Minhen pucnjava
Tanjug / AP 22.7.
Minhen pucnjava

Tanjug/AP 22-07-2016

Policija satima tragala za napadačem, Foto: Tanjug/AP

Nakon napada, on je pobegao sa lica mesta i izvršio samoubistvo.

Policija nastavlja istragu o ovom zločinu. Priveden je otac napadača, a tim forenzičara pretražio je njihov dom.

Šef minhenske policije Hubertus Andre je rekao da je nakon izvršenog pretresa ustanovljeno da nije izbeglica, već da je Sonboli rođen u Nemačkoj i da je živeo bio tu.

"Nisu nađeni dokazi da je imao pomoć, a u kući nije nađeno ništa što bi ga povezivalo sa Islamskom državom. Pronađeni su međutim, dokumenti i knjige u vezi sa raznim pucnjavama", rekao je Andre.

Takođe, kako prenose pojedini mediji, tinejdžer je pucao iz ilegalnog "gloka".

Kako je saopštio, policija je nakon napada pucala u njega, ali ga nije pogodila. On je izvršio samoubistvo pucnjem u glavu dvomilimetarskim oružjem koje je nađeno kod njega. Smatra se da napad nije politički motivisan. Šta više, policija misli da postoji "očigleda veza" između Sonbolija i norveškog ultradesničarskog ubice Andersa Bering Brejvika.

"Veza je očigledna", rekao je Andre i dodao da je Sonboli proučavao teme u vezi sa nasumičnim pucnjavama, a među njima i zločin koji je počinio Brejvik.

Sonboli je, između ostalog, držao Brejvikovu fotografiju na svom WhatsApp profilu.

Jučerašnji masakr u Minhenu dogodio se na petu godišnjicu masakra koji je Brejvik počinio u Norveškoj 2011, ubivši 77 osoba, među kojima mnogo omladine.

Prema nezvaničnim informacijama, tinejdžer je putem Fejsbuka mamio decu da dođu restoran brze hrane da bi ih ubio. Izvor iz policije tvrdi da je na ovoj društvenoj mreži postavljena reklama koja je mališanima nudila besplatan obrok u ovom restoranu, baš u vremenu kada je izvršen masakr.

Komentari (1)

saw

23.07.2016 13:00

poceti kao izrael da porodica odgovara za postupke pocinioca