Protest na balkonu iranske ambasade u Londonu
Printscreen Twitter
Protest na balkonu iranske ambasade u Londonu, Foto: Printscreen Twitter

Kako Rojters navodi, to je očigledno bio protest protiv vlade u Teheranu.

Četiri osobe su uhapšene pod sumnjom da su izazvale štetu i da su nedozvoljeno ušli u diplomatske prostorije, izjavila je portparolka policije u Londonu.

Kako agencija navodi, u ovoj nezgodi nije niko povređen, a osobe su uhapšene nakon što su dobrovoljno sišle sa balkona, nakon otprilike tri sata.

Ambasador Irana u Britaniji Hamid Beidnejad, poručio je na Tvteru da su uhapšeni bili "zagovornici kulta Širazi" i da su iransku nacionalnu zastavu zamenili sa zastavom njihove grupe.

On je takođe naveo da su svi zaposleni iz ambasade dobro.

Šiitski sveštenik ajatolah Sadeh Hosein Širazi, čiji je sin nedavno uhapšen zato što je uvredio vrhovnog vođu Irana ajatolaha Ali Hameinija, bio je oštar kritičar verskog vođstva u Iranu.

Državna televizija Irana je citirala portparola Ministarstva spoljnih poslova koji je rekao da je zamenik ministra spoljnih poslova Abas Arači zbog toga izrazio negodovanje britanskom ambasadoru u Teheranu.

"Britanija je odgovorna za bezbednost Iranskih diplomara", rekao je portparol Bahram Kvasemi.

Iranska novinska agencija IRNA je u izveštaju navela da su napadači nosili sa sobom noževe i štapove, a iranska televizijska kuća koja emituje program i na engleskom jeziku je izvestola da je iza napada bila religijska grupa ne dodajući više detalja.