Strašne poplave u Grčkoj
EPA-EFE/VASSILIS PSOMAS
Strašne poplave u Grčkoj

EPA-EFE/VASSILIS PSOMAS

Strašne poplave u Grčkoj, Foto: EPA-EFE/VASSILIS PSOMAS

Američka agencija AP javlja da su danas nastavljene operacije potrage i spasavanja za još četiri osobe, čiji je nestanak prijavljen otkako su poplave pretvorile puteve u bujice blata i šuta.

Istovremeno, stanovnici zapadnih oboda grčke prestonice Atine danas su pokušavali da očiste nered koji su izazvale bujične poplave kada su prošle kroz njihove krajeve dan ranije, u vreme kada se broj poginulih povečhao nakon što su spasilačke ekipe pronašle još jedno telo tragajući za nestalim osobama.

Od 23 povređenih, 12 se još nalazi u bolnici, među kojima je i 82-ogodišnja žena za koju se navodi da je u ozbiljnom stanju na odeljenju za intenzivnu negu, saopštio je Nacionalni centar za zdravstvene operacije.

Olujno nevreme ni danas nije zaobišlo Atinu, a dovelo je i do  privremenog prekida saobraćaja na jednoj od glavnih avenija u grčkoj prestonici, ali nije izazvalo bujične poplave.

Vatrogasna služba saopštila je danas da je primila 660 poziva kako bi pomogla u ispumpavanju vode iz poplavljenih domova i poslovnih prostorija od srede ujutru, a da je spasila 88 osoba zarobljenih u domovima i vozilima.

Sve vatrogasne službe na širem području Atine ostaće u stanju pripravnosti jer vremenske prognoze predviđaju nastavak nevremena u toj oblasti, navodi AP.

Ranije je grčki premijer Aleksis Cipras proglasio nacionalnu žalost.

"Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu", rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Rojters.

Grčki premijer je naveo da će bez odlaganja biti usvojene mere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća.

Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra, zapadno od grčke prestonice, posle obilne kiše koja je padala celu noć utorak na sredu.

Najteže pogođena oblast bila je Madra, gde su zabeleženi skoro svi smrtni slučajevi.

Prema navodima zvaničnika, oko 500 domova i poslovnih prostorija je oštećeno.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

Bujične poplave, koje su usledile nakon teške oluje tokom noći, nosile su sa sobom vozila, urušavale zidove, potopile ribarske brodove i preplavile deo glavnog autoputa.

"Ovo je biblijska nesreća...Sve je nestalo", rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku televiziji ERT.

Mandra i Nea Peramos zajedno imaju oko 20.000 stanovnika, a mnoge kuće su tamo građene neplanski.

Atinski tužilac je naložio hitnu preliminarnu istragu o uzrokovanim smrtnim ishodima i uništenju, a istražuje i moguće prekršaje u urbanom planiranju.

Obilne kiše ovog tipa nisu uobičajena pojava u Grčkoj, gde slaba infrastuktura može da građane dovede u rizičnu situaciju u slučaju poplava, napominje Rojters.