Poštari, protest
Privatna arhiva
Poštari, protest

Privatna arhiva

Poštari, protest, Foto: Privatna arhiva

Naime prethodna tri dana oko 1.000 poštanski radnika protestuje u Ugričanovačkoj ulici u Beogradu, ispred Poštanskog centra, tražeči od nadležnih, na prvom mestu, povećanje zarada za deset odsto. Tako su i preksinoć radnici na protestnom skupu poručili da se ne plaše bahatog rukovodstva koje im preti, već su uporni u svojim zahtevima.

- Jedino što rade je da nam prete i pokušavaju da nas zastraše! Ali mi nemamo čega da se bojimo. Oni treba da se boje je su oni ti koji su oteli od naših porodica. Dosta je bilo čekanja, hoćemo da nam se vrati uzeto. Ovde sve radi po nekim političkim linijama, a za nas nikoga nije briga, mi smo obespravljeni - poručili su radnici „Pošte Srbije”.

Kako je za „Alo!” ispričao poštar Marko Ristović, sa zaposlenima koji protestuju niko od čelnih ljudi „Pošte” ne želi da razgovara.

- Prinuđeni smo da na ovaj način tražimo svoja prava jer rukovodstvo ne želi da nas čuje. Radnici iz svih sektora su nezadovoljni, ali su poštari u najgoroj situaciji. Pa nama osam i po godina nije povećana plata, a još su nam je i pre tri godine smanjili za deset odsto - kaže Ristović i navodi da plata poštara iznosi 33.000 do 35.000 dinara.

Zoran Pavlović, predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika, precizira da zaposleni u „Pošti Srbije” zahtevaju poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, i to povećanje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine i isplatu zarade iz dobiti.

Pošta: Kakav štrajk?

U „Pošti Srbije” pak tvrde da nije tačno da su radnici u štrajku (?!).

- Poslovodstvo „Pošte Srbije” nije obavešteno o stupanju u štrajk nereprezentativnog sindikata, kako je decidirano predviđeno Zakonom o štrajku. Sve što se dešavalo, počev od ponedeljka ,30. oktobra, bila su nezakonita okupljanja i nezakonite blokade rada ispred objekta u Ugrinovačkoj ulici. Zakonski zastupnik JP „Pošta Srbije”, imenovan od strane Vlade, preduzima sve zakonom predviđene mere radi zaštite interesa imovine i lica zaposlenih u JP „Pošta Srbije”, a sva pitanja koja se tiču zahteva radnika delegirana su institucijama u čijoj je nadležnosti odlučivanje po tim pitanjima - navode u „Pošti Srbije” za „Alo!”.

- Zahtevi su i zabrana zapošljavanja na sistematizovana radna mesta sa rešenjima o privremeno-povremenim poslovima, te prevođenje zaposlenih na određeno vreme u status zaposlenih na neodređeno vreme najkasnije nakon dve godine, kako to i Zakon o radu nalaže. Takođe, mora se obezbediti optimalan broj izvršilaca na tehnološkim radnim mestima, uspostaviti socijalni dijalog, ali i poštovati zakon i načela jednakosti - poručuje Pavlović.

Dodaje i da se „Pošta” finansira iz sopstvenih sredstava, ali da što uspešnije radi, radnici su sve siromašniji.

On napominje da zaposlenih zahtevaju i izbor direktora „Pošte Srbije” na osnovu već sprovedenog konkursa, jer je dosadašnjoj direktorki Miri Petrović istekao mandat, mada ona to ignoriše.

- Prema našim saznanjima, pokrenute su procedure za izbor direktora na osnovu završenog konkursa. Neophodno je za dobrobit „Pošte” i njenih zaposlenih što pre izaći iz ovog nedefinisanog statusa direktora. Smatramo, kako to i Zakon o javnim preduzećima nalaže, da ovako bitan sistem treba da vode stručnjaci, a ne političari. Napominjemo da je u poslednjih godinu dana preduzeće napustilo više zaposlenih koji su bili na najodgovornijim radnim mestima ili su sklonjeni na savetnička radna mesta, gde po pravilu nemaju nikakvo zaduženje - ističe Pavlović.

Karticu ostavili u sandučetu

Zbog protesta poštanskih radnika, prethodnih dana su kasnile brojne poštanske pošiljke, dok u pojedine delove prestonice uopšte nisu stizale. Istovremeno, pojedini Beograđani imali su drugačije probleme. Naime, kako nam je ispričala J. N. (48), pre nekoliko dana joj je u poštansko sanduče dostavljen PIN kod za kreditnu karticu, a nakon sedam dana i kreditina kartica sa limitom na 80.000 dinara. - Umalo se nisam srušila na pomisao da je neko drugi mogao da je se dokopa, s obzirom na to da mi je sanduče potpuno razvaljeno i da svako ima uvid u moju poštu. Do sada sam za ovakve pošiljke, ukoliko nisam kod kuće, morala da odlazim direktno u poštu. Ne znam odakle poštaru ideja da koverte ostavi u sandučetu - kaže J. N.

 

Komentari (6)

goranc

02.11.2017 13:11

hvala vam sto ste nam omogucili da se za nase problem cuje

mikica

02.11.2017 15:22

Prosle nedelje da ubacim pismo u sanduce u Masarikovoj ulici(na sudu ) jedva ubacim .Ko zna koliko nisu praznili.Sanduce puno .U ponedeljak da ubacim u sanduce na posti u Beogradskoj , sanduce puno .Obratim se sefovici poste ona kaze bio je vikend pa se napunilo.Da li vi to mozete da verujete.?

ja

02.11.2017 18:44

@mikica - Те паразите треба отпустити астрономске плате ѕа тешки нерад..Парзити са великим платама ....поштари изгледају као са улице.дугих коса и прљави,..срамота бре препаднеш се када ти донесе пошту .

Mirjana

04.11.2017 07:22

@mikica - Ko li ti naredi da napises ovako glupu i tako laznu konstantaciju. Jer ovakvu glupost tesko da neko smisli sam ili si ti bas ta. A zelim ti da zauvek imas postarske astronomske plate

jasna

07.11.2017 15:43

@mikica - PA PROTEST JE

Ekica

02.11.2017 18:02

A sta su Vucicu porucili ne objavljujete?! Brukate profesiju!