Iguman Dimitrije Plećević
Privatna arhiva
Iguman Dimitrije Plećević

Privatna arhiva

Jeromonah Dimitrije Plećević, Foto: Privatna arhiva

Roditelji su Božji saradnici u rađanju. I to oni bivaju svojom slobodom. Dajući ovu zapovest, Bog nas upravo upućuje na to da nikada ne zaboravimo Njega kao Večnoga Roditelja i zemaljske roditelje kao one čijim smo slobodnim izborom rođeni.

Pored samog rađanja, roditelji su ti koji detetu pored nege daruju i saznanja o ispravnom poimanju prema svetu i životu i pre svega prema Bogu. Uslov da bi sve to bilo tako i pre svega spasonosno jeste i da su roditelji verujući.

Pored prirodne obaveze da poštujemo roditelje, Bog nam, ako činimo tako, daje i obećanje dobrobiti na zemlji i dugog života. Upravo u tome se sastoji Božja briga o nama, ne samo u večnom smislu, već i ovde, sada na zemlji.

Poštujući roditelje, mi im na jedinstven način iskazujemo blagodarnost, na koju oni svakako odgovaraju molitvom Bogu za nas. Osveštane su i potvrđene reči da molitve roditelja učvršćuju temelje domova. Vraćajući se poštovanju Božjih zapovesti danas u 21. veku razbićemo tabue „svedozvoljenosti i samodovoljnosti”.

Bog nas uči da ljubimo ne samo bližnje svoje već i neprijatelje. Neka nam škola ljubavi počne od roditelja, posebno kada su oni stari i nemoćni, jer su i nama, kada smo bili mali i bespomoćni, pružili sve. Cilj ovih reči nije u stilu pisanja i uživanja u čitanju, već u izgrađivanju odnosa prema svetu i sebi, a pre svega prema Stvoritelju i Spasitelju.

Neka nam zapovesti Božje budu početak na tom putu. Čineći tako, potvrđujemo svoju veru i ljudsku odgovornost, jer smo svi mi danas na velikom ispitu zrelosti.

Primeri dobroga vladanja roditelja prema deci takođe su, iako se decidirano ne spominju, deo zapovesti i roditelji su dužni da svoju decu vaspitavaju u veri i sticanju svetih vrlina kako bi mogli u svoje vreme očekivati dobre plodove.

Kao „crkva u malom”, porodica je bila i danas jeste garant živoga nasleđa dobrih vrednosti i stabilan temelj na kome se naziđuje svaka ličnost.

Crkvena pravoslavna porodica predstavlja svojim postojanjem so svetu, od koje se mnogi mogu privesti Bogu Večnome.

Komentari (1)

Mara

20.08.2017 10:16

A sta raditi u situaciji kada roditelji ne postuju decu????