gotovo tri decenije: Đukanović, Foto: profimedia

- Šta bi vaša pobeda donela Crnoj Gori?

- Pre svega slobodu i realnu demokratiju. Mi smo već objavili naš program 707 mera. Planiramo da otvorimo 20.000 novih radnih mesta, pokrenemo stimulativne programe kojima će država pomoći sve građane koji imaju zdrave privredne projekte... Osnovna ideja je da Crna Gora zapravo počne da radi i proizvodi sopstvenu, realnu vrednost, a ne da se ekonomska politika bazira na pljački državnih resursa, a socijalna na nagomilavanju državne administracije. Jednokratno ćemo otpisati dugovanja za struju i komunalije, poreze na imovinu...

- Koliko bi se promenio odnos Crne Gore prema Srbiji?

- Jedan od najtežih udara koji je Đukanovićev režim naneo Crnoj Gori je udar na tradicionalni moral i veleizdajnički odnos prema našim tradicionalnim prijateljima - Srbiji i Rusiji. Nema sramnije odluke u istoriji Crne Gore od odluke o priznanju Kosova. Tu ljagu ćemo hitno izbrisati. Na jednoj od prvih sednica naše vlade biće doneta odluka kojom se povlači priznanje Kosova. Isto važi za ukidanje sankcija Rusiji. Diktatorski režim decenijama bezuspešno pokušava da ubedi narod Crne Gore da su nam Srbija i Rusija, na koje smo istorijski jedino i uvek mogli da se oslonimo, neprijatelji, a da su nam prijatelji oni koji su nas bombardovali i napadali našu zemlju. Posle 16. oktobra Rusija će ponovo postati najvažniji partner Crne Gore. Isto važi za odnose sa Srbijom.

- Kako bi se Milo Đukanović nosio sa porazom?

- Đukanoviću svakako nije lako da ode s vlasti. Nije to samo moć navike i korumpiranost vlašću. Kod njega je prisutan i realni strah od posledica višedecenijske pljačke i izdajničke politike koju je vodio. Sva kriminalna dela, bila njegova ili njegovih saradnika, biće procesuirana u okvru pravnog sistema. Đukanović je toga svestan i zato i pokazuje ovoliku nervozu u ovoj kampanji. Isplivaće na videlo i biće sankcionisano svako protivpravno delo preduzeto od strane odlazećeg režima. On što ćemo mi osigurati jeste da mu ne dozvolimo da izazove bilo kakvu nestabilnost koja bi kompromitovala izborni proces.

Crna Gora

profimedia

Crna Gora, Foto: profimedia

 

Nećemo dozvoliti izbornu krađu

- Da li se plašite da će glasovi biti pokradeni?

- Ne bi bilo prvi put da režim pribegne krađi glasova. Tu tehnologiju su razradili i uvežbali u mnogim ranijim izbornim procesima. Manipulacije izbornim spiskovima, promenama izbornih mesta, sve ono što režim uveliko radi upravo je uvod u ostvarivanje tog dobro poznatog scenarija izborne pljačke. DF je ovoga puta obezbedio dovoljan broj odlično obučenih posmatrača, koji će motriti na svaki potez režima i njihovih pulena tokom izbornog dana. Gledaćemo da što je više moguće sprečimo Đukanovića da još jedne izbore dobije krađom.

 

Vladu pravimo sa svima osim sa DPS-om

- Da li sebe vidite kao budućeg premijera?

- Mi smo poslali jasnu poruku - Vladu ćemo formirati sa svim zainteresovanim opozicionim strankama. Oko toga neće biti nikakvih pogodbi. Bitno je da se realizuje osnovni princip - da u našoj vladi jedino ne bude DPS. Svesni smo, naravno, da Đukanović već godinama vlada tako što pred izbore pravi fantomske, kvaziopozicione stranke, koje nakon izbora odmah okrenu ćurak naopako. Nema sumnje da će on i sada isto pokušati. Gledaće da razbije neke nekoherentne političke grupe i deo njih obrlati za saradnju sa DPS-om. Jedina politička snaga u kojoj se to sigurno neće, niti se može dogoditi, koja je i jedina istinska opoziciona snaga jeste DF. Zato je i jedini siguran glas za budućnost u kojoj prestaje pljačka i teror režima i u kojoj radi Crna Gora upravo glas za DF. Mi smo jedina opoziciona snaga koja nikad nije htela da se pogađa sa Đukanovićem.

 

Save

Komentari (8)

majo

11.10.2016 06:56

Mandicu nemoj da vas potkupe i vreme je pobedi,povuci priznanje Kosova ,sramneee sankcije Rusiji i polako maknuti granice sa Srbijom...SVI ZA JEDNOGA JEDAN ZA SVE RUSIJA SRBIJA CRNA GORA ....POBEDA OCEMO POBEDUU

zarko ratkovic

11.10.2016 07:31

@majo - moze sve da se desi ali cetnicka ideologija moze ali ne mora da pobedi.mora se jedino umreti i nista vise.

Драгомир

11.10.2016 08:09

Црна Гора никада није требало ни да помисли да призна ,,Косово,, па ма ко био на власти!Признање је пало међу првима?То је била таква брука и срамота да се Црна Гора никада неће од тога опрати.Никада!Само већу бруку и јерес од тога су урадили амери на челу са проклетим Клинтоном.Српски народ му је спасио 520 авијатичара за време Другог свецког рата а он је послао њихове унуке да нас бомбардују!Да повуку признање?Јес када би им газде дозволиле!

Dragan Nis

11.10.2016 08:30

Vise cete pomoci Srbiji ako povucete crnogorce iz Srbije.

Драгомир

11.10.2016 21:03

@Dragan Nis - Драган Нис,у Србији има нешто мало више од тридесетак хиљада оних који се декларишу као црногорци.Један од ретких народа света који може да се декларише ,,како ветар дува,,!Вољ ти је црногорац или вољ ти је србин!Једино што не могу да промене то што говоре српским језиком. Такозваним хрватима је одбијено признање да им језик ,,хрватски,, буде самосталан.Светски институт за језике који се налази у Немачкој јасно им је одговорио да говоре српским језиком.Имају ли црногорци тај сертификат?

Prc

11.10.2016 10:15

Povuce on nesto drugo...

realno,

11.10.2016 11:13

@Prc - pouci ga,pa ga poVuci!

Maja

11.10.2016 11:10

Srbi a svi ste u C.G. SRBI !@@@ GLASAJTE ZA G.MANDIĆA.... Ovi iz Bg...svi da glasaju za G.Mandica inače...mogu da idu kod Mila da žive a ne u SRBIJI.