Zlato Zlatna poluga
Profimedia
Zlato Zlatne poluge

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Podrimčani nemaju dilemu da su radnici na vodovodu pronašli zlato, a neki od njih se kunu da su ih svojim očima videli kako vade veliki ćup iz zemlje i odnose ga u nepoznatom pravcu.

- Ja sam bila na njivi, u jagodama, kada sam videla da se na nekih 50 metara od mene, na mestu gde su radnici kopali, okupila veća grupa ljudi. Mislila sam da su nešto iskopali, ali nisam ni sanjala da je to ćup sa blagom. Posle toga čujem, pričaju komšije, kako su pronašli 300 kilograma zlata - rekla je za "Informer" Ljiljana Cvetković (73) Ljuljana Cvetković iz ovog sela.

Nakon ovog otkrića meštani Podrimca i ostalih leskovačkih sela digli su se na noge i danonoćno tragaju za zlatom.

Planina Kukavica se noću sija od baterijskih lampi stotinak ljudi koji intenzivno tragaju za blagom. Postoji i mapa po kojoj je ispod jednog kamena koji liči na kokošku s pilićima zakopana veća količina turskog zlata.

Takođe, jedna grupa tragača kopa po njivama i šumi oko hotela "Pašina česma", sumnjaju da se baš na toj lokaciji krije zlato koji su Turci zakopali bežeći iz Srbije.

Julijana Pešić, arheolog iz Narodnog muzeja u Leskovcu, kaže da postoji mogućnost da u okolini Podrimca zaista postoji nekakvo zakopano blago, jer je baš na tom mestu registrovano staro rimsko nalazište. Arheolozi tvrdde da u legendama o zlatu u okolini Leskovca nema mnogo istine, ali da se sporadično dešavalo da neko iskopa žup sa dragocenostima dok ore njivu.

Komentari (1)

Cika Velja

24.11.2016 15:12

koliko je to jadno..ova besparica nas je dovela do ludila,poceli smo da haluciniramo i sanjamo zlato,pare..u praksi to izgleda ovako,cim negde pocne nesta da se kopa,gradi odma neko iskopao kazan,cup pun zlata i pocinju price o Turcima,kad su se povlacili zakopali zlato kod cesme,ima pecina zove se Smuk i puna je zlata,put Via militaris gori od zlata,Atila bic boziji je sahranjen sa svim svojim blagom...Lovacke price!