Katalonija
Tanjug/AP
Katalonija

Tanjug/AP

Katalonija, Foto: Tanjug/AP

U toj priči, naravno, prednjači lider LSV-a Nenad Čanak, koji je zdušno podržao separatizam Katalonaca i ne samo što je otišao u Barselonu, već je stranačke prostorije okitio katalonskim zastavama, a šansu za svojih pet minuta video je i Jonuz Musliu, koji je brže-bolje zatražio otcepljenje juga Srbije i pripajanje Kosovu!

Nenad Čanak

Dalibor Danilović

Nenad Čanak, Foto: Dalibor Danilović

Ni nekadašnji predsednički kandidat Saša Janković nije mnogo zaostajao za separatistima, on je prvo na Tviteru izvređao Španiju, nazivajući je represivnom, jer brani svoj ustavni poredak.

- Slike iz Španije govore o krizi demokratije i sve represivnijoj ulozi države u Evropi. Naša je u gorem stanju. A partijski jurišnici vode ministarstva sile - napisao je Janković.

Saša Janković

Vesna Lalić

Saša Janković, Foto: Vesna Lalić

Situacija sa Katalonijom bila je dobar povod da se oglasi i Jonuz Musliu, lider Albanaca iz preševske doline, koji je naglasio da preševska dolina traži ujedinjenje sa Kosovom!

- Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992. godine u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredeljenje autohtonih naroda - traži Musliu.

Kratkoročno pamćenje: Jonuz Musliju

Promo

Jonuz Musliju, Foto: Promo

Jonuz Musliu, lider Pokreta za demokratski progres, pozdravio je referendum o nezavisnosti koji je održan u španskoj oblasti Kataloniji i pozvao je međunarodnu zajednicu da prizna referendum koji su Albanci na jugu Srbije održali 1992. godine. 

Varadi: Kosovo i Katalonija su isto

Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava, smatra da stav da Kosovo i Katalonija nisu uporedivi zato što je Španija članica EU nema uporište u međunarodnom pravu.

- To da EU nerado vidi otcepljenje Katalonije je očito, ali da tu postoji neka međunarodnopravna šema, koja je različita od Kosova ili Krima ili Škotske, to zaista ne vidim - rekao je Varadi.

- Referendum je izraz volje i zakonsko pravo autohtonog naroda, u ovom slučaju Katalonije, zagarantovano međunarodnim pravom. Referendum o etničkim Albancima u preševskoj dolini isto tako je legitiman i njime se garantuju mir i stabilnost između preševske doline i Srbije, ali i poštuje pravo Albanaca sa juga, koji su se referendumom većinski izjasnili za pripajanje Kosovu - izjavio je Musliu za „Naše Preševo“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković uveren je da su ovakve separatističke izjave veoma opasne za državu, ali jasno mu je zašto ovi političari posežu za njima.

- Reč je o istrošenim političarima koji nemaju snage ni za šta. Oni na jeftine načine koji su loši za državu pokušavaju da skrenu pažnju na sebe. Svako raspirivanje separatizma je opasno za državu, a oni to rade samo da bi zadobili neki politički poen. Janković je i tokom kampanje za predsedničke izbore opasno šurovao sa ekstremistima separatističkog nastrojenja u Vojvodini. Slično radi i Čanak, Musliu takođe. To najviše govori o njihovoj nemoći. Reč je o političarima koji su potpuno istrošeni i sada bi da se revitalizuju propovedajući stvari kojima bi unesrećili sopstvenu zemlju - kaže on.

Popović: Pravno nasilje nad Srbijom

Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije (SNP), ocenio je da je „pravno nasilje koje pojedine članice Evropske unije sprovode nad Srbijom na primeru Katalonije ogoljeno do kraja”. On smatra i da zvaničnici iz Brisela treba konačno da se izjasne o tome da li međunarodno pravo nameravaju da primenjuju selektivno i kako im se prohte.

- Jer ako je Kosovo za njih, kako kažu, jedinstven slučaj, sutra čak i Vojvodina i Raška iz političkih interesa, a protivno međunarodnom pravu, mogu postati jedinstven slučaj - upozorava Popović.

 

Komentari (3)

Musli

05.10.2017 18:49

je rekao da je njegov predsednik u Albaniji, pa prema tome Musli karta u 1 pravcu!

Pera Detlic

05.10.2017 19:06

Sta radi BIA sto im ne zabada glogov kolac u ledja, sa vampirima se tako oduvek postupalo.

XXL

06.10.2017 16:23

Kako može biti separatizma u Vojvodini kada Vojvodina nije bila deo Srbije već su vojvođanski srbi SVOJU autonomiju koju su dobili od Marije Terezije stopili u savez sa Srbijom (da ne komentarišemo istorijske događaje kako su srbi dobili autonomiju od Marije Terezije to se zna iz istorije). Dakle vojvođani mogu samo da istupe.