Haos u Sobranju
Tanjug/AP
Haos u Sobranju

Anadolu Agency

Haos u Sobranju, Foto: Anadolu Agency

Više od 100 osoba, uključujući dvadesetak policajaca i trojicu poslanika povređeno je u Skoplju pošto je masa pristalica VMRO-DPMNE upala u Sobranje.

Haos u Sobranju

Tanjug/AP

Haos u Sobranju, Foto: Tanjug/AP

Neredi su počeli nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsednika Sobranja – uz burno negodovanje poslanika VMRO-DPMNE.

Među povređenima je i lider SDSM-a Zoran Zaev, a teške telesne povrede zadobio je i albanski poslanik Zijadin Sela.

Policija je nešto posle 22 sata evakuisala sve poslanike. U međuvremenu, građani su počeli da postavljaju šatore ispred Sobranja, te je došlo i do okršaja sa policijom. Nekoliko hiljada ljudi je noć provelo ispred makedonskog parlamenta.

Od jutros je u glavnom gradu Makedonije situacija mirna, javljaju lokalni mediji.

Haos u Sobranju

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Kako Alo! saznaje, u blizini Sobranja sinoć su uočeni i civili naoružani automatskim oružjem.

Haos u Sobranju

Tanjug/AP

Hiljade građana okupilo se ispred Sobranja, Foto: Tanjug/AP

Iako se očekivalo da predsednik Makedonije Đorđe Ivanov proglasi vanredno stanje, on to nije učinio. Umesto toga, na hitnoj konferenciji

Dimtan: Hitno rešiti krizu

Nemački ambasador Aksel Ditman kaže da je za krizu u Makedoniji neophodno da se što hitnije nađe rešenje, te poručio da se vlada u toj zemlji mora formirati na osnovu rezultata nedavnih izbora.

Odgovarajući na pitanja novinara mogu li demonstracije u Crnoj Gori i neredi u Makedoniji uticati na utisak stranih kompanija o privrednom ambijentu u Srbiji, konstatovao da u Makedoniji jeste kriza, te da je za nju potrebno hitno rešenje. Osim toga, naveo je, "imali su demokratske izbore i na osnovu rezultata izbora mora da dodje do formiranja vlade".

za medije, pozvao je sve lidere parlamentarnih stranaka da u petak kod njega u kabinetu pronađu izlaz iz sadašnje situacije.

"Nema pitanja za koje ne može dijalogom pronaći rešenje u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Republike Makedonije. Zato pozivam lidere parlamentarnih partija da dođu u moj kabinet na sastanak lidera da razmotrimo novonastalu situaciju. Na liderskom sastanku da razmotrimo sve opcije za smirivanje i nalaženje izlaza iz novonastale situacije", rekao je Ivanov sinoć.

Međutim, za sada je neizvesno ko će prisustvovati tom sastanku, s obzirom da su dvojica od četvorice lidera nove parlamentarne većine povređena.

Zbog novonastale situacije u Makedoniji, premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa liderima u regionu. U tim razgovorima je zaključeno da je smirivanje situacije jedino moguće rešenje.

Vučić je razgovarao sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruveskim, premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i predsedsedavajućim albanskog parlamenta Iljirom Metom.

Gruevski: Opozicija isprovocirala napad

Nikola Gruevski osudio je danas nasilje nad opozicionim poslanicima u Sobranju, ali je naveo da su oni isprovorcirali napad.

Gruevski, naime, optužuje socijal-demokrate za svesno kršenje zakona i Ustava prilikom izbora novog predsednika Sobranja, političara albanskog porekla Talata Džaferija, prenosi AP.

"Želim da osudim nasilje i one osobe koje su napale i povredile poslanike", rekao je Gruevski jutros u sedištu svoje partije i dodao da su socijal-demokrate takođe odgovorne za nasilje jer je, kako je ocenio, direktan uzrok toga bila "njihova pohlepa za moći po bilo koju cenu". 

Komentari (2)

BG

28.04.2017 10:02

Doslo narodu do guše!

Paja

28.04.2017 10:14

Vucic razgovarao sa Iljirom Metom? Jel nije juce penio o tome kakvi su sve Albanci, a sad razgovara s njima? Daj se odluci, pred kamerama za narod jedno, a u stvarnosti drugo. Nego, skandalozno je izvestavanje nasih medija iz Makedonije, ali posebno TV Pink koja laze danonocno i obmanjuje gradjane, a ima nacionalnu frekvenciju!!! Stvar je prosta. Zajev i Albanci imaju vecinu. Vlast je pogazila sve zakone i Ustav, jer sprecava formiranje vlade. To, da li se nama nesto svidja je nebitno.