Boško Kozarski
Privatna arhiva
Boško Kozarski

Privatna arhiva

Boško Kozarski, Foto: Privatna arhiva

Svest o važnosti dva velika događaja iz naše istorije gotovo da ne postoji. U svetlu današnjih mučnih i verovatno uzaludnih napora da postanemo ponupravna članica Evropske zajednice država, kao da nam promiče da smo pre oko dva veka bili i najhrabriji narod u Evropi, ali i najnaprednija država u pogledu onoga što nam se danas spočitava kao kakvom zaostalom društvu - nedovoljna afirmacija ljudskih prava i vladavine zakona!

Čuj?! Veliki vožd Krađorđe zaslužan je što se Evropa početkom 19. veka ponovo divila Srbima i Srbiji. Posle više vekova, ponovo se probudila nacionalna težnja za oslobođenjem na krilima kosovskog mita. Sloboda, sama suština srpskog bića, ponovo je rođena 1804. godine pod rukovodstvom Crnog Đorđa. Svega 31 godinu kasnije, Srbija je donela najlberalnji ustav Evrope, uvela zakone i sistem civilizovanog društva. Srbija je bila, može se reći, Evropa pre Evrope.

Ali, avaj. Toj zaostaloj, konzervativnoj i sebičnoj družini zemalja takav napredan iskorak u civilizacijskom smislu pretio je domino efektom i uvođenjem pravnog sistema u društvima u kojima je elita delila pravdu, a ne zakoni. Brzo su lupili packu našim državotvorcima uz nalog da Srbija ukine ustav. Brzo je Evropa reagovala i usporila srpsku državotvornu ekspanziju. Nekako, kao da moderna, jaka i samostalna Srbija nije baš poželjna u Evropi. Kako tada, tako i sada. Evo, danas, dva veka kasnije, drže nam predavanja o građanskim slobodama, pravima, pravu, o svemu što je slobodarski duh srpskog naroda negovao daleko pre zapadno-evropskih nacija.

Danas se težnja za nacionalnom slobodom osuđuje, kosovski zavet ismejava, sistem vrednosti obezvređuje i gotovo nasilno kalemi model države i naroda po meri neo-liberalog sveta, suprotno modelu vožda, krojaču moderne Srbije. I ustav se, ovih dana, povremeno preturi preko usta stranih izaslanika. Jasno je da je kost u grlu svih neprijatelja Srbije upravo Ustav Srbije. Sretenjski su nam ukinuli. Valjalo bi nam postojeći sačuvati, zar ne? Srećan ti praznik, državo, živeo naš Ustav!

Komentari (1)

СрбИН

13.02.2018 18:04

НЕ ПРОМЕНИ УСТАВА!