Dejvid Kameron
Profimedia
Dejvid Kameron

Profimedia

Dejvid Kameron, Foto: Profimedia

Istovremeno, kamion za selidbe stigao je u Dauning Strit, odakle će se Kameron sutra iseliti.

Ministar kulture Džon Vitingdejl rekao je da sastanak protekao tužno, a Mej i ministar finansija Džordž Ozborn odali su tom prilikom Kameronu priznanje.

Kameron, koji se zalagao za ostanak u EU, podneo je ostavku posle odluke donete na referendumu 23. juna.

Nova premijerka moraće da se suoči sa političkim posledicama odluke Britanaca i da nadzire složen proces istupanja zemlje iz 28-članog bloka.

Mej će danas razmatrati sastav svog Kabineta pre nego što se sutra useli u Dauning Strit broj 10, navodi američka agencija.

Britanski mediji su se fokusirali na pitanje da li će Ozborn ostati ministar finansija, pri čemu neki tvrde da bi Mej mogla da ga ostavi na tom mestu zato što on uživa poverenje banaka i tržišta, dok drugi tvrde da bi ta važna pozicija trebalo da pripadne nekome ko se zalagao za izlazak iz EU.

Mej je podržavala ostanak u EU, ali je obećala da će istaknutim borcima za izlazak zemlje iz Unije poveriti ključne uloge u Kabinetu, u pokušaju da isceli dugotrajni razdor u partiji zbog Evrope.

Nova premijerka se, takodje, suočava sa pozivima opozicionih političara da sazove prevremene izbore, pre narednih redovnih izbora predvidjenih za 2020. godinu, navodi AP.