Izbeglice na granici Hrvatske i Slovenije
Tanjug/AP
Izbeglice na granici Hrvatske i Slovenije
Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

- Krenuli su na mene, vikao sam da sam fotoreporter agencije Frans pres i da sam se jutros legitimisao kod njihovih kolega - priča Isaković.

On kaže da su policajci bili "prilično bezobrazni", i da su "čak i psovali".

- Tražili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao ka meni, sustigao me i oborio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacilli ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu da dođem do njih. Isto su uradili i kolegi iz Engleske - objašnjava on za N1 .

Isaković tvrdi da kolega i on ni na koji način nisu provocirali napad koji je usledio.

Hrvatska policija napala je i novinare Al Džazire, Rojtersa i AP-a.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je obišao migrante na prelazu Berkasovo, ocenio je takvo

Hrvatski MUP: Novinari ilegalno ušli

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su dvojica novinara stranih agencija ilegalno ušla u Hrvatsku, te da je njihov rad onemogućen uz, kako se navodi, "poštovanje policijskih pravila i upozorenja".

ponašanje hrvatskih policajaca apsolutno neprihvatljivim.

 - Dobili smo informaciju da je i prema migrantima jutros rano bila primenjena sila i to je nešto što se ne može tolerisati, jer naša država nije primenila nikakvo nasilje prema migrantima i očekujemo da se i drugi ponašaju na isti način -  poručio je Vulin.

Kako je Tanjugu objasnio jedan od napadnutih, snimatelj Al Džazire Boško Branković, oni su zadobili udarce od strane hrvatske policije, a oduzeli su im i opremu.

 - Bio sam na desetak metara od ograde gde stoji hvraska policija koja ne dozvoljava dalji prolazak migranata. Čekao sam kolegu, a u jednom trenutku osetio sam udarac u leđa, kada su me dvojica policajaca povukli u obližnji žbunj iz koga su me izgurali na hrvatsku teritoriju i rekli da sam sad u Hrvatskoj i uhapsili me zbog nelegalnog prelaska granice -  objasnio je Branković.

Kako je dodao, nije pokušao da se raspravlja sa njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu što je on odbio.

Naveo je da je jedan hrvatski policajac bio razuman, da su mu vratili opremu i vratili ga u Srbiju.

Rekao je da je snimatelj Rojtersa Bane Filipović zadobio udarac u leđa, ali da je uspeo da se skloni, pa ga nisu priveli.

Kako je dodao, fotoreportera iz AP su policajci oborili na zemlju i gazili ga, uzeli mu fotoopremu i bacili je na hrvatsku teritoriju.

Ovim povodom oglasilo se Nezavisno udruženje novinara Srbije koje je osudilo postupak hrvatske polcije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog, kako se navodi, neprimerenog ponašanja hrvatske policije prema fotoreporteru AFP Isakoviću i još jednom britanskom fotografu i zatražilo od nadležnih organa Hrvatske da vrate oduzetu opremu.

NUNS je u saopštenju zatražio i da se povede istraga i kazni policajac koji je nasrnuo na Isakovića i kolegu iz Velike Britanije.

"NUNS poziva Hrvatsku da omogući normalne uslove za rad svim novinarima koji izveštavaju sa ovog područja", navodi se u saopštenju.