Ivana Filić
Alo!

Post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i loših dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni. Trudite se da vam misli budu pozitivne, da širite pozitivnu energiju.

Mnogi smatraju da je za post dovoljno jesti nemasnu hranu. Ne morate ništa jesti i piti, ali ako su vam razmišljanja zla i odnos prema drugima loš, vaše isposništvo nema svrhu.

Tokom ovog posta upotreba ulja je dozvoljena svim danima osim sredom i petkom, kada se jede hrana spremljena na vodi. Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedelje, kao i na određene praznike, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednje sedmice pred Božić posti se strože, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Nemojte postiti ako vam je glavni cilj da skinete kilograme koji su vam višak. Ishranu korigujte tokom cele godine, a ne u dane posta. U ovom periodu se treba osloboditi grehova, a ne činiti ih u većoj meri.

Priprema za Božić je potpuna ako vernik na kraju šestonedeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća. Za razliku od telesnog posta, koji nije obavezan, duhovni post je i te kako bitan, a po mišljenju mnogih pravoslavnih veroučitelja, čak i važniji!

Komentari (1)

tajna znanja

29.11.2016 06:04

Mozak je vestacka tvorevina Velikih Majstora,koji su Ocu Nebeskom,tvorcu nasih Dusa,okrenuli ledja i krenuli u svoj suludi sunovrat!U nemogucnosti da stvore Iskru zivota,oni su formirali njegov surogat,tu zlosrecnu tvorevina!Sklon je bolesti i te bolesti sramnog su imena-Dusevne bolesti,njegove misli lutaju,nesposoban je da prati sam sebe i on je tvorac greha!Dusa je Deo Oca,ali je pod pritiskom uma potisnuta,zakopana u nama,ali cista i blistava.I ona je tako u prisilnom postu,pogubnom za nas!