Vojna vežba
Vesna Lalić/Ministarstvo odbrane
Vojna vežba

Vesna Lalić/Ministarstvo odbrane

Lepotica za komandama borbenog sistema, Foto: Vesna Lalić

Na prikazu osposobljenosti Vojske, 9. maja, gledaoci širom Srbije i sveta moći će da u živom prenosu vide dejstva novog i modernizovanog oružja i borbene tehnike. Celokupna vežba sprovodiće se veoma realno, sa bojevom municijom. Grmeće nebo nad Sremom. Bojevo gađanje obaviće borbeni avioni, ali i artiljerija, pešadija, a spremna je i pokazna vežba u kojoj će „Kobre” pokazati kako ekspresno rešavaju talačku krizu.

Samo delić onog što smo mi juče mogli da vidimo u Nikincima jesu modernizovani tenkovi i borbena oklopna vozila, opremljena najsavremenijom optoelektronikom i računarskim sistemima, poboljšane balističke i protivminske zaštite. Ono što nas je posebno iznenadilo kod BOV M16 jeste komfor u ovim robusnim vozilima, uključujući i najmodernije klima-uređaje. Zanimljivo je da posadu BOV-a koji smo testirali čine i dve devojke, koje veoma uspešno uz pomoć računara upravljaju sistemima za borbu i optoelektronsko izviđanje.

Vojna vežba

Vesna Lalić/Ministarstvo odbrane

„Alas“ sa 25 kilometara pogađa cilj veličine mobilnog telefona, Foto: Ministarstvo odbrane

Sve koji budu gledali prenos iz Nikinaca posebno će oduševiti ponosi srpske vojne industrije - „oganj“, „Morava“, „Nora“, „Miloš“ i „Lazar“, koji su i nas juče ostavili bez daha. Ono na šta smo posebno ponosni jeste premijera ispaljivanja raketnog sistema „alas”, koji je pravi hit među kupcima srpskog naoružanja iz celog sveta. Srpski inženjeri razvili su navođenu raketu zemlja-zemlja, koja je toliko precizna da sa 25 kilometara pogađa pravo u metu veličine mobilnog telefona. Uspeli smo da zabeležimo trenutak ispaljivanja ove rakete, što možete i da vidite na fotografiji koja prati ovaj tekst, a ekskluzivni video-snimak ispaljivanja „alasa” pogledajte na našem portalu „alo.rs“. Ovaj raketni sistem posebno brine sve one koji bi da ugroze bezbednost naše zemlje.

„Alas” je protivoklopni višenamenski raketni sistem velikog dometa sa principom vođenja bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem. Namenjen je za dejstvo po tenkovima, borbenim vozilima, utvrđenjima, brodovima, helikopterima... Ono što ga izdvaja jeste izuzetan nivo preciznosti, ostvaren zahvaljujući ugradnji TV ili infracrvene glave za samonavođenje, koja raketu „alas“ pretvara u neku vrstu „raketnog snajpera”. Slika se prenosi do komandnog mesta, omogućujući na taj način operatorima da izaberu optimalnu udarnu tačku, ili da raketu preusmere na drugi cilj, odnosno samouništenje, ukoliko taktička situacija to nalaže. Velika prednost ovog raketnog sistema jeste što on nije vezan za jednu vrstu platforme. Moguće ga je lansirati sa različitih vrsta vozila, pa čak i helikoptera.

Vojna vežba

Vesna Lalić/Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba sa saradnicima, Foto: Vesna Lalić

Reporteri „Alo!” zatekli su juče u Nikincima ministra odbrane Zorana Đorđevića, koji rukovodi pripremama, zajedno sa načelnikom Generalštaba generalom Ljubišom Dikovićem, pomoćnikom ministra za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem i načelnikom Uprave za odbrambene tehnologije general-majorom Bojanom Zrnićem.

„Izuzetno sam zadovoljan. Mislim da će imati šta da se vidi na samoj vežbi, koja nas uskoro očekuje, i da će javnost biti ponosna na našu odbrambenu industriju“, rekao je ministar Đorđević nedavno.

 

Komentari (21)

Rade

02.05.2017 21:41

Teško onome, koga pogodi Alas. Ne bio mu u koži.

BgBoy

02.05.2017 21:48

Vojska sa lakiranim noktima! Oj Srbijo !

Eto

02.05.2017 21:57

Alas gadja samo 25km što je pre malo a BOV je pre velik i spor i nepotreban.

Banja

02.05.2017 22:12

@Eto - Svaki noviji lanser gadje više od toga ali ne tako precizno.

Kralj

02.05.2017 21:58

Krvolok Haradinaj poručuje: Treba da pokažemo Srbima gde im je mesto i uradimo isto što i Hrvati

Roki

02.05.2017 22:15

@Kralj - Samo šta ovo nije 91g pa srbi nemaju muda da napadnu jer su albanci naoružani dok hrvati i bosanci nisu bili te 91g tako da sada srbi samo mogu da sede i gledaju kako im to izvadjeno Srce srbije ide na transplataciju u Albaniju.

Čekaj

02.05.2017 22:18

@Kralj - Prvo im treba pravi poklič ko hrvatski i prava pesma ko čavoglave ma to je bitnije od oružja.Odmah da naprave obradu čavoglava ko ukrajinci ili još bolje da je naprave srbi?

Banja

02.05.2017 21:58

Hrvati kreću sa vežbama u novim 16 Kajova voriors helića ma divota!

Haha

02.05.2017 22:10

@Banja - Strašni mali helikopterćić dokazano i u Avganistanu i Siriji ma pravo malo čudo samo ga ameri otpisali baš jer im je pre mali a baš je ko stvoren tu na brdovitom Balkanu.

Nobody's Fool

02.05.2017 22:16

Svakome ko je pogledao fotografiju koju postaviste je jasno kakva nam je,na moju veliku žalost,obična smejurija vojska postala.Demonstriramo nekome efikasnost nove navođene rakete,a čeljade se na poslu pojavilo sa nepodsečenim "damskim" noktima. Ljudi,mi treba demonstracijom nekoga da zastrašimo i odvratimo,a ne da ga šarmiramo.Armija je pesnica jedne zemlje,nije žurka na otvorenom.

Slepcino

02.05.2017 23:55

@Nobody's Fool - Kad bude povuci potegni, prvo ces ti da bezis i da slinavis da te zastiti ista ta vojska koju sad pljujes...i naravno zastitice te, kao i ostale ovce koje u zivotu pusku nisu uzele u ruke, al su zato prvoklasni poznavaoci vojne materije

igor

02.05.2017 22:43

Ajd lupajte jos mslo eksperti, a hrvati bolje da ćute jer nemaju nista iako su u nato ušli ko ce pobediti videćemo na kraju

Nesa

02.05.2017 23:44

Ono što se može videti iz ovog klipa o sistemu „alasa”: 1. Orjentacija tj. vešačka NT se radi pomoću kolimatora tj. klasično.Čitaj-dugo vreme pripreme. 2. Ovakvi sitemi po pravilu moraju imati još jedan borbeni komplet (6+6 raketa) na transporteru. 3. Malo su pomešani ločići. demaskiranje izraženo. Kao VBR ispali i beži, a tome ovo ne služi. 4. Sistem nije potvrđen u borbenim uslovima (e. ometanja). 5. Oči ovog sistema (forward observer) nije prikazan, a on je vrlo bitan, ako ne i presudan. itd

maksa

03.05.2017 12:18

@Nesa - ..daj bre nalupa se ko maksim po diviziji...

Mister No

03.05.2017 11:44

I onda dodju generali i njihovi miljenici kriminalizovani dobrovoljci i u sred sukoba sa ratnim neprijateljem prave dogovor koliki će čiji tal da bude.

Nobody's Fool@Slepcino

03.05.2017 11:53

Some,ja sam bio član posade komandnog transportera najelitnije oklopno mehanizovane jedinice koju je SFRJ posedovala i sa Prvom gardijskom bio na prvoj liniji fronta.Obriši suzice i žali se mamici,ima u ovoj zemlji još par nas koji znamo o čemu govorimo.

maksa

03.05.2017 12:21

...jao kakvi eksperti...e ajde igrajte domine i dalje ticajte za bocu piva..

Pukovnik

03.05.2017 12:24

E Vojsko moja-najjaci adut Srpske vojske lakirani nokti i iscupane obrve. Sta smo doziveli!!!!

mrki

03.05.2017 18:21

@Pukovnik - a sto ne traze mamini sinovi da sluze vojsku?nego pricaju to je gubljenje vremena.hvala bogu sluzio sam vojsku.a ne kao neki.

mrki

03.05.2017 18:19

i opet srbi pljuju svoje.zato je i takva situacija u nasoj zemlji.pre sam govorio otici cu da zivim a novom zelandu.a sad kako sam obisao pola sveta.ne zelim nigde drugde nego u svojoj zemlji srbiji.a vi sto pljujete prvi bi ste prodali srbiju za pare.sta su pare?ako nemas svoju zemlju i da dodam zdravlje.i eto idite da zivite kod zlocinaca amera koji nam zatrovase zemlju.

Драгомир

03.05.2017 20:15

Бато,адут је када имаш атомску бомбу!И онда те заобилазе ки киша око Смедерева ... Пардонирам,около Крагујевца.Све сакаламерије које гледамо имају све војске.На пример ... Бугарска има ДЕСЕТ С300!Прво,не знају чему им служе а све зарђало! Многе делове разнела деца?