Dušan Spasojević Šiptar
Privatna arhiva
Dušan Spasojević Šiptar

Privatna arhiva

Nisu verovali da stoji iza kidnapovanja, Dušan Spasojević Šiptar, Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, policija je po nalogu tužilaštva prekjuče uhapsila policajca Sašu Đajića Džaju (44), kao i njegovog penzionisanog kolegu Milana Radukića (55) zbog sumnje da su 22. avgusta 1997. ugurali u auto Novaka Stevanića i predali ga Dušanu Spasojeviću Šiptaru, ubijenom vođi zemunskog klana.

Zoran Stevanić

Privatna arhiva

Isterao pravdu, Zoran Stevanić, Foto: Privatna arhiva

- Pohvalio bih tužilaštvo i policiju što su konačno uspeli da dovedu do kraja istragu o otmici mog sina. Ovim hapšenjem očistili su redove policije od ološa i kriminalaca. Drago mi je da su posle dve decenije prestali da se plaše zemunskog klana i kriminalaca - kaže Stevanić i dodaje da je on od samog početka znao da su u otmicu i torturu njegovog sina umešani "zemunci".

Šiptar se pokajao

Zoran Stevanić kaže da je tokom traganja za istinom stupio u kontakt sa mnogim ljudima, koji su mu otkrivali pojedine detalje.

- Čuo sam da je Dušan Spasojević, kada je saznao da se Novak ubio, rekao da mu je žao i da su preterali. Čak sam čuo i da je krišom otišao na njegov grob i zapalio mu sveću - ističe Stevanić.

 - Oni tada i nisu bili nešto poznati, ali ja sam ubrzo posle otmice došao do informacija da oni stoje iza svega. Kada sam to i rekao policajcima i inspektorima, koji su vodili slučaj, rekli su mi da to nije tačno, da su Spasojević i njegova ekipa budale i sitne ribe - priča Stevanić kroz šta je sve prošao tokom godina traganja za istinom i dodaje:

- Meni je moj Novak rekao da su njega kidnapovali policajci, ali ja u početku nisam verovao u to. Međutim, kako su godine prolazile, shvatio sam da je moj sin bio u pravu i da su policajci podelili među sobom novac koji su uzeli od Novaka. Sada su i potvrđena sva moja saznanja da je u prvoj otmici zemunskog klana učestvovala i policija.

Rešena misterija smrti, Novak Stevanić

Privatna arhiva

Rešena misterija smrti, Novak Stevanić, Foto: Privatna arhiva

Naravno, ovaj slučaj je i mnogo ranije mogao biti rešen, ali postojale su izvesne kočnice. Drago mi je što su one popustile i nadam se da sada nema stajanja, te da će nadležne institucije dovesti slučaj do kraja, a to je da krivci budu osuđeni.

Stevanić kaže da očekuje da će se tokom dalje istrage otkriti i motiv, ali i tiper otmice.

- Uhapšeni su u predistrazi negirali krivicu, ali ko zna, možda u daljem toku postupka odluče da progovore i otkriju i svoje šefove, koji su ih štitili sve ove godine - optimističan je Novakov otac i naglašava da su njegov sin i čitava porodica bili nevine žrtve, te da nikada nisu imali veze sa kriminalom ili bilo sa kojim državnim i političkim strukturama.

Naš sagovornik kaže da je tokom istrage preživeo pravu agoniju, ali da se sva njegova borba za istinom isplatila.

- Meni nije uzet auto ili bicikl, nego dete. Moj Novak je najpre preživeo mučenje i torturu, a potom i maltretiranje policije, koja nas je ubeđivala da je opljačkao sam sebe. Dobijao je i pretnje, a otmičari su mu nakon pljačke tražili još novca, jer su bili nezadovoljni plenom. On nije mogao da se izdrži s tim i aprila 1998. se ubio. Verujem da je to uradio, misleći da tako štiti svoju majku, sestru i mene. Žao mi je što nisam uspeo da sačuvam svoje dete - prisetio se Zoran teških momenata.

Bajić ključni svedok

Ključni svedok u rasvetljavanju prve otmice zemunskog klana bio je Nikola Bajić, nekadašnji član ekipe Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića. On je priznao da je i sam učestvovao u otmici i naveo je da su tadašnji policajci iz PS Zemun Milan Radukić i Saša Đajić presreli Novaka u Sarajevskoj ulici, pokazali mu službene legitimacije i ugurali ga u "golf 2". Za volanom auta bio je Goran Ristić, nekadašnji član "zemunaca", koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog drugog krivičnog dela.

- Predali su Novaka Dušanu Spasojeviću, koji ga je tukao i davio sve dok nije priznao gde njegovi roditelji drže sef sa novcem. Spasojević je rekao da on nije uzeo ni dinar od tog novca, jer je sve morao da da "kerovima iz policije" - tvrdio je Bajić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora zbog zločina zemunskog klana.

 

Komentari (3)

kobasica srbije

10.03.2018 09:13

Mislim da je najveći moralni ološ čak gori od prostitutki i ubica policajac kriminalac. Takve treba u zatvorima posebnim torturama treba izlagati.

Markosp

10.03.2018 10:47

U tamnicu te kvazipandure.

Jocaaa

10.03.2018 14:01

Kazniti naj strozije te policajce...i tipera..a sta je sa ocem??on je kako swnsecam dali radio na nekomtenku pri vojsci..bio je konstruktor..jeste imao jaku platu za ono vreme..ali od nje nije mogo da ustedi 100-200 iljada dm. ..a on je napravio taj visak...normalno ni u ludilu ne kazem da je sad to neka pravda da zbog projletih para strada sin..ali eto..tako se to desilo...da nije imao tolike pare u stanu ne bi sw to desilo...a to je tipovao neko od njegovih prijatelja kuj je.to znao