Marko Selaković
promo
Marko Selaković

promo

Marko Selaković, Foto: promo

Mitinzi, polemike, agresivnost aktivista na internetu, podmetanja, neistine, čak i neki elementi govora mržnje, pokazatelj su da se prognoza iz prve kolumne, da ova utakmica neće biti lepa za oko, uglavnom obistinila.

Evo nekoliko prošlonedeljnih primera koji na pravi način ilustruju prljavštinu i, što bi rekle komšije iz Crne Gore, glibavost izborne utakmice. A glibavost je, zna se, vrlo nezahvalna karakterna osobina.

Pristalice jednog kandidata prozivaju pristalice drugog kandidata, okupljene na mitingu u jednom gradu, zbog fizičkog izgleda i nedovoljno prijatne spoljašnjosti. Pristalice jednog drugog kandidata pokazale su do sada neviđenu virtuelnu brutalnost u internet obračunu sa izvesnim advokatom, koji je kao „zabrinuti građanin“ podneo prigovor Republičkoj izbornoj komisiji, pa je jedan treći kandidat organizovao konferenciju za štampu da se osvrne na teror nad grešnim advokatom.

Jedan odbor jedne manje partije tvrdi se da su dvojica kandidata narko-dileri i da se tajno sastaju u jednoj poznatoj pečenjari u jednom gradu u centralnoj Srbiji.

Pojedini političari koji podržavaju jednog kandidata optužuju jednog poslanika (koji podržava drugog kandidata) da je pribavio glasački listić pre izbora. Sve u svemu, utakmica se pretvorila u veoma prljav meč u kojem pojedini kandidati ne prezaju ni od čega. Razumljivo je zašto je tako: za mnoge kandidate ulog je ogroman. Nije u pitanju borba za pobedu (pobednik ove utakmice je manje-više poznat; pitanje je tek hoće li zabeležiti pobedu u prvom ili u drugom krugu). Ulog je, za većinu njih, opstanak na političkoj sceni. Dakle, za ljude koji žive od moći i uticaja - goli život.

Koji će politički legitimitet imati Saša Radulović ili Nenad Čanak ako na izborima osvoje manje glasova od nekog Luke Maksimovića alijas Belog Preletačevića? Kakve će mogućnosti za pravljenje stranke nakon izbora imati Vuk Jeremić ako kao predsednički kandidat, uz pompeznu kampanju, osvoji jednocifren procenat glasova? Kakva je politička budućnost Boška Obradovića ako po glasovima bude približniji Milanu Stamatoviću ili Miroslavu Paroviću nego Vojislavu Šešelju?

Pitanja je mnogo, a odgovor je samo jedan: ukoliko se bilo šta od navedenog desi (a ne bih bio iznenađen da se desi), navedeni gube legitimitet da se predstavljaju kao lideri. Liderstvo se u politici ne pokazuje ni bombastičnim izjavama, ni senzacionalnim istraživanjima javnog mnjenja, ni medijskom halabukom: liderstvo se potvrđuje podrškom birača. Ta podrška se iskazuje samo na jedan način: na izbornom mestu. Ostalo je manje od dve nedelje do kraja utakmice; rezultati će govoriti sami za sebe.

Komentari (1)

ogledalo

20.03.2017 06:53

Glibavost?Pohvalno je sto u tvojim tekstovima unosis malo i samokritike!Ali sto si bez obzira na svoje navijacke sklonosti napravio korak unazad i ostavio prostora za drugi krug!Kljucna rec u ovom tekstu,iz oblasti koju jedino iskreno volis-kulinarstvo,je pecenjara!Fotografija ti je super!Posebno mi se svidja kravata sa mini-maus tufnama i bojom!