Petro Porošenko
Profimedia
Petro Porošenko

Profimedia

Petro Porošenko, Foto: Profimedia

Porošenko je naredio da sva vojska u blizini Krima i Donbasa bude u pripravnosti i spremna za borbu.

- Upravo sam održao sastanak sa čelnim ljudima naših odbrambenih agencija, kao i Ministarstvom spoljnih poslova. Naredio sam raspoređivanje svih vojnih trupa blizu administrativne granice sa Krimom kao i u Donbasu, i uveo najviše stanje uzbune - napisao je Porošenko na svom Tviter nalogu.

NATO zabrinut

Zvaničnici NATO izrazili su danas zabrinutost zbog rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine i pažljivo prate situaciju.

Neimenovani zvaničnik Alijanse rekao je da Rusija treba da radi na smirivanju tenzija, navodeći da "Moskva nije obezbedila dokaze da je Ukrajina poslala sabotere da izvrše teroristički napad na Krimu".

"Nedavne ruske vojne aktivnosti na Krimu ne pomažu smirivanju tenzija", naveo je on.

NATO zvaničnik je pozvao sukobljene strane da se vrate za pregovarački sto i rade na mirnom rešenju sukoba u Ukrajini.

On je rekao i da želi da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nekoliko zapadnih lidera usled rasta tenzija između Kijeva i Moskve.

Ističe da je od svog ministra spoljnih poslova Pavla Klimkina zatražio da dogovori telefonske razgovore sa Putinom, liderima Nemačke i Francuske Angelom Merkel i Fransoa Olandom, američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Putin je juče optužio Kijev da koristi terorističku taktiku u pokušaju destabilizacije Krima.

Rusija navodi da je omela oružane ukrajinske pokušaje da ubaci sabotere na poluostrvo, što Kijev negira.

Komentari (5)

Кутузов

11.08.2016 15:52

Украјинци су као и хрвати дочекивали немце цвећем,зато ме ништа не чуди у вези њих.

crocar

12.08.2016 01:41

@Кутузов - @Kyty3oB*** Očigledno je da patiš od kompleksa gubitnika,ko zna kakvih sindroma i croatofobije pa imaš potrebu da Hrvate pominješ u bilo kakvom kontekstu,bez obzira na temu.

oko

12.08.2016 01:43

@Кутузов - putin mora popustiti nemoze na dve strane u siriji nije zavrsijo a poresenko neda ukrajinu ima podrsku citavog sveta u ukrajini su najjjjj. veci nacisti sveta za poresenka i ukrajinu da ce glave ukrajina i hrvatska su desna ruka nacista za uniju tamo se brani i zxapda i evropa od putina nece moci putin voditi rat na sve strane rusija i srbija u okruzenju nacista srbija digla belu zastavu jos samo rusija se ceka da kapotolira i rat zavrsen

Poaro

11.08.2016 18:09

Porošenko mućni malo tom mesnatom glavom i ne čačkaj mečku jer ako rikne ima da ti je otkine.

OTAN

12.08.2016 01:18

Ukrajinu treba vojno snabdeti što je više moguće opremom,naoružanjem,tehnikom...obučavati Ukrajince modernom ratovanju i rukovanju najsavremenijim sistemima pošto su oni prva linija odbrane civilizovane Evrope od nadirućeg fašizma sa istoka,ruskih teritorijalnih pretenzija i političkih ambicija njihovog vođstva.