Požega i Arilje pod vodom
B. Bojović
Požega i Arilje pod vodom

B. Bojović

Požega i Arilje pod vodom, Foto: B. Bojović

Zbog obilnih padavina i izlivanja reka i potoka vanredna situacija proglašena je u Čačku, Topoli, Bajinoj Bašti, Požegi, Novom Pazaru, Arilju, Ivanjici, Kraljevu i Lučanima, Raškoj i Ljigu a u mnogim mestima na rekama u Srbiji, prema podacima RHMZS, prevaziđena je granica redovne odbrane od poplava. Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu.

Reka Čemernica je počela da opada i prestalo je prelivanje vode preko bedema, saopšteno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u 11 časova. Narednih sati preuzeće se mere kako bi se voda što pre izvukla iz pojedinih džepova, rekao je direktor JP Srbijavode Goran Puzović.

Iz poplavljenog područja u selima Konjevići i Preljina kod Čačka do sada je evakuisano oko 420 ljudi

– Prestalo je prelivanje na Čemerici, a sledećih sati prioritet je da što pre izvučemo vodu iz džepova. Zapada Morava lagano raste ali tu ne očekujemo veće probleme. Vrh talasa na Moravi se očekuje oko 15 sati, ali ne očekujemo veće probleme – rekao je direktor Goran Puzović.

Tokom noći evakuisano je 400 osoba, dok su 15 sugrađana evakuisale vatrogasno spasilačke jedinice.

Na teritoriji ove opštine angažovano je 47 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 14 vozila.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Niša koji čini šest pripadnika, dva vozila i dva čamca, trenutno se nalazi u Konjevićima, a na putu ka Čačku su i specijalistički timovi iz Beograda - 14 pripadnika, tri vozila i pet čamaca i Novog Sada - 10 pripadnika, tri vozila i tri čamca.

Iz Kraljeva u Čačak je upućen 71 pripadnik Žandarmerije. 

ŠABAC STREPI

Vodostaj reke Save kod Šapca iz dana u dan raste, u ponedeljak je iznosio 482 centimetra i približio se granici vanredne odbrane od poplava, koja se uvodi kada Sava dostigne 500 centimetara. Najveći problem za grad predstavlja nebezbedan nasip od Drenovca do Čevrntije u dužini od pet kilometara, koji je bio i najslabija tačka tokom poplava 2014. godine. Tada je nekoliko hiljada ljudi danonoćno postavljalo džakove sa peskom kako bi se Šabac odbranio od, do tada nezabeleženog visokog vodostaja – 665 centimetara. Od tada do danas, ništa nije urađeno na saniranju nasipa.

 

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani–Guča i Guča - Čačak preko Jelice je obustavljen .

U toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta, Voda je ušla u desetine kuća u naseljima: Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i stambeni objekti u naseljenom mestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

Požega i Arilje pod vodom

B. Bojović

Požega pod vodom, Foto: B. Bojović

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje.

 U Požegi pod vodom je stotinak kuća i više od 1.500 hektara oranica, a, pored vojske, u krizna područja biće poslata i žandarmerija, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i deo brda ispod Liške stene.

EVAKUACIJA

Na teritoriji opštine Lučani u toku je evakuacija najugroženijih porodica u Đeraću i Puhovo. Osnovna škola u Lučanima danas radi skraćeno, a sutra neće biti nastave. Sve ostale škole na teritoriji opštine Lučani neće raditi danas i sutra. JP Rzav ni u mogućnosti da vrši redovno snabdevanje građanstva vodom U toku dana biće organizovano snabdevanje vodom cisternama. Ekipa hitne pomoći i pedijatrija je organizova u prostorijama Doma kulture Lučani. Očekuje se dolazak Predraga Marića načelnika republičkog centra za vanredne situacije.

 

Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije, prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

 

Arilje

B. Bojović

Arilje, Foto: B. Bojović

U Arilju je voda prodrla u nekoliko domaćinstava, poplavljen je objekat Maxija, škola u latvici a većina saobraćajnica je oštećena.

I Požega je pod vodom. Kiša i dalje pada, pa se situacija pogoršava.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić potpisao je odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji Čačka jer obilne padavine i bujične reke ugrožavaju domaćinstva.

Malinjaci pod vodom

B. Bojović

Malinjaci pod vodom, Foto: B. Bojović

Najkritičnije je u Preljini gde gde se ponovo izlila reka Čemernica, a slično je i u selima nizvodno od Čačka, sa leve i desne obale Zapadne Morave.

U štabu za vanredne situacije apelovali su na meštane Konjevića i Preljinske Baluge da odmah počnu sa evakuacijom.

Spasilačke ekipe su na terenu na lokaciji kod Živanića mosta, a očekuje se da će u evakuaciju biti uključeni i pripadnici Vojske Srbije.

- Čemernica preti da poplavi barem 500 domaćinstava. Tu je trenutno najkritičnija situacija u čitavom Moravičkom okrugu. Evakuacija je u toku – izjavio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić.

Čemernica se izlila na istom mestu kao i tokom velikih poplava od pre dve godine, ali na delovima koji proteklih godina nisu sanirani.

Morava je nabujala i u samom gradu i već se nalazi na metar od pomoćnih terena hale košarkaškog kluba Borac.

Put Gornji Milanovac - Preljina - Čačak bio je u prekidu, a otvoren je nakon što se voda povukla sa kolovoza. Saobraćaj je profunkcionisao od 8,50 sati.

Zbog izlivanja reka i prodora podzemnih voda desetak škola u rudničko-takovskom kraju danas ne radi, jer djaci nisu mogli da dodju na časove.

Kako je za agenciju Beta rečeno u Opštinskoj upravi, voda je prodrla u gradsku Brusničku školu gde je poplavljena đačka kuhinja i učionice, zbog čega se ne održavaju časovi, a voda se izbacuje uz pomoć pumpi.

U izdvojenom odeljenju Prve osnovne škole u Brdjanima, od 91 učenika jutros je stiglo samo 15, a nastavnici su iz Gornjeg Milanovca krenuli preko Gornje Trepče.

U gružanskom kraju ne radi škola u Gornjoj Crnući a u rudničkom u Ugrinovcima.

U takovskom kraju, časovi se ne održavaju u Gornjim Banjanima, Polomu i Savincu, a u pranjanskom u Srezojevcima.

Ništa bolja situacija nije ni u užičkom kraju.

Užički kraj pod vodom

V. Lojanica

Užički kraj pod vodom, Foto: V. Lojanica

Na desetine poplavljenih kuća, stotine hektara zemlje pod vodom, uništeni plastenici, oštećeni putevi – epilog su padavina koje su juče i noćas pogodile užički kraj.

Najdramatičnije je u Požegi gde je grad osvanuo opasan vodom usled izlivanja Đetinje, Moravice i Skrapeža. U selu Prilipac izlila se Kravarička reka i poplavila tri kuće. U Gorobilju, Pilatovićima, Guglju i drugim selima u požeškoj kotlini pod vodom je, prema proceni predsednika opštine Milana Božića, na stotine hektara zemlje. Narod je noćas pred stihijom, ko je gde imao, evakuisao stoku iz svojih štala, ali mnogobrojnim plastenicima nije bilo spasa.

 

Kiša je u bajinobaštanskom kraju pokrenula više klizišta, a jedno od njih je u mestu Carevac gde se brdo odvalilo na magistralni put Užice – Ljubovija. Nekoliko kilometara dalje voda je odnela alternativni nasip, napravljen 2014. posle majskih poplava.

Škola u Guči

B. Bojović

Škola u Guči, Foto: B. Bojović

Kosjerić je noćas odbranjen od nabujalog Skrapeža, ali su poplavljena polja oko oko grada. Pod vodom je na desetine hektara malinjaka i njiva.

Sečica u selu Seča Reka izlila se po dvorištima ali je krajnjim naporima meštana i dobrovoljaca iz Kosjereća sprečeno da vode prodre u okolne kuće. Zaselak Dunjići, u brdovitom predelu tri kilometra od Seče Reke, od sinoć je odsečen pošto je voda poplavila jedini prilaz ka ovom naselju. Štete ove nepogode zbrajaće se i Šljivovici pod Zlatiborom, te Bioski i Kremnima u podnožju Tare.

Užički kraj pod vodom

V. Lojanica

Naselje Plaža u Užicu, Foto: V. Lojanica

U noćnim satima bedemi su postavljani u užičkom naselju Plaža gde je Đetinja izašla iz korita i doprla do pred ulaze obližnjih kuća. Daleko dramatičnije je u donjem toku ove reke na porezu od Sevojna ka Požegi. Nekoliko kuća tik uz magistralu u Zlakusi do pola je potopljeno.

Ohrabruje da je kiša koja je padala od juče ujutro noćas stala što je dovelo do opadanja nivoa vodotokova u užičkom kraju.

Što se tiče Obrenovca, u kome je u prošlim poplavama bilo najgore, gradonačlenik Miroslav Čučković za Alo! kaže da je situacija pod kontrolom.

On kaže da su sve ekipe u potpuno u pripravnosti, ali da se zbog jučerašnjih i najavljenih padavina ne očekuju veći problemi u tom gradu, koji je u maju 2014. najviše bio pogođen poplavama:

-Apsolutno su sve ekipe na terenu, bujični tokovi Baričke reke, Tamnave, Trstenice i Marice su mirni i reke su u okviru svojih korita. Pomno pratimo situaciju, ali jako nas brine Aranđelovac i porast reke Peštan, jer bi ta voda preko Ljiga mogla da dođe do nas, sa druge strane Sava i Kolubara su u stagnaciji. Ali sve je to pod budnim okom Sektora za vanredne situacije kao i kriznog štaba. Olakšavajuća okolnost je i što je danas u Obrenovcu sunčano, i što je najavljeni nivo padavina a to je između 10 i 30 za čak 15 puta manji nego u maju 2014, godine, kao i što su svi nasipi u Obrenovcu sada potpuno rekonstrujisani i spremni - objašnjava Čučković. 

Što se Beograda tiče vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša i na rekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, rekao je direktor Beogradvoda Vladimir Batalović.

To ne znači da došlo do izlivanja, samo je stepen pripravnosti podignut na vanredni nivo, što znači dežurstvo 24 sata - rekao je Batalović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Beograda nema većih problema na velikim rekama, Savi i Dunavu, gde važi redovna odbrana, sem u zoni kule Nebojša.

Problem, kako je naveo, predstavljaju bujični vodotoci na široj teritoriji grada, kao što su Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u Sopotu i Mladenovcu gde je proglašena vanredna odbrana.

Inače, sudeći prema dijagramu, Drina je od ponoći do osam časova jutros porasla jedan metar.

Dijagram rasta Drine

Hidrometeorološki zavod Srbije

Dijagram rasta Drine, Foto: Hidrometeorološki zavod Srbije

 

Selo Mrsać kod Kraljeva

N. B.

Selo Mrsać kod Kraljeva, Foto: N. B.

Zbog porasta Zapadne Morave, Ibra i ostalih rečica i potoka, u Kraljevu smo uveli vanrednu situaciju za zaštitu od  elementarnih nepogoda, poplava, klizišta, odrona i erozije. Štab za vanredne situacije planira aktivnosti kako bi se sprečile nepogode – rekao je Kočović.

Poplavni talas iz Čačka, trebalo bi da u toku večeri stigne do Kraljeva, a prema poslednjim informacijama, Morava se izlila u Mrčajevcima, poplavivši priobalje u dužini od oko 500 metara.

Sa teritorije četiri mesne zajednice na području Kraljeva večeras je počela evakuacija meštana zbog izlivanja reke Zapadna Morava a pripadnici lokalnog Odelenja za vanredne situacije su neprestalno na terenu kako bi regovali gde god je to potrebno.

“U Grdici, Oplanićima, Adranima i Obrvi, večeras je počela evakuacija stanovništva čija su domaćinstva najugroženija izlivanjem Zapadne Morave”, rekao je Beti načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Kraljeva, Radoica Kočović.

On je rekao da su najugroženija domaćinstva u Grdici kod Ade, kao i "da su se meštani već sami iselili iz pet kuća kojima preti poplava od izlivanja Zapadne Morave čiji je vodostaj i dalje u porastu".“Najava da će biti još padavina ukazuje i na to da ćemo noćas imati još problema sa Zapadnom Moravom i Ibrom”, rekao je Kočović, dodavši da su sve ekipe Odeljenja za vanredne situacije na terenu i da su spremne da reaguju u slučaju potrebe.

 

 

Osnovne i srednje škole u Novom Pazaru sutra neće raditi, odlučeno je večeras na sednici Štaba za vanredne situacije.Kako novopazarski radio Sto plus saznaje u ovom telu, obdaništa i ostale javne gradske i republičke ustanove u gradu radiće normalno.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić proglasio je danas popodne vanredno stanje na teritoriji te opštine. Odluka o proglašenju vanredne situacije doneta je posle konsultacija predsednika opštine sa predstavnicima civilne zaštite i sektora za vanredne situacije.

Danas oko 15.00 nasip u rejonu sela Milatkoviće je popustio na dva mesta, pa je poplavljeno više od 30 kuća i gotovo sve oranice u njenoj neposrednoj blizini.

Nakon obilnih padavina u poslednja 24 časa, došlo je do naglog rasta vodostaja Raške i Ibra, pa su sve nadležne službe u punoj pripravnosti.

Vrh poplavnog talasa Ibra još uvek nije stigao u Rašku, ali procena nadležnih službi je da situacija nije ohrabujuća.

Reke na području opština Peć, Klina, Srbica, Glogovac i Kosovo Polje poplavile su više stotina hektara zemljišta, desetine kuća i pomoćnih objekata.

Žrtava nije bilo, a nadležni hidrometeorološki zavod upozorio je da se obilne padavine očekuju tokom naredne noći i dana. Najteža situacija je u regionu opštine Peć gdje je poplavljeno desetak kuća i više desetina hektara zemljišta, a slično je i u ostalim opštinama na zapadu Kosova. Bujične reke poplavile su prigradska naselja u slivu reke Drenica u opštinama Glogovac i Kosovo Polje.

Veliki bujični talas preti i domaćinstvima na području opštine Kosovo Polje u slivu reke Sitnice. Vatrogasne jedinice su na terenu zajedno sa policijskim patrolama.

Krizni štab za vanredne situacije u Peći odlučio je da danas ne bude nastave u školama zbog obilnih padavina koje su otežale kretanje ljudi.

Portparol kriznog štaba Engelbert Zefaj je za prištinsku agenciju Kosovapres izjavio da je sadašnje stanje rezultat padavina, ali i infrastrukture koja nije u stanju da se suoči sa tom količinom vode.

"Predsednik je formirao krizni stab za vanrednu situaciju i moblisali smo sve ljudske i druge resurse. Sve škole prema odluci štaba su danas zatvorene", rekao je Zefaj.

On je najavio i uključivanje pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova u prevazilaženju sadašnje situacije.

Zefaj je rekao da nema povređenih a da do sada nije uradjena procena šteta od poplava.

 

PREDRAG MARIĆ: NE OPIRITE SE EVAKUACIJI!

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže za RTS da je Čačak u teškoj situaciji, to jest Preljina, jer je Čemernica probila nasip. Kaže da je u toku noći 15 ljudi evakuisano i da je ovo bila teška noć za Kosjerić, Priboj, Užice. Apeluje na sve da slušaju uputstva i da se ne opiru evakuaciji. - Pratićemo stanje, svi timovi su na terenu, koncentrisani na teritoriji Čačka i Užica. Tu će boraviti u narednom periodu, za dalje ćemo videti. Ovde se radi o bujičnim vodotokovima, usled obilnih padavina gde ima nasipa oni izdržavaju, gde ih nema, kuće su ugrožene - kaže Marić. Ističe da će danas žandarmerija i vojska biti upućeni u krizna područja i da će se učiniti sve da ne bude žrtava.

 

Komentari (16)

Aleksandar

07.03.2016 08:06

Koji je to grad ''Arijle'' ?

Dragisa

07.03.2016 08:45

Gde su pare od donacija i kredita za uredjenje tih reka?Gde je sada direktor srbijavoda Puzovic to je njihova teritorija.Hoce i sada da kaze da Bog kriv?Ne tvoj lopovluk ineznanje je krivo, nista nisi uradio da zastitis te ljude a grdne pare ste potrosili i pricali kako je sve uradjenjo evo vidimo kako je uradjeno

garibaldi

07.03.2016 12:40

@Dragisa - ma iznenadila ih kisa, bili su u dogovoru sa bogom da im kisu ne posalje, al...nisu bili dobri i eto im... Jbg, trebalo je promovisati partiju, praviti nove stranacke prostorije u skoro svakom mestu...jbg bilo je ulaganja na drua mesta. Poplave k`o poplave...njima u beogradu djonovi ostaju suvi kako god.. Zivim u banatu, al se saosecam sa ljudima na poplavljenim obalstima, nadajmo se samo da stete po useve i vocarske kulture ne budu velike.

savski venac

07.03.2016 09:11

Sve je isto, samo para nema...

baba roga

07.03.2016 09:42

Padne kiša i odmah se vidi ko laže da je sređivao korita reke.

Mladja

07.03.2016 11:05

Sta ce biti da se broj 1 jos nije oglasio, mora da nije obavesten.

VS

07.03.2016 12:47

Marko Blagojevic i njegov sef Vucic stracili donacije EU koji je bio namenjen za popravku nasipa pa sad idu u predizbornu kampanju u S.Mitrovicu, Covek ce opet kukati na poplave, samo ovog puta zuti mu ne mogu biti krivi.

bosa

07.03.2016 13:52

stvarno smo mi lud nerod, stalno nam se dešavaju iste stvari,šta rade lokalne samouprave očito ništa, jer se ništa ne radi na otkljanjanju problema,ako se već i nema para zašto se ne uradi kao radna akcija. koliko vidim smeća na sve strane,ili su ljudi pravili kuće pored korita reka.bez namere da ikoga branim ,naj lakše je ne činiti ništa pa kad poplavi okriviti jednog čoveka i čekati da vam država nadoknadi štetu.gospodo stranački obojeni svako po jedan džak i malo peska i eto odbrane.

olga

07.03.2016 14:02

Poplava je stigla baš na vreme pred izbore da građani Srbije vide šta je sve Vučić uradio i gde je novac EU koju su dobili.Glasajte za bagru radikalsku ponovo pomoći će vam Zorana Mihajlović i ostali ološ.Blago vama goveda gladna i polupismena najebali ste žešće,a tek vam sledi sunovrat.

bosa

07.03.2016 22:41

@olga - au olga komentar govori samo o vama sigurno sebe smatrate intelektualkom. da narod nazivate govedima i polupismenima i da ste ljuti na vlast mogu da razumem,al ovo prelazi u mržnju naroda. iskreno meni vas je žao.

Alex

07.03.2016 15:12

Pošteni ti premijeru casno bi bilo da podneseš ostavku. Spasi ojađeni narod!!!!!

majka

07.03.2016 16:21

Hocete li opet zvati Ruse i Beloruse da pomognu ili ce vam vasi "veliki" prijatelji priskociti u pomoc kao i prosli put?!? Pa kad Rusi i Belorusi odrade posao onda ih opet ispratite na nedolican nacin i pokazite svoju nezahvalnost i nevaspitanje! Sreca, pa srpski narod svojim samonicijativnim gestovima spasava obraz ove Srbije i nedvosmisleno pokazuje sta misli o njima ali sta misli i o vama! Sram da vas bude!

Ajdeeebre

07.03.2016 17:36

Katastrofa.Svim odgovornim po 20god robije,,,može i posle izbora.A glavnom demagogu savet,,,da opet gurne po 500 miliona za izbeglice iz Sirije i Srebrenici jer nama taj novac nije potreban.Da je taj iznos za ovo iskorišćen, oko svakog kriznog mesta bi danas bio nasip 5 metra visok.!

Lučani

07.03.2016 20:46

Očekujem poplavu 24-og aprila da spere ovo blato ...

Nelex

08.03.2016 02:03

Svaki politicar ima nadimak Dzo. U onom crtacu kaze lovac ne jedite kod Dzoa, a ja pisem ne glasajte za Dzoa. Zasto? pa svi su isti kad se dograbe vlasti. Treba uvesti novi sistem, gde se narod pita za sve (samo oni koji nemaju krivicni dosije), da glasaju za usvajanje predloga zakona i ma za sve, a ne politicari da nam kroje kapu po njihovoj zelji. Oni bi bili posrednici, a moc bi imao narod. Imamo cipovane licne karte. Istu ubacis u citac u Naradnoj Skupstini i glasas: za, protiv, uzdrzan.

mrki

08.03.2016 02:48

Neverovatno, nigde u regionu nema poplava (nešto malo u Đakovici), a ovde haos. Pri tome je kišapadala jedan dan.