Košarkaši SAD su poznati po izbegavanju doping testova
profimedia
Košarkaši SAD su poznati po izbegavanju doping testova

profimedia

Košarkaši SAD su poznati po izbegavanju doping testova, Foto: profimedia

U prvom talasu informacija dobijenih upadom na računare Svetske antidoping agencije oni su objavili medicinske podatke o teniskim zvezdama, sestrama Sereni i Venus Vilijams, najboljoj gimnastičarki sveta Simon Bajls i košarkašici Eleni dele Done. Sve četiri su Amerikanke i za sve četiri podaci ukazuju da su dobile privremene dozvole da koriste supstance koje se inače smatraju dopingom. Dve od pomenutih sportistkinja su potom javno rekle da su podaci tačni, ali da to nema nikakve veze sa dopingom, već da su zbog svojih bolesti legalno dobile dozvolu za „terapeutski izuzetak”.

Tajanstveni o američkim košarkašima

Kada smo kontaktirali sa nima, upitali smo ih da li možda imaju podatke i o američkim košarkašima, koji su u finalu olimpijskog turnira igrali sa Srbijom i ubedljivo je savladali (96:66). Međutim, njihov odgovor je stao u ono: „Pričekajte malo, biće tu još senzacionalnih dokaza.” Ostali smo tako, bar za sada, uskraćeni za odgovor na ovo pitanje.

 

Kada su privukli pažnju svetske javnosti, „Elegantni medvedi” su rešili da u drugom talasu prikupljenih podataka sa kompjutera Svetske antidoping agencije obelodane imena i dokumenta 29 ovogodišnjih olimpijaca. Za mnoge su ovi hakeri totalna nepoznanica, jer im je ovo bilo prvo obraćanje, dok američki i britanski mediji tvrde da iza njih stoji ruska država, što ona demantuje. Ipak, uspeli smo da kontaktiramo sa njima, a oni su bili voljni da kratko razgovaraju za „Alo!”.

- Poštovanje. Mi smo „Elegantni medvedi”, hakerska grupa. Rešili smo da ovo uradimo kako bismo javnosti predočili one sportiste koji krše principe fer-pleja time što koriste doping - poručuju hakeri.

Oni ne žele da ih nazivaju „ruska grupa”, već isključivo „međunarodna hakerska organizacija”. I, kako su potvrdili za „Alo!”, ovo je tek početak.

- Pričekajte malo, biće tu još senzacionalnih dokaza o tome kako su slavni sportisti koristili doping. Pokrenuli smo akciju „#OpOlympics“ (Operacija „Olimpijske igre“) kako bismo pokazali kako su neke olimpijske medalje osvojene. Hakovali smo baze podataka Svetske antidoping agencije i ostali zatečeni.

Njihov potpis je prilično jasan i, za one koji su stvarno koristili doping, zastrašujuć: „Mi smo Anonimni. Mi smo Legija. Mi ne opraštamo. Mi ne zaboravljamo. Očekujte nas”.

Kvitova

profimedia

Kvitova, Foto: profimedia

 

I Kvitova na listi dopingovanih

U drugom talasu obelodanjenih podataka našli su se dokumenti 29 olimpijaca, od kojih je 27 koristilo doping supstance, za koje imaju i privremene dozvole. U takve spadaju teniserke Petra Kvitova iz Češke i Betani Matek Sends iz SAD, britanske zvezde biciklizma Bredli Vigins i Kristofer Fruim i drugi. Dvoje za koje je samo navedeno da su u Riju koristili doping bez terapeutske dozvole su olimpijska šampionka u bacanju kugle, Amerikanka Mišel Karter, te srebrni bokser iz Rusije, Miša Alojan.

Komentari (1)

Zoran Djukic

16.09.2016 22:52

Ovo je laz Dopingovanje se ne kucka na porukama.internetu. niti bilo kakvom elektronskom uredjaju... nisu retardirani pa da stave na inernet da se dopinguju. A i sad vi kad god kazu hakeri to je istina. I vanzemaljci postoje u hakerskoj masti.. ajte molom vas