Automobili
Oliver Bunić
Automobili

Oliver Bunić

Automobili, Foto: Oliver Bunić

Ovu lepu vest objavio je juče ministar finansija Dušan Vujović, koji je rekao da je spreman ceo set novih zakona iz njegovog resora po kojima će se porez na automobile ubuduće plaćati po vrednosti, a ne kao do sada po kubikaži.

 

- Do kraja godine biće spremni svi zakoni, a u planu je da se primenjuju od 1. januara 2017 - rekao je Vujović.
Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je u poslednje vreme primetna orijentacija da se oni koji imaju vredniju imovinu više oporezuju, što je dobro.

- Oni koji imaju vrednu imovinu imaju i veću mogućnost da plate, bilo da su u pitanju vikendice, kuće ili, kao u ovom slučaju, automobili, pa njih treba više i oporezovati, a oni koji imaju manje vredne automobile, plaćaće manji porez. Smatram da je ovo dobar način da se budžet stabilizuje - rekao je Kovačević.

Vujović je takođe istakao da će do kraja godine biti organizovana lutrija kao promocija dobre poreske politike i plaćanja poreza. Građani će skupljati fiskalne račune da bi igrali loto, a postojaće i dobar fond nagrada.

- Već imamo firme koje su se ponudile da učestvuju. I gradovi će moći da budu nagrađivani za uspeh u sprovođenju poreske discipline i dobijaće neka dobra - rekao je ministar. 

Komentari (13)

Sirotinja

21.09.2016 08:16

Naslov je krajnje sraman. Vecina gradjana vozi polovne automobile, ali reci za sve da su sirotinja je krajnje degutantno.

Danilo

21.09.2016 09:36

@Sirotinja - Da li nam je toliko teško da priznamo da smo sirotinja? Vozimo kola od 15 do 30 god. starosti jer nismo u mog. da kupimo novija,bezbednija i samim tim skuplja vozila.

sale

21.09.2016 08:26

Znaci od sad da vozimo sto starije krseve ne bi li malo placali kad je narod digao ruke od velikih kubikaza sad puj pike ne vazi sad im je bitna vrednost automobila i uopste ne sumnjam da cu sad vise placati registraciju i umesto da daju beneficije da narod kupuje nove automobile oni nove oporezuju vise a krseve manje budi bog snjima , ako ovaj Vujovic zna sta radi .

Aleksandar

21.09.2016 09:21

Garantujem da ce se polovnjaci placati isto ili vise a novija kola znatno vise.Nikad u Srbiji nista nije pojeftinilo.

MAČIĆ

21.09.2016 10:06

JA ĆU DA SE OSVRNEM NA "LOTO", Šta mislite, ko će imati najviše fiskalnih računa? Sigurno ne ja i moj komšija. Mi smi penzioneri, kupujemo samo dva puta mesečno kad stigne penzija. Pogotovo ako smo stari i nemoćni pa naručimo od Univera da nam donese na vrata. A trgovci, tj, kasirke i bratija, skupljaće svaki dan iz korpe za otpatke račune koje kupci ostave, a toga ima iha-haj. Trebalo bi uvesti kontrolu na izlazu iz marketa, a i mlađi ljudi sposobni ulazii bi više puta da kupe po malo.

aki bg

21.09.2016 11:23

@MAČIĆ - pa mi vraćamo. tvoje i.titove kredite drtino matora..te pare si potrošio na pi*ke..pa.kad se ki*a više ne diže..sad bi.da se pravite pošteni a?

mačić 2

21.09.2016 10:12

i da nastavim. Kupovali bi po tri proizvoda i tako u krug, što više računa da skupe. Mi stari, jedva da i jednom mesečno odemo do marketa. MISLIM DA JE OVAJ VID "STIMULACIJE" NERAVNOPRAVNA BORBA ZA NAGRADU IZMEĐU MLADIH I STARIH, I JEDNA VELIKA GLUPOST. TO TREBA U KORENU SPREČITI. NE TERAJTE NAS DA BUDEMO PORAŽENI OD MLADIH I OKRETNIH LJUDI, DOSTA NAM JE NEPRAVDE SA OVAKO MALIM PENZIJAMA, SAMO NAM JOŠ FALI PONIŽNJE I NA OVAJ NAČIN.

Ljiljana

21.09.2016 11:52

Narod nema leba da jede.Plate 200 eura(ko radi, ko ne radi ni toliko), kasne mesecima, sve poskupljuje... I polovan automobil u Srbiji je za posten svet ekstra luksuz.

deki

21.09.2016 12:00

mislite,konačno dobra vest za sav narod u Srbiji?

warlord

21.09.2016 13:24

Neka prvo ukine onu smejuriju da se za jedan isti auto plaća porez svaki put kad se proda drugom licu. Prvi vlasnik u drzavi je platio porez za njega i to je to, sramota je da se za 1 auto 10 puta plati porez. A što se ovog tiče, videćemo. Ako oni sami budu pravili procenu vrednosti automobila, nema nama pojeftinjenja.

giga

21.09.2016 15:12

Šešelj napravio porez po kubikaži a učenik mu pravi drugi, garant još gori a ceo svet to radi po snazi motora. I to će da bude pljačka sa porezom, kako običan čovek da ode da registruje kola, sam da popuni uplatnice i da plati, odakle mu vrednost automobila kad nema tabele amss-a po kojim će sigurno ići obračun kao za prenos ... znači u agenciju da ti izračunaju a oni to neće ako oni ne registruju za proviziju.

tesko

21.09.2016 17:44

Ja na pojam,sirotinja,imam posebno misljenje!Nisu za mene sirotinja oni sto ne mogu da kupe neki skup auto,vec oni intelektualno siromasni,duhovno prazni i korumpirani likovi..su ustvari real ,sirotinja,!Za kola mozes i da i zaradis,pa i da ih kupis.. ali da se neki otresu ovog ,siromastva sopstvenog kakaraktera,..tesko!

Black

21.09.2016 22:13

Svake godine ista priča... ???