Boško Kozarski
Privatna arhiva
Boško Kozarski

Privatna arhiva

Boško Kozarski, Foto: Privatna arhiva

 

Umešno je Meša izmešao naziv i suštinu najvažnijeg odnosa, uz rodbinski i kumovski. Ta definicija upravo opravdava neobjašnjivost bezgranične ljubavi prema srpskom rodu dr Rudolfa Arčibalda Rajsa, najvećeg prijatelja našeg naroda. Na današnji dan pre tačno 88 godina, prestalo je da kuca srce koje je volelo Srbe više od naučne karijere, lagodnog života, porodičnog mira... Čak i kad je prestalo da pulsira u ritmu oslobodilačkog marša, gorelo je od želje da ostane tamo gde se bat srpskih div-junaka čuje i danas, na Kajmakčalanu. Telo Arčibalda Rajsa sahranjeno je na Topčiderskom groblju.

Srce, po želji, ali i promislu, položeno je na najvišu tačku herojske pobede. Iako je urna oskrnavljena i srce ukradeno od strane bugarskih fašista tokom Drugog svetskog rata, duša je živa koliko i naša zahvalnost i sećanje na prijatelja kakvog možda nikada više nećemo imati. Sramotnu sudbinu podelio je sa ostalim herojima koje ratno vreme okiti vencem slave, a skupo plaćen mir baci u zapećak svakodnevice. Neretko i omalovažavan, ostao je dosledan i veran svojoj najvećoj ljubavi - srpskom narodu.

Poetskom nadahnošću, psihološkom doktrinom i prijateljskom iskrenošću postavio nam je dijagnozu i prepisao terapiju.

„Čujte, Srbi!”, taj filigrantski zdravstveni karton našeg roda, dugo je bio skriven kako bi se bolest prikrila i proglasila zdravljem. U kartonu je, između ostalog, navedeno: „Sam bog zna koliko ste propatili u toku rata od Austro-Ugaro-Švaba, koliko su vam jadnu zemlju oni opustošili, opljačkali i na muke udarili, koliko su vam najbolje braće i sestara izmrcvarili i pobili zato što su bili rodoljubi. A danas vas te iste Švabe, isti oni nekadašnji Austrougari, preplavljuju proizvodima i ljudima, a vi ih dočekujete raširenih ruku. Hiljade i hiljade Nemaca, Bečlija, čak i Budimpeštanaca, mirno dolaze da kod vas stiču bogatstvo, a vi im to dopuštate.”

E, moj Rudolfe, danas ni dopuštanje nije dovoljno, pa smo malo i dosubvencionisali. Bolje će svi drugi orati nego li srpski seljak svoju njivu. „Vi, Srbi, jeste pobedili, ali ne znate gazdovati”, para uši citat iz poznatog filma domaće kinematografije. Svoja bogatstva i danas, dobri moj Rudolfe, dajemo strancima na upravu i bogaćenje. Šta kažeš? „Dopustili ste da umre duh vaše omladine. Dozvolili ste da se ona ugleda na sve one vaše skorojeviće, zabušante, zelenaše, ratne bogataše, sumnjive političare zatrovane žudnjom za novcem. (...)

Pripazite da vas taj nemar jednog dana preskupo ne košta. Može vas koštati i zemlje jer ova omladina se neće žrtvovati na oltaru otadžbine kad zazvoni na uzbunu. (...) Današnja omladina će vam reći da ne želi da gine jer joj to ništa ne donosi. Zna ona iz iskustva, gledala je to svojim očima, i kako oni koji su se žrtvovali, kod vas, u vašoj modernoj Srbiji, dobijaju samo nogom pozadi.” Rudolfe, Srbi hoće da slušaju, ali retko čuju.

Deca hoće da nauče, ali im se podmeće smeće. Sunovrat nam je, nekako, milija staza... Nadam se, možda se i oporavi naša omladina od strmoglavog pada morala. Možda tvoj testament mom rodu dođe u ruke omladini. „Čujte, Srbi!” nije obavezna lektira, iako nam nema važnije koju bi valjalo pažljivo pročitati. Čujte, Srbi, čuvajmo se sebe...

Komentari (2)

ŠOJKE

08.08.2017 18:22

Hvala Rudolfu! Ali zar ce preostala Srpska deca da se bore za tajkune i političke amatere koji ih ostaviše gladne i bez struje! Savici KIM sa juga Srbije dete i majka pogiboše bez struje, ne moze se nabrojati! Srbija je posrnula i pala i gubi identitet! Negde pročitah da vojnik ima 35.000 platu i pocepane čizme i uniformu!

Себин

08.08.2017 21:01

Рајс је легенда!