Ronaldo, Portugal
Profimedia
Ronaldo, Portugal

Profimedia

Ronaldo, Portugal , Foto: Profimedia

U regularnom delu meča bilo je 1:1. Poljska je povela golom Roberta Levandovskog u drugom minutu, a Portugal je izjednačio preko Renata Sančesa u 33.

Portugal će u polufinalu igrati sa pobednikom duela Vels-Belgija.

Portugalci na EP u Francuskoj nemaju nijednu pobedu u regularnom delu meča, a do polufinala su došli sa pet remija.

Poljska je povela kada je Sedrik Soareš pogrešio i nije glavom presekao loptu, koja je otišla do Kamila Grosickog na levoj strani, on je primio, ušao u šesnaesterac i sjajno uputio u sredinu, gde je Levandovski sa oko 11 metara sigurno smestio u mrežu Ruija Patrisija.

Portugal je pokušavao da se oporavi od gola i nekoliko puta je prilazio protivničkom šesnaestercu, ali bez izglednih prilika. Poljska je novu priliku imala u 17. minutu, kada je Levandovski šutirao, ali je Patrisio odbranio.

Portugal je tada preuzeo inicijativu, ali se Poljska nije predavala. Arkadijuš Milik je imao nekoliko dobrih situacija, ali su "evropski Brazilci" postajali sve konkretniji.

Portugalci su u 30. minutu tražili penal, pošto je Mihal Pazdan u šesnaestercu oborio Ronalda, ali sudija Feliks Brih nije ništa dosudio.

Portugal je konačno izjednačio u 33. minutu, kada je Nani u šesnaestercu petom dodao loptu Sančesu, a on je prebacio na levu nogu i snažno šutirao. Lopta je pogodila nekog u odbrani, promenila malo pravac i završila u mreži Lukaša Fabijanskog.

Ovo je bio prvi meč u prvom timu za 18-godišnjeg Sančesa.

Oba tima imala su do kraja poluvremena izgledne situacije, ali nije bilo pravih šansi.

Drugo poluvreme počelo je nešto mirnije. Poljska se povukla i čekala kontre, dok je Portugal pokušavao da organizovano napadne. Kristijano Ronaldo je u 56. minutu pogodio spoljni deo mreže posle dodavanja Nanija.

Alves Sedrik je u 64. minutu sjajno šutirao iz daljine, ali je lopta otišla pored gola.

Poljska je tada uspostavila kontrolu, a oba tima su pretila.

Najbolju šansu u finišu propustio je Ronaldo. Žoao Mutinjo je poslao jednu loptu iza odbrane Poljske, a kapiten Portugala izbio je sam pred Fabijanskog, ali je potpuno promašio loptu iz voleja.

Prvu šansu u produžetku imao je Portugal, kada je Sančes šutirao sa leve strane, ali Ronaldo kao da nije bio spreman da prihvati loptu.

Oba tima imala su do kraja meča po nekoliko šansi, ali nijedan nije uspeo da ih iskoristi, tako da se pristupilo izvođenju penala.

Odlučujući penal za Poljsku promašio je Jakub Blašičkovski u četvrtoj seriji, posle čega je Rikardo Kvarezma zabio loptu pod prečku i doneo veliku radost svom timu.