Pita sa pečurkama
Shutterstock
Lenja pita sa spanaćem i sirom

Shutterstock

Lenja pita sa spanaćem i sirom, Foto: Shutterstock

Lenja pita sa spanaćem i sirom

Sastojci:

- 250 g margarina
- 3 jajeta
- kašičica soli
- 500 g brašna
- prašak za pecivo
- žumance
- 300 g spanaća
- 300 g sira
- 200 g pavlake
- belance

Priprema:

Od margarina, jaja, soli, brašna i praška za pecivo zamesite srednje tvrdo testo i podelite ga u dve lopte. Spanać dobro operite, iseckajte na rezance, posolite i dobro izmešajte. Dodajte sir i pavlaku, pa opet dobro promešajte i na kraju dodajte belance. Žumance ostavite za premazivanje. Razvijte testo. Namažite pleh, pospite brašnom i obložite ga razvijenom polovinom testa. Stavite preko testa nadev, pa drugu polovinu testa. Odozgo premažite žumancetom umućenim sa malo soli, pa viljuškom izbockajte pitu i pecite na 200 stepeni.

Pileća pita

Shutterstock

Pileća pita, Foto: Shutterstock

Pileća pita

Sastojci:

- 500 g pilećeg filea
- 500 g brašna
- 3 jajeta
- 1/2 l mleka
- 1/2 kesice praška za pecivo
- kašičica kvasca
-so
- biber
- mešavina suvih začina
- 100 g gaude

Priprema:

Napravite testo od jaja, brašna, mleka, praška za pecivo i kvasca i ostavite ga na toplom dok pripremate filete. Pileće filete dobro izlupajte i začinite. Pleh premažite maslacem, istresite testo, složite filete i blago ih uroniti u smesu, pa pecite oko pola sata na 180 stepeni. Pred kraj pečenja preko pospite rendani kačkavalj i ispecite pitu do kraja. Kada se malo prohladi, premažite je po želji mileramom.

Tikvice u  tankom testu

Shutterstock

Tikvice u tankom testu, Foto: Shutterstock

Tikvice u tankom testu

Potrebno je:

- 6 listova gotovih kora za savijaču
- kašika kima
- 4 kašike ulja
- 40 g brašna
- veza mirođije
- 200 ml mleka
- 150 g svežeg sira
- veza peršuna
- 700 g tikvica
- kašika mešavine suvih začina

Za premaz:
- 3 jajeta
- kašičica ulja
- kašičica mleka
- kašičica jogurta

Priprema:

Tikvice oljuštite, narendajte, malo posolite i zatim ocedite. Dodajte im mleko, brašno, suvi začin, ulje, sir, naseckanu mirođiju i peršun, pa sve dobro promešajte. U dubokoj posudi napravite premaz od jaja, ulja, mleka i jogurta. Tri kore za savijače raširite na radnu površinu i premažite smesom od jaja. Deo smese ostavite za premazivanje gotovih savijača. Premazane kore poklopite ostalim korama, pa ih premažite nadevom od tikvica i savijte u tri savijače. Savijače složite u nauljen pleh, premažite ostatkom smese od jaja i posipajte kimom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.

Tart sa slaninom i povrćem

Shutterstock

Tart sa slaninom i povrćem, Foto: Shutterstock

Tart sa slaninom i povrćem

Sastojci:

- 150 g luka
- 2 čena belog luka
- 50 g dimljene slanine
- 100 g tikvica
- 100 g šargarepe
- 50 g sira
- veća crvena paprika
- 60 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 dl ulja
- 3 jajeta

Priprema:

Slaninu ispecite na tiganju bez dodatka masnoće. U jednu činiju stavite isečeni crni i beli luk, tikvice, šargarepu, papriku i slaninu. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, jaja, sir, ulje, so i biber. Sve dobro izmešajte kašikom. Okrugli kalup prečnika 22 centimetara premažite maslacem i pospite brašnom. Ulijte smesu, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta.

Pita sa mesom bez kora

Shutterstock

Pita sa mesom bez kora, Foto: Shutterstock

Pita sa mesom bez kora

Sastojci:

- 300 g mlevenog mesa
- glavica crnog luka
- 6 jaja
- šoljica ulja
- 450 g mekog brašna
- prašak za pecivo
- jogurt
- kašika mešavine suvog začina
- 200 g pavlake

Priprema:

Luk iseckajte i propržite, pa dodajte meso, biber i začin i sve zajedno propržite. U drugoj posudi umutite četiri jajeta sa uljem i jogurtom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Meso dodajte u testo i dobro izmešajte, pa razlijte u prethodno podmazan pleh. Umutite dva jajeta sa pavlakom i prelijte preko testa. Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni i testo se ne odvoji od ivice pleha.

Pita sa pečurkama

Shutterstock

Pita sa pečurkama, Foto: Shutterstock

Pita sa pečurkama

Potrebno je:

- 500 g kora za pitu

- 500 g šampinjona

- glavica crnog luka

- so

- biber

- mešavina suvih začina

- 3 jajeta

- 250 ml kisele vode

Priprema:

Sitno iseckajte crni luk i prodinstajte ga na malo ulja. Dodajte šampinjone isečene na listiće i posolite ih. Dinstajte na srednje tihoj vatri dok ne uvri voda koju su pustile pečurke. Začinite po želji. Stavite prvu koru u nauljen pleh, poprskajte je sa malo ulja, pa isto ponovite i sa drugom. Na treću koru nanesite dinstane pečurke. Naizmenično slažite kore i pečurke, dok god ima fila. Završite korom. Pitu isecite na kvadrate. Mikserom umutite jaja i dodajte kiselu vodu, pa to nalijte preko pite i ostavite da odstoji 15-30 minuta. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.

Save