Beba bebe porodilište
Z. Ilić
Beba bebe porodilište

Z. Ilić

Ilustracija, Foto: Z. Ilić

Portal podseća da postoje brojni slučajevi koji potvrđuju da su deca koja su na rođenju proglašavana mrtvim zapravo bila prodata, od 1954. godine do danas i da brojne porodice tvrde da su žrtve organizovane prodaje dece. 

Ivan Miljković je godinama tragao za bratom blizancem za koga su, nekoliko dana posle rođenja, lekari tvrdili da je mrtav. Posle godina potrage pronašao ga je u albanskoj porodici na Kosovu.

Njegova potraga za pravdom trajala je ukupno 15 godina, od čega je poslednjih godinu i po bila velima intenzivna.

Miljković kaže da je sve počelo kada je njegova majka čula identičnu priču koja joj je "servirana" 1979. godine.

Prema njegovim rečima, njemu i bratu dodeljeni su identični matični brojevi bez MB-3 obrasca, odnosno da je po papirima preklapanjem statističkih podataka prikazivano da je umesto dva blizanca rođeno jedno dete.

Počeli su da prikupljaju dokumentaciju 2011. godine kako bi utvrdili da li je brat živ ili mrtav i tada su utvrdili da nema potvrde o smrti, da nema obdukcionog nalaza, da nema grobnog mesta, da nigde zakonski nije utvrđena činjenica smrti.

"U matičnoj službi došli smo do papira koji potvrđuju promenu identiteta i promenu godine rođenja. U knjizi državljana je čak njegovo ime precrtano, upisana je druga, ženska osoba, koja je rođena ′78. godine u Jagodini. Korak po korak došli smo do sumnjivog matičnog broja za koji se ispostavilo da je to matični broj mog brata sa novim identitetom. Dalje smo istraživali gde je odrastao i živeo, i najzad smo ostvarili kontakt", kaže on i dodaje da je porodica utvrdila i da je njegov brat prodat albanskoj katoličkoj porodici, koja je na isti način kupila još dvoje dece iz srpskih porodilišta.

DNK je potvrdila nihovo otkriće.

DNK analiza je potvrdila da je reč o mom bratu. Porodično je slučaj rešen, ali nama je cilj i interes da nateramo državu da mu vrati biološki identitet i pravo na pripadanje biološkoj porodici koje mu je protivzakonito oduzeto. Takođe, i krivičnu odgovornost svih koji su umešani u ovaj slučaj", kaže Miljković.

Prema njegevim rečima, kroz sve godine istraživanja utvrdili su da je mnogo dece na taj način otišlo na Kosovo, a mnogo njih je prodato u inostranstvu.

"Mislim da su deca masovno prodavana albanskim porodicama kao vid tihog rata protiv Srbije, jer se na taj način povećavao natalitet Albancima dok se mortalitet u Srbiji tih godina drastično povećavao. U jednom dokumentu iz pogrebnog zavoda se vidi da u maju mesecu ′79. godine nijedna beba sa neonatologije nije sahranjena. A poznat mi je još jedan slučaj blizanaca koji su došli na neonatologiju dan posle nas. Jedno dete je takođe prodato, što znači da su za 24 sata prodate dve bebe", navodi on.

Komentari (4)

M.C

08.11.2017 12:48

Kakav je moralni sklop tih ljudi,tih lekara koji to rade.Dzaba im skole,dzaba im sve,kada su ko ljudi velika nula.Pa neobrazovani kriminalci to nebi radili.Kriminalci imaju vise morala,od takvih medicinskih radnika.Oteti nekome dete,i prodati ga nekome,aloo,kakav covek treba da budes,da to uradis.Imate li savesti NELJUDI.

Sale

08.11.2017 13:45

Bravo Ivane, drago mi je da si na kraju ipak uspeo.

Marko

08.11.2017 13:54

Smrtna kazna za te doktore sestre i sve koji su umesani u takve slucajeve.

Тртрћко

08.11.2017 14:31

Када сам упитао пензионисану бабицу из мога села која је радила где се деца рађају у Београду ДА ЛИ ЈЕ ИСТИНА ДА УКРАДЕНУ ДЕЦУ СУ ПРОГЛАШАВАЛИ УМРЛИМ била је шокирана!НИШТА МЕ НЕ ПИТАЈ!Просто се тресла од стаха када сам је питао?Закључујем да је била страховито застрашена?Ако је она у томе учествовала по уцени лекара то проклетство је платио њен супруг који је умро у годинама када му није време?У то време ,,када су деца умирала,, ја сам ангажовао особу да их чува тих неколико дама.