Umro u agoniji: Radenko Nikodinović
S. Pajić
Radenko

privatna arhiva

Malenom dečaku nije bilo spasa, Foto: privatna arhiva

- Smrt, i kad je izvesna, teško je povezati sa decom, čak i kad imaju neizlečiv maligni tumor, a kamoli kad ovako, iz punog zdravlja "odu" - kaže dr Branislav Mojsić, anesteziolog na Institutu za majku i dete.

- Trenutak kad sam sa svojim kolegama stao pred roditelje Radenka Nikodinovića, Zoricu i Milana, da im saopštim da je njihov sin preminuo, pamtiću dugo. Ovakvi događaji menjaju čoveka. Nema to veze s profesionalizmom. Znam da smo učinili sve, ali tužan sam jer

nismo uspeli - kaže dr Mojsić, koji je poslednji video malog Radenka živog.

On ga je i reanimirao. Dok se odvijala prava drama, i lekarima iz sekunda u sekun postajalo sve jasnije da, uprkos svim naporima, ovu bitku gube. Radenkovi roditelji bili su u Institutu, samo dva sprata niže. U 9.45, u subotu ujutro, bitka, započeta dva dana ranije, definitivno je izgubljena - Radenko je preminuo.

- Od ranih jutarnjih sati u četvrtak, kada je dečak primljen u Institut, prvo na odeljenje ortopedije, pa sve do poslednjeg trenutka oko njega je bilo angažovano toliko lekara, koliko je, inače, dovoljno da se zbrine 20 pacijenata. Niko nije gledao da li je isteklo radno vreme - kaže dr Radoje Simić direktor Instituta.

U ponedeljak je već bila inspekcija, očekuje se i vanredni stručni nadzor.

Vaskularni hirurg Blagoje Grujić kaže da su svi lekari od prijema bili svesni da je dečakov život ugrožen.

- Da je infekcija ozbiljna videlo se čim je ovde skinut gips, ali da će, uprkos svemu što smo preduzeli, tako brzo da se proširi na sve organe, teško je bilo i zamisliti. Odmah smo posumnjali na gasnu gangrenu, što se kasnije i dokazalo. Ovakvi slučajevi su retki, i kod nas i u svetu - kaže dr Grujić.

Na prvom snimku polomljene leve ruke i krvnih sudova, uočenio je da uopšte nema cirkulacije. Dr Drašković uradio je prvu operaciju. To je bila bitka za dečakovu ruku. Ponovljeni snimak, u četvrtak popodne, pokazao je da je cirkulacija vraćena kroz jednu arteriju, ali, infekcija je napredovala.

- Dečak je već bio pod terapijom antibioticima, kad je primljen u Institut, ovde su mu davane još četiri vrste najjačih antibiotika, ali nije moglo da zaustavi gasnu gangrenu - priča dr Simić.

Sa kolegama iz KBC "Zemun" dogovoreno je da dečaka prime u hiberbaričnu komoru. Prvi tretman, u petak ujutru, bio je uspešan. Trebalo je da ode na još četiri.

- Malo iza podne uradili smo drugu operaciju, odstranli mrtvo tkivo, računajući da ćemo dečaku uspeti da spasemo ruku. Ali ni ultrazvukom, ni opipavanjem, nismo mogli da "nađemo" cirkulaciju. Ponovili smo snimak skenerom, i opet ustanovili da ni jedna od dve arterije nije protočna - kaže dr Grujić.

Potom je usledila još jedna operacija u kojoj je vraćena cirkulacija u jednoj arteriji. U petak oko ponoći posledice prodiranja toksina kroz krvotok postajale su sve očiglednije. Više se nije vodila bitka za ruku, već za Radenkov život. Dečak je teško disao, a snimak pluća je potvrdio da kisoenik neće biti dovoljan, da mora na veštačka pluća... Mališan je i pored sve borbe lekara preminuo u subotu ujutru.

Save

Komentari (12)

miki

11.10.2016 23:11

mislim da je okej da se ovim neznalicama uzmu licence i mrš na ulicu gde je takvom ološu mesto.

zix

12.10.2016 17:11

@miki - Trebalo bi malo preslišati i drske sestre šalteruše koje umišljaju da su mnogo bitne i nezamenjive. Šta bi tek radili kada bi se štitili kao slušbena lica, ko bi onda nas štitio od njih?

GLUMICA

11.10.2016 23:22

TESKA SRCA SAM PROCITALA CEO TEKST....sta reci....sem da zbog pojedinaca u belim odelima ovde se ceo dan pljuje po ovim ljudima koji su se borili za decakov zivot svim srcem.Mnogo dece je spaseno,izleceno,stabilizovano,vraceno u zivot...operisano,mnogo ih je progledalo,prohodalo...progovorilo..pocelo da dise ZAHVALJUJUCI NJIMA...zato ljudi,nemojte zbog pojedinca da sve stavljamo u isti kos.ZALOSNO ,TUZNO ,PRETUZNO sto i u ovoj misiji nisu uspeli.Krivca za smrt decako koji je u Loznici kazniti

Snezana

12.10.2016 00:22

Moj sin se lecio kod Dr.Simica, obicnim recnikom-gromada od coveka, vanserijski strucnjak, svako ophodjenje prema detetu-ocinsko....mogu da zamislim koliko mu je tesko zbog smrti decaka, jedan od retkih koji se bori da ostane i pomogne nasoj deci, a isto tako znam da su ga zbog politickog neangazovanja skrajnuli, beda od zemlje!!!!!

Dragana

12.10.2016 01:29

@Snezana - Slazem se sa svim sto ste napisali za dr. Simica. I moje dete je, do sada, dva puta operisao. Pre svega divan covek sa kojim moze normalno da se razgovara, vrhunski strucnjak, ja uvek kazem da ima zlatne ruke. Treba da bude uzor mnogim doktorima u nasoj zemlji. Verujem da su uradili sve sto su mogli da isprave gresku koja je napravljena od strane drugog doktora.

nada

12.10.2016 00:31

svaka cast ovim lekarima , to su lekari a ne ko onaj u Loznici

Dada

12.10.2016 00:57

G-dine Loncar, koliko jos dece treba da izgubimo da bi se preduzelo nesto po pitanju zaposlenih u zdravstvu? Na zalost imala sam priliku da upoznam mnoge doktore na razlicitim odeljenjima i u razlicitim bolnicama. Iz licnog iskustva mogu da nabrojim, samo, 5 ljudi koji savesno i odgovorno rade svoj posao, a da pritom nisu drski i neprijatni (2 od 5 doktora koje mogu da nabrojim rade u institutu za majku i dete, zahvalna sam im do besvesti). Sta je sa Hipokratovom zakletvom? Saucesce porodici!

sofi

12.10.2016 12:57

@Dada - Dado, pa ovi sadasnji takozvani Dr. nisu ni culi za Hipokrata, a i sve i da su culi 500 EUR-a je 500EUR-a, ali, na zalost ovo je samo simbolicna cifra, to zna da bude puno vise! Rekla sam ja jos pre dve godine u KBC Zemun, da se Hipokratu kosti prevrcu, ali me je malo ko razumeo! Sada, svi koji imaju zdravstveni problem razumece o cemu govorim!

filip019

12.10.2016 08:14

sve je ok, samo njega više nema...

mix_bre

12.10.2016 12:43

Sta reci,potpuno je iluzorno rastavljati na proste cinioce celu pricu. Dok god se fakulteti budu zavrsavali na vezu, i dok god medicinu budu zavrsavali oni koji zamisljaju da plesu u belom mantilu sa stetoskopom oko vrata treba ocekivati umiranje od sepse. Treba sve saseci u korenu,vec od prijemnog ispita na medicinu. Nikada ne treba generalizovati,ogroman broj lekara radi posao iz ljubavi, pogotovu sa decom. Lekari nisu od kamena i oni su ljudi, i njih pogadja smrt deteta jer i oni imaju decu.

danijel jaksic

12.10.2016 15:12

u kojoj mi ovom svetu mi zivimo svarno strasno

Pipi

13.10.2016 00:47

Davne '96 godine MENI je radjena GRESKOM operacij u NS! Navodno je nadjen tumor na mozgu ali ga zapravo nije ni bilo! Posle 2 nedelje su me otpustili kuci i vise nikada nisam isla na kontrole. Jednostavno stalo je. Otpusili su me BEZ PAPIRA DA JE NADJEN TUMOR! Ostecen mi je levi nerv na mozgu i imam TRAJNE posledice desne strane. 2002 sam operisana u BG jer sam imala problema sa desnom nogom pri hodu kao posledica operacije u NS kod dr J.M.! Hvala puno dr Zaji sto ponovo mogu da normalno hodam!