Dragana Marković
Vesna Lalić
Dragana Marković

Vesna Lalić

Dragana Marković, Foto: Vesna Lalić

- Plaćanje poreza je važno zbog vrtića, zbog škola, zbog domova zdravlja, zbog bolnica, zbog zaštite spoljnih granica države, zbog reda u državi... Hoćete još? Plaćanje poreza je važno zbog naše budućnosti. Evo, ekskluzivno ću podeliti sa vama slogan kampanje koju pripremamo: „Porez plati da ti se dobrim vrati“.

- Naplata poreza u 2015. bila je znatno bolja nego prethodne godine. Kakve rezultate očekujete u ovoj godini?
- Povećanje efikasnosti naplate poreza i doprinosa smatram jednim od najvažnijih zadataka Poreske uprave. Povećali smo nivo discipline i efikasnosti i očekivano se to odrazilo i na rast naplate. U prva tri meseca ove godine naplatili smo 183,4 milijarde dinara najvažnijih budžetskih prihoda, što je za oko 20 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine i za 21,7 milijardi više od plana za prvi kvartal ove godine.

- Prema oceni stručnjaka, naplata poreza u naredne dve godine može da se povećava, ali uz uslov da se izvrši reforma Poreske uprave, što je i bitna stavka u aranžmanu sa MMF-om. Hoće li Poreska uskoro biti reformisana i kako?
- Reforma Poreske uprave je već započeta, sprovodi se na osnovu programa transformacije koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine i jedna je od najvažnijih aktivnosti reforme celog javnog sektora. Transformacija Poreske uprave podrazumeva sprovođenje niza aktivnosti koje će dovesti do poboljšanja naplate budžetskih prihoda, rasta efikasnosti rada u Poreskoj upravi, kao i racionalizacije ukupnih troškova poslovanja. Jedan od načina da to postignemo je potpuni prelazak iz papirne u elektronsku sferu. To znači da okončamo proces prevođenja svih poreskih prijava u elektronski oblik i očekujemo da već sledeće godine taj proces bude završen.

- Činjenica je da vam veliki problem u radu predstavlja mali broj inspektora. Hoće li taj problem biti rešen i kako?
- Naš pristup je dvostran - sa jedne strane činimo sve da motivišemo poreske obveznike da dobrovoljno plaćaju porez kroz isticanje značaja plaćanja poreza, dok sa druge strane velikim brojem kontrola pooštravamo fiskalnu disciplinu i stavljamo obveznicima do znanja da se izbegavanje plaćanja poreza nikako ne isplati i da to ne tolerišemo. Trudimo se da manjak kadrova premostimo stalnim unapređenjem organizacije rada i sistema za procenu rizika koji kontrolu usmerava na žarišna mesta. Naši inspektori kontrole rade danonoćno i ovim putem želim javno da ih pohvalim, jer svojim radom oni sprečavaju pojedince da zarađuju na račun svih budžetskih korisnika - nastavnika, lekara, vojnika, policajaca...

- Potpisali ste ugovor o saradnji sa Kriminalističko-policijskom akademijom, šta to konkretno podrazumeva i koliko će doprineti efikasnijem radu poreznika?
- Načini izvođenja poreskih utaja menjaju oblik i mehanizme i vremenom postaju sve složeniji i teži za otkrivanje, jer utajivači koriste specifična znanja i nove tehnologije. Zbog toga su nam potrebni obrazovani i obučeni inspektori. Ova saradnja je veliki korak u unapređenju postojećih iskustava, kao i sticanju novih znanja i umeća u efikasnijem otkrivanju i sprečavanju najsloženijih oblika poreskih krivičnih dela i njihovih izvršilaca.

- Koliko ste zadovoljni saradnjom sa drugim državnim službama, poput MUP-a, koliko vam oni pomažu u radu i postoje li tu neki krupniji problemi?
- Sve državne institucije sa kojima sarađujemo svesne su da se stabilna država oslanja na stabilne prihode i da kičmu svake države čini jaka poreska uprava. Zbog toga i imamo ne samo otvorenu podršku Ministarstva finansija, u čijem sastavu poslujemo kao uprava, već i podršku i razvijenu saradnju sa svim državnim organima.

- Kad smo kod policije, svedoci smo u poslednje vreme učestalih hapšenja korumpiranih državnih službenika, među kojima su i radnici PU? Kako se borite protiv korupcije u PU?
- U Poreskoj upravi postoji veliki broj vrhunskih stručnjaka koji svoj posao rade na visokom profesionalnom nivou poštujući etičke kodekse i moralne kriterijume. Nažalost, pojavljuju se i oni drugi. Svima smo jasno stavili do znanja da će se Uprava boriti protiv korupcije i zloupotrebe službenog položaja, ukoliko postoji. Oni koji to nisu razumeli ili to ne žele, moraće da snose posledice.

- Jedan od problema je i to što tajkuni već godinama ne plaćaju porez, a konstantno su najveći poreski dužnici. No, iako samo gomilaju poreske dugove, posluju i čak otvaraju nova preduzeća. Hoćete li konačno iznaći način da im naplatite dugovanja?
- Mislim da je primerenije da pitate njih da li smo i kakve mere preduzeli prema svakom pojedinačno. Zakon me sprečava da govorim o pojedincima, ali mogu da vam kažem da ne gledamo mirno nikoga ko pokušava da utaji porez ili ko izbegava njegovo plaćanje.

- Znam da vam zakon ne dozvoljava da iznosite konkretna imena i podatke, ali možete li nam ispričati neki zanimljiv slučaj kako je neko od dužnika pokušao da izvrda plaćanje poreza?
- Svaki posao nosi svoje anegdote, pa i naš. Na primer, prošlog leta bili smo iznenađeni kada smo išli u kontrolu objekata za koje smo čuli da ne izdaju račune migrantima u okolini autobuske stanice u Beogradu. Naši inspektori nikako nisu mogli da utvrde nepravilnosti, jer su bili lako “prepoznatljivi” vlasnicima objekata. Naravno, kada sagledamo situaciju, vršimo promene i rezultati su odmah vidljivi. Konstantno učimo i usavršavamo se. Imamo i druge anegdote, na primer, kada nađemo viškove robe, neki od vlasnika se pravdaju da je bolje da imaju viškove nego manjkove, iako svi znamo da je u pitanju neevidentirana roba i utaja poreza, a kada zatvaramo lokale, vlasnici se mušterijama pravdaju iznenadnim godišnjim odmorima, renoviranjem objekata, maskiranjem ulaza. Mnogo zanimljivih poruka dobijamo i putem „poreskog alarma“, portala na kojem građani mogu da prijave poreske nepravilnosti koje uoče.

- Postoje li pritisci moćnika da se nekome progleda kroz prste? Kako se borite s tim? Priča se da ste neumoljivi?
- Čvrstina institucije ogleda se pre svega u doslednosti postupanja i uspostavljenom funkcionalnom sistemu, što i čini najjače oružje protiv nepoštovanja propisa i sive ekonomije. To je jedini ispravan put kojim treba da ide Poreska uprava.

- Poreska uprava imala je pre dve godine opširnu akciju provere estrade. Kakvi su bili rezultati? Koliko njih je utajilo porez i koliko novca je tada naplaćeno?
- Pozivani su i pojedinci i zakonski zastupnici pravnih lica i tamo gde su ustanovljeni nedostaci preduzete su mere, ali ne samo da ne želim da iznosim detalje o pojedincima, već me i zakonske odredbe sprečavaju da to učinim. Žao mi je, znam kakva vam je priroda posla i znam da priželjkujete „pikanterije“.

Žao mi je što nemam više vremena za unuku

- Koliko uopšte imate slobodnog vremena otkako ste na ovoj funkciji?

- Slobodnog vremena imam veoma malo i trudim se da ga posvetim najbližima, unuci, suprugu, ćerki i majci, jer oni zbog moje zauzetosti najviše trpe. Kada dođem kući i dalje sama obavljam sve uobičajene kućne poslove. Naravno, volela bih da više vremena provodim uz porodicu, ali posao koji radim zahteva veliku posvećenost i to lakše nosim uz razumevanje i podršku najbližih.

 

Zatvorili smo 22 benzinske stanice zbog nepravilnosti

- Građani stiču utisak da su na meti poreznika uglavnom male radnje i ugostiteljski objekti, koji se zatvaraju zbog sitnih propusta?

- Taj utisak se možda stiče jer je zatvaranje objekata građanima vidljivo golim okom. Kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa pokazale su se kao efikasan vid borbe protiv sive ekonomije i pojačane su na teritoriji cele Srbije. Od početka 2016. takvim kontrolama obuhvatili smo više od 2.100 poreskih obveznika, dok je u istom periodu prošle godine izvršena kontrola kod oko 1.600 obveznika. Svako kršenje propisa treba da bude kažnjeno u skladu sa zakonom jer je svaki oblik sive ekonomije podjednako opasan. Kontrole nisu stvar lične procene nekog inspektora, već rezultat ozbiljne i detaljne analize rizika. Od početka godine smo, recimo, pooštrili i kontrole benzinskih stanica, kojima su obuhvaćeni i veliki prodajni lanci. Privremeno su bile zatvorene 22 benzinske stanice.

 

Žene su većina u Poreskoj upravi

 - Zanimljivo je da ste potpuno promenili imidž PU u odnosu na vašeg prethodnika, koji je koristio „grublje“ metode. Koliko vam uopšte to što ste žena na čelu tako važne institucije pomaže, a koliko odmaže u radu?

- Ne znam da li ste znali da Poresku upravu većinom čine žene, takođe verujem da niste znali da većinu mojih najbližih saradnika čine muškarci. Smatram da muškarci i žene u najvišem rukovodstvu Poreske uprave ravnopravno dele posao i odgovornost, na osnovu kvaliteta koje poseduju i kao stručnjaci i kao ljudi. Na čelo ove velike i važne državne uprave došla sam sa dugodišnjim iskustvom državnog službenika i svoj posao radim pažljivo i profesionalno. Ne osećam se ni inferiorno ni superiorno, jednostavno sam izuzetno posvećena poslu i radim ga najbolje što umem.

Komentari (7)

2KD

23.04.2016 21:30

Neka doticna objasni prvo zasto ne ganjaju velike biznismene i tajkune koji imaju dugove visemilionske,nego sirotinju. Lako je lupati po gologuziji koja nema ni za hleba koja se bori da doceka sutrasnji dan.Stisnite gospodo mu** pa naplatite ovima poreze, dajte narodu posla i plate kakve treba da budu a ne crkavice i to neredovne. Svako ce izmirivati svoje obaveze dosta je narodu bajki. Od ove drzave sirotinja nikad dobrog nije videla sve ucestalija ubistva i samoubistva su poprilican dokaz

meda

23.04.2016 23:49

@2KD - U, zabole ih za narod. Samo se nerviram, ne znam uopste, zasto i citam ovo, samo da se nerviram.

Božidare

23.04.2016 23:31

Direktorka poreske uprave, došla na to mesto, sa crne liste direktora otimača u NIS-u, tačnije NIS Jugoptrolu.To može samo u Srbiji !!!

Cica

23.04.2016 23:44

Zašto redovno plaćati porez kad će kroz koju godinu da ti oproste pola duga i kamatu samo ako platiš deo poreza. Onaj ko redovno plaća porez nema nikakve stimulacije za to.

goran

24.04.2016 00:14

Porez plati da bi politicari i armija partijskih kadrovika ziveli bogato i luksuzno!

Licemer

24.04.2016 00:48

Ona bi mnogo bolju karijeru imala u X-filmovima

XXL

24.04.2016 11:48

Naravno da je sada do toga došlo kada se državni aparat okrenuo ka privatnoj imovini građana, a ko ne plati zna se sledi prinudna naplata, deložacija i prodaja te imovine siromašnijeg dela stanovništva i to je javna tajna pa su i sami sudovi dobili direktivu da atakuju na tu istu tako što odbijaju siromašniji sloj da oslobode od plaćanja sudskih taxi po osnovu čl.10 st.1 Zakona o sudskim taxama na koje imaju pravo oslobađanja, a koje su sada enormno visoke baš zato. A tek ćemo videti.