Čišćenje kuhinja
Shutterstock
Čišćenje kuhinja

Shutterstock

Čišćenje kuhinja, Foto: Shutterstock

Moljci mogu da budu prava muka, kako u ormanima za garderobu tako i u onim kuhinjskim gde držimo sve namirnice. Za moljce u ormanu je pronađeno rešenje, lavanda, ali šta treba uraditi kada se oni nastane u kuhinjskim ormanima.

Prvo što morate da uradite jeste da izvadite sve namirnice iz ormarića i pregledate ima li u njima moljaca ili "paučine". Ako uočite moljce u njima, odmah bacite sve to. Čak i ako u nekim namirnicama ne vidite moljce ili "paučinu", poput brašna, ne znači da hrana nema te male napasnike koje se skrivaju, piše Večernji.hr.

Rupice na ambalaži mogu da vam ukažu na to da su moljci prisutni u proizvodu. Svoja jajašca mogu da polagažu i ispod poklopaca od tegli pa svakako i to proverite.

Usisivačem pređite svaki milimetar površine i sve dobro izribajte mešavinom sirćeta i tople vode u razmeri 50:50. Krpu sa kojom ste prali kuhinjske ormariće operite u izbeljivaču. Ne vraćajte nakon čišćenja namirnice na isto mesto. Pričekajte nedelju ili dve da utvrdite da se nisu vratili na isto mesto. Svakako u kuhinjske ormariće stavite i listove metvice ili lovora jer mirise tih biljaka kuhinjski moljci ne podnose pa od njih beže.

Kako ne bi imali isti problem sa moljicima ponovo, sve namirnice izvadite iz originalne ambalaže i prespite u plastične kutije sa hermetičkim poklopcima.

Prilikom kupovine proverite proizvod, posebno suve namirnice poput brašna, jer moljce možete da donesete u svoj dom ako su se već nastanili u nekoj namirnici još na policama trgovina.

Pročitajte i:

Komentari (1)

Trik trik

12.09.2017 09:51

Ma kakav trik kada nakupiš moljce? 1 mesečno generalka i nema molj moljaca!