Infarkt  žena srce
Profimedia
Infarkt  žena srce

Profimedia

Infarkt žena srce, Foto: Profimedia

Nakon infarkta čovek mora da promeni životne navike. Najvažniju ulogu u oporavku igra raznovrsna i zdrava ishrana jer pomaže da se organizam snabde svim važnim hranljivim sastojcima.

ELIKSIR ZA SRCE

Potrebno je:

10 svežih stabljika peršuna
1 litar domaćeg crnog vina
2 kašike vinskog sirćeta
300 g prirodnog meda

Priprema: Peršun potopite u vino, pa dodajte vinsko sirće i kuvajte desetak minuta na tihoj vatri. Nakon toga dodajte med. Dobijeni sirup procedite dok je još vruć, pa ga prohlađenog sipajte u staklene flaše koje ste prethodno isprali alkoholom.

 

- Ishrana treba da bude usmerena na rešavanje povišenog nivoa masnoća u krvi, visokog krvnog pritiska i povišene telesne težine, pogotovo visokog procenta visceralnih masti, koje direktno okružuju unutrašnje organe - ističe Jovana Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar.

Tačnije, treba popraviti greške u ishrani koje i dovode do kardiovaskularnih bolesti, a to su preterani unos masne hrane, zasićenih masnoća i holesterola, transmasnih kiselina. S druge strane, prisutan je nedovoljan unos omega-3 masnih kiselina, povrća, voća, dijetnih vlakana i antioksidanasa.

U ishrani nakon infarkta posebno je važan unos dijetnih vlakana, kojih najviše ima u povrću, voću, koštunjavom voću, žitaricama, mahunarkama i raznim semenkama.

- Vlakna su složeni ugljeni hidrati u hrani, koji se ne vare u crevima, već upijaju vodu i bubre, praveći gel koji upija šećere, masnoće i pojedine toksine iz creva - objašnjava naša sagovornica.

Šta ne smete preskakati

Biljna vlakna su sastavni delovi biljnih ćelija koji, uneti hranom, u tankom crevu ne podležu procesu varenja. U debelom crevu, pod dejstvom bakterija, samo se delimično razgrađuju. Uglavnom se sastoje od složenih ugljenih hidrata: celuloze, hemiceluloze, pektina i lignina. Evo gde ih ima najviše: Celuloza: mekinje, integralne žitarice, boranija, kupus, brokoli, šargarepa, suvo voće, paprika, krastavac, jabuka) Hemiceluloza: mekinje, žitarice, slačica, integralne žitarice Pektini: grejpfrut, limun, pomorandža, šljiva, breskva, bobičasto voće, boranija, grašak, bundeva Lignini: kruška, jagoda, rotkvice, plavi patlidžan, mekinje Inulin: čičoka, koren celera

 

Prema preporukama, žene bi trebalo da unose najmanje 25 grama, a muškarci ne manje od 38 grama dijetalnih vlakana na dan. Ove preporuke odnose se na osobe mlađe od 50 godina. Preporuka za žene posle 50. godine je 21 gram, a za muškarce 30 grama dijetalnih vlakana na dan.

- Idealan način da se ispoštuje ova preporuka jeste uključivanje zdravih namirnica u jelovnik, naročito proizvoda od celog zrna žita (hleba, testenina, pahuljica i mekinja od celog zrna, integralnog pirinča), leguminoza (mahunarki), voća (malina, borovnica, ribizli, jagoda, kupina), kao i koštunjavog voća (badema, pistaća) - navodi Jovana Srejić Ferluga.