Uz pravilan izbor namirnica, srce vam može kucati kao ranije
shutterstock
Uz pravilan izbor namirnica, srce vam može kucati kao ranije

shutterstock

Uz pravilan izbor namirnica, srce vam može kucati kao ranije, Foto: shutterstock

Jedite više laganih obroka tokom dana, a izbegavajte hranu koja sadrži zasićene masti i transmasti, jer one mogu zapušiti krvne sudove. Pržena i brza hrana, industrijski prerađene namirnice, poput slatkiša i grickalica, ne bi trebalo da vam se nađu na meniju. Isto važi i za hranu u kojoj ima soli, šećera i holesterola.

Nisu sve masti loše

Za razliku od masnog mesa, koje ne bi trebalo da vam se nađe na trpezi, masna riba je odličan izbor, pa uživajte u njoj bar dvaput nedeljno. Bogata je korisnim omega-3 masnim kiselinama, kojih ima i u orašastim plodovima i lanenom semenu. Te kiseline čuvaju krvne sudove i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Ovsene pahuljice

Nakon infarkta, s vremena na vreme za doručak jedite ovsene pahuljice, ali je bolje da sami kuvate ovas. Ovas je blagotvoran za srce, jer snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a istovremeno podiže nivo dobrog. Ishrana posle infarkta podrazumeva i druge integralne žitarice (sami napravite musli ili hleb), kao i mahunarke, koje su nepresušan izvor dragocenih vlakana.

Voće i povrće

Voće i povrće najbolji su izvor dragocenih antioksidanasa, u koje se ubrajaju i pojedini vitamini. Tako vitamin C štiti srce od bolesti i reguliše nivo holesterola u krvi. Posebno je delotvoran sok od pomorandže, koji smanjuje zadebljanja krvnih sudova, dok limunov sok u kombinaciji s medom čisti krvne sudove i snižava nivo lošeg holesterola, te je idealan kao prevencija za akutni infarkt miokarda. Kao prevencija za srčani udar preporučuje se i konzumiranje što više bobičastog voća, a od povrća - paprika i beli luk!

Puls

Shutterstock

Puls, Foto: Shutterstock

 

Jednostavan test za zdravlje srca

Jednostavno testiranje u svom domu može vam pomoći da procenite rizik od srčanih bolesti. Ako uočite nešto uznemiravajuće, uputite se ka lekaru i zatim sledite njegova uputstva. Evo kako da na vrlo lak način testirate zdravlje svog srca. Vaš RHR je dobar pokazatelj stanja srca: niži je bolji. Pre nego što ujutru ustanete iz kreveta, kažiprstom pronađite puls na ručnom zglobu. Brojite otkucaje 10 sekundi, pa pomnožite taj broj sa šest. Ukoliko imate elektronski merač pritiska, možete se poslužiti njime.

više od 80  nije dobro

60 - 80 - dobro(normalno)

RHR ispod 60 ili iznad 80 može da ukazuje na dehidraciju ili medicinske probleme tipa bolesti štitne žlezde ili anemije. Izuzeci su vrhunski sportisti. Naime, maratonac ima minimalan puls između 40 i 50 otkucaja u minutu, a sportska medicina zabeležila je i ekstremnije rezultate.