Poklon Žitije Svete Petke
Promo
Poklon Žitije Svete Petke

Promo

Poklon Žitije Svete Petke, Foto: Promo

Dnevne novine Alo! Vam tom prilikom poklanjaju žitije ove svetiteljke.

Sveta Petka u srpskom narodu veoma je poštovana i cenjena. Smatra se zaštitnicom žena, a prema predanju, pomagala je bolesne i hranila gladne. Njen kult neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i pojedini nehrišćanski narodi na srednjem istoku.

Rodila se u gradu Epivatu, koji se nalazi na obali Mramornog mora između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom 10. veka. Poticala je iz imućne i pobožne porodice.

Imala je brata, koji se zvao Jevtimije, i koji se zamonašio veoma mlad, da bi kasnije postao episkop Maditski (989—996).

Srpska pravoslavna crkva je slavi 14. oktobra po starom, odnosno 27. oktobra po novom kalendaru. Svetu Paraskevu srpski narod obično zove sveta Petka, a u srpskim primorskim krajevima „Petka Biogradska“, jer su joj mošti počivale u Beogradu.

Takođe je poznata i kao „Petka Trnovska“, jer su joj mošti bile u Trnovu.

Širom Srbije nalazi se i veliki broj izvora, koji su posvećeni sv. Petki. Jedan od njih je izvor sv. Petke u kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu gde su njene mošti dugo vremena počivale.

Kako kaže legenda, na grobu Svete Petke, događala su se razna čudesa. Pored njenih moštiju u manastiru Sveta Tri Jarahra u mestu Jaši vernici se najviše mole za isceljenja od raznih bolesti, spas od opasnosti, ratova, surove smrti…

Prepodobna mati Paraskeva, zaštitnica i čudotvorka, posebno je omiljena svetiteljka među Srbima.

Komentari (1)

rada tomasevic

25.10.2017 03:52

srecna slava dzaju ramadanovskom.izvini ne znam koja po redu ali vazno je da si nas.srbin od glave do pete koji voli svetu petku kao ceca jk i obratno.