Kladionica
Robert Getel
Kladionica
Kladionica, Foto: Robert Getel

Ta organizacija najavila je i pokretanje građanske inicijative za prikupljanje potpisa u cilju ukidanja tog člana, a obavestiće i narodne poslanike o njegovoj štetnosti i nelogičnosti i zatražiti sastanke sa svim poslaničkim grupama.

Ocenjeno je da član 83. Zakona o porezu na dohodak građana na pravno nelogičan i ekonomski neutemeljen način oporezuje samo dobitke od klađenja i favorizuje igre na sreću putem automata i kazino igre, a na štetu sportskog klađenja.

"Ovakvim zakonskim rešenjima se ograničava slobodna konkurencija izmedju privrednih subjekata i stvara se monopolski položaj na tržištu u korist priređivača igara na sreću na automatima i kazinima", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju UPIS navodi da model oporezivanja dobitaka od igara na sreću kakav postoji u Srbiji "ne postoji nigde u svetu, jer je neprimenjiv, ekonomski nelogičan i stvara katastrofalne ekonomske posledice, kako po kompanije koje se bave priređivanjem klađenja, tako i po državni budžet, jer podstiče stvaranje crnog tržišta igara na sreću, pa samim i manji budžetski prihod po tom osnovu".

Navodi se i da je postojeće rešenje oporezivanja dobitaka od igara na sreću u suprotnosti i sa propisima koji regulišu zaštitu potrošača, a pomenuti član 83. Zakona o porezu na dohodak građana krši član 90. Ustava Srbije, jer diskriminiše igače koji ostvaruju dobitke na klađenju i dovodi ih u situaciju da plaćaju porez na dobitak i kada su u stvarnom gubitku.

Ministarstvo finansija, kako piše današnji Blic, pojasnilo je da su izmene zakona pogrešno protumačene i da nije istina da igrači koji dobiju na kladionici mogu da budu u minusu kada plate porez.

Navode da je istina da se od sada plaća porez i na uloženi novac, ali da se od dobijene sume prvo odbija 11.000 dinara, koliko iznosi suma koja se ne oporezuje. To znači, kako je objasnilo Ministarstvo finasija, da se oporezuje samo deo dobitka veći od 11.000 dinara.