Protest ispred Vlade
Aleksandar Dimitrijević
Protest ispred Vlade

Aleksandar Dimitrijević

Protest ispred Vlade, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Saobraćaj se polako normalizuje u oba smera.

Za sutra je najavljeno novo okupljanje mladih od 18.00 ispred Doma Narodne skupštine.

Tokom protesta je nekoliko mladića čuvalo "zid plača" sa fotografijama kosovskih žrtava.

Skup je završen bez incidenata.

Učesnici su se okupili Trgu Nikole Pašića na platou ispred Doma Narodne skupštine, posle šetnje koja je trajala više od četiri sata i najavili novo okupljanje za sutra u 18 sati.

Učesnici "Protesta protiv diktature" među kojima su i predstavnici reprezentativnih sindikata vojske i policije prošli su kroz Terazijski tunel i uputili se ka Domu Narodne skupštine

Povorka učesnika kreće se u pravcu Brankovog mosta, saobraćaj je zaustavljen, svi zvižde.

Prema podacima koje je policija rekla novinarima na platou ipsred palate Srbija okupilo se oko 10.000 ljudi, a prema procenama izveštača bilo ih je najmanje 15.000.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović pozvao je sa kamiona na platou ispred Palate Srbija ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da razmotri njihove zahteve, čiji je cilj sveukupna bezbednost Srbije.

"Mi smo zauzeli celi plato, ali nemamo s kim da razgovaramo. Ako smognu snage večeras, sutra ili prekosutra, neka nam se bar izvine ili podnesu ostavke", rekao je Mijailović, a demonstranti su odgovorili sa "Ostavke, ostavke" i "Uhapsite Vučića".

On je rekao da je Radio-televizija Srbije prenela da ih je danas oko 2.000 na protestu.

"To neka ide na njihov obraz", rekao je Mijailović, dok su okupljeni skandirali "Ima nas".

Prethodno je protesna kolona stigla na plati ispred Palate Srbija, pošto je stigla preko Brankovog mosta iz pravca Vlade Srbije, gd eje skup počeo u 12 sati.

Okupljeni građani nose transparente "Narode, pede*i su sa vama", "Kako predsednik od premijera", "Posle diktature za vladavinu prava - moja građanska prava su ugrožena".

Celom trasom šetnje puštane su popularne pesme "Sistem te laže", "Buđav lebac" i slične pesme Dubioze kolektiv i S.A.R.S-a, dok su građani zastajkivali slikajući učesnike protesta i pozdravljali ih.

Kolona

Aleksandar Dimitrijević

Kolona, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Protestna kolona je kroz Ulicu kralja Milana prolazila 25 minuta.

Preko mosta su prešli u dve kolone.

Levom trakom u smeru ka Novom Beogradu kretali su se učesnici "Protesta protiv diktature", koji su na čelu kolone nosili transparent "Vučiću, Šrederu" i "Dok narod gladuje, elita se raduje", dok su desnom stranom išli predstavnici reprezentativnih sindikata vojske i policije u pratnji kamiona s muzikom na čijem je čelu bio transparent "Vojni sindikat Srbije za narod i otadžbinu, snaga poverenje poštovanje".

Okupljene su pozdravljali građani koji su zbog zaustavljenog saobraćaja preko mosta išli peške.

Učesnici su sve vreme zviždali iz pištaljki i pevali i skakali uz uzvike "Vučiću, lopove".

Održan protest i u Beču!

Na trgu Heldenplac u centru Beča danas je održan skup podrške protestima u Srbiji. Skup je organizovan posredstvom društvenih mreža, na inicijativu studenata poreklom iz Srbije koji studiraju u ovom gradu.

Organizatori su na nemačkom i srpskom jeziku okupljenima rekli da je ideja bila da se informiše austrijska javnost, ali i Srbi koji žive u Austriji o događanjima u Srbiji. Istakli su u više navrata iza tog skupa ne stoji nijedna organizacija. Učesnici skupa podrške imali su prilike da na početku sami napišu parole na nemačkom i srpskom jeziku, kojima su poručili da su protiv autokratije, medijskog mraka i izbornih krađa.

Protestna šetnja reprezentativnih sindikata vojske i policije i studenata koji danima protestuju, krenula je od Vlade Srbije niz Nemanjinu do Predsedništva, a onda preko Brankovog mosta do MUP-a na Novom Beogradu.

Povorka od više hiljada ljudi krenula je uz zvuke pesme "Marš na Drinu", a učesnici su nosili nose sindikalne zastave, zastave Srbije i transparente.

Predstavnici sindikata poručili su da su redari na skupu profesionalni vojnici i policajci, i pozvali učesnike da ne nasedaju na provokacije i da budu dostojanstveni

Protest građana nezadovoljnih izbornim rezultatima i situacijom u zemlji danas je počeo ispred zgrade Vlade Srbije, a dosadašnjim učesnicima, studentima i mladima, pridružili su se policijski i vojni sindikat i nezavisi sindikat javnih službi.

Transparent za čelo kolone

Tanjug

Transparent za čelo kolone, Foto: Tanjug

Kako je reporteru Tanjuga rečeno, protest će se danas kretati od vlade Srbije ka predsedništvu, zatim Terazijama preko Brankovog mosta, do Palate Srbije.

Ispred vlade je bio kamion sa ozvučenjem, puštala se muzika, uglavnom grupe Beogradski sindikat.

Kolona kreće ispred Vlade

Petar Marković

Kolona kreće ispred Vlade, Foto: Petar Marković

Primetne su bile zastave policijskog i vojnog sindikata, zastave Srbije, Beograda, kao i transparenti "Protiv diktature kapitala", "Narod gladuje, elita se raduje", "Naše ulice naša policija", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Ovde sam samo zbog para" i natpis zlatnim slovima "CIA kao korupcija".

Takođe, deljen je tekst pesme koju skandiraju: "Onesvesti se", kao i nalepnice na kojima stoji "Rušilačka sila diktature", za koje oni koji ih dele kažu da je reč o novom otporu.

 

Ministarstvo odbrane: Do rešenja razgovorom, a ne protestom

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ministar Zoran Đorđević više puta ponavljao da "izlazak na ulice" nije rešenje za poboljšanje materijalnog položaja pripadnika bezbednosnih snaga, ali da je uprkos tome Vojni sindikat Srbije ponovo pozvao svoje članove da izađu na ulicu. U saopštenju se navodi da je Ministarstvo uvek spremno za konstruktivne razgovore i da je u dogovorenom roku od dve nedelje pokušalo da zakaže sastanak sa predstavnicima VSS, ali da je taj sindikat tražio odlaganje sastanka za sledeću nedelju zbog boravka predsednika VSS u Moskvi.

Ministarstvo je navelo da je u proteklih nekoliko dana više od 300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije počelo rešavanje stambenog pitanja korišćenjem subvencionog kredita, na osnovu Programa dugoročnog stambenog kreditiranja profesionalnih vojnika koji je usvojila Vlada Srbije.

Nekoliko momaka prodavalo je zastavice Srbije i pištaljke po ceni od 100 dinara.

Mnogi su duvali u trube, a pojavila se i nova "naprava za kreiranje buke" - spojene dve plastične čase u kojima je pšenica.

Ispred doma Narodne skupštine "ostatke Zida plača" čuvala je grupa mladića koji su se reporteru Tanjuga predstavili kao "Srbi patriote" i poručili da će ostati sve dok je lepo vreme.

Protest ispred Vlade

Tanjug/Tanja Valič

Protest ispred Vlade, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Sa razglasa se čula i pesma "Sistem te laže", a saobraćaj u Nemanjinoj i Kneza Miloša bio je obustavljen.

Protestanti traže smenu članova Republičke izborne komisije, Regulatornog tela za elektronske medije, urednika Radio-televizije Srbije, predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i sređivanje biračkog spiska.

Protest sindikata ispred Vlade Srbije

Tanjug

Protest sindikata ispred Vlade Srbije, Foto: Tanjug

Sindikati vojske i policije najavili su da će danas, na svom petom protestu, zatražiti od Vlade poštovanje Zakona o radu i popravljanje stanja u Vojsci Srbije koju po njihovim navodima, "svakog dana napuste četiri pripadnika".

Protest Policijskog i Vojnog sindikata Srbije podržala je i Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" navodeći da se njegovi učesnici bore protiv "namere vlasti da policiju i vojsku privatizuje, instrumentalizuje i pretvori u svoje partijske jurišnike".

 

Komentari (30)

vitez

08.04.2017 12:42

Sindikat prosvete ćuti. Zato profesori preko učenika žicaju da prežive.

Drita

08.04.2017 13:49

@vitez - Oni su kao i popovi. Godinama na grbaču roditelja.

TACNO

08.04.2017 14:00

@vitez - Da,trula prosveta na celu sa onim militantnim ulizicom koji decu voli samo sa senfom koji nijedno obecanje nije ispunio. Prosvetari nisu zasluzili ni deset posto od onoka sto dobijaju ,s obzirom kako i koliko rade i kako detu decu na privatnim casovima.

Dud

08.04.2017 15:05

@vitez - Pusti popove nego platu mi daj pametni,za 20000 din da radi pola državi a menu ostane samo kostiju.

Tradicija

08.04.2017 16:23

@vitez - Zato sto su sitni samoljubivi źivaroši i trte!Kao i uvek!

Kad ce fantomke da ruse Tominu vikendicu?

08.04.2017 14:26

Podrska protestima!

Ceca

08.04.2017 15:22

Glasala sam kao i onih miilliiooon! Ako je 15 hiljada na ulici da li su oni bitniji od volje svih nas? Je li to ta "pristojna demokratska" masa kojoj svi treba da se poklonimo, na sve legalno i zakonsko da zaboravimo! HVALA NE!!!

Matematika

08.04.2017 16:22

@Ceca - A onih 800.000?

hummer

08.04.2017 18:37

@Ceca - Ceki, od naprednih olosa postala si i ti losa ;) Kazi, sendvica ti, sta je nezakonito u vezi ovih protesta? Gradjani imaju pravo da izraze svoje stavove, skup je uredno prijavljen.

Bora

08.04.2017 15:58

Ko je procenio da ih je bilo 15 000? Pa, zna se, njihovi lažovi procenitelji. Zašto nema ni jedne slike odozgo da sami vidimo koliko ih ima?

Neverni Toma

08.04.2017 16:21

@Bora - Hehe,ako te zaista zanima bar u danasnje vreme imas gde videti!Prpa,a?

Yanko

08.04.2017 17:50

@Bora - Ne slikaju povorku odozgo, jer znaju da ih nema toliko. Ne mogu oni bez laganja.

zivot

08.04.2017 18:21

@Bora - Ima snimak sa Beogradjanke kojih 15 hiljada,ovo se sve naduvava na Blicu nemozes da ostavis ni jedan komentar protiv protesta nece da objave

bosanka

08.04.2017 16:59

Svaka cast, velika podrska za vas... Nadam se da ce i ovi moji ovako nesto isto uciniti. Dignimo glas braco! Jedan za sve ´, svei za jednog!!!

ljilja

08.04.2017 17:26

Zakasnili! Ovo je trebalo od 2004 . do 2012.kada se nemilosrdno pljačkalo i ostajalo bez posla. Mnogo veći razlozi su bili tada.

Krlja likes this

08.04.2017 17:32

ahaha i Krlja vas podrzava.Jel pustate njen ''Krimi rad''.Kakva lakrdija lol

jbt smarate

08.04.2017 17:35

smarate..radite muskarcine..niste nesposobni..ovo je kapitalizam..privatno i u svetu rade po par poslova..sta bre hocete..a izbori? ..pa bili izbori prosle sedmice..sta jos hocete..nista..pa setajte kad imate vremena...za to vreme mogli ste da zaradite novac na milion nacina..preko interneta..ma hiljadu mogucnosti..al vama se seta..da se druzite..mozda nadjete devojku...smarate...sve sposobno za rad al nesposobno za zivot..naviklo da kuka !

ALO

08.04.2017 18:00

Dajte slike mosta.

Rade

08.04.2017 18:49

Evo, upravo su mi stigle procene brojnosti na današnjim demonstracijama. Prema procenama, danas je bilo ne više od 8000 demonstranata dovedenih iz cele Srbije. Ovo je bilo jako daleko od 15000 ljudi na Bg ulicama.

ljubica

09.04.2017 16:58

@Rade - A i taj broj od 8.000 treba prepoloviti.

bugi

08.04.2017 19:23

IZADJITE U VECEM BROJU BAR 100.000-150.000

mrki

08.04.2017 20:14

sta se bune sad.jer ste srusili milosevica i predali hagu gde su ga i ubili.sve u tudju korist.sami sebe ubijamo.jer ste trazili demokratiju?trazili ste.e sad ima te kapitalizam.i treba da cutite i radi te.i ja vidim na slikama na fejsu ljudi koji nisu studenti moje godiste odavno zavrsili studije.izgovor podrska studentima.tuzno i zalosno.i dokle cemo jedni protiv drugih.joj srbijo medju sljivama.....

protestant

08.04.2017 20:54

Mediji javljaju ..."106-ti dan protesta je protekao u miru..." A protestanti pitaju jedni druge "Jel' se neko seca zasto mi protestvujemo ?"

smoreni smaraci

08.04.2017 22:32

to je fazon..jel ti lose u zivotu..ej aj setamo..to sve krene nevino..al neko diriguje vama..ja verujem da ste nesrecni ..al nece vam Vucic naci Smisao Zivota,Novu Ljubav...srecu...kako vas nije sramota da ste na protestu bez IKAKVOG SMISLA.Bili izbori,on pobedio..i vi setate ZBOG ???? Vi niste normalni..radite nesto,zasto tolika energija nije ulozena u Radnu Akciju..da drugu sagradite kucu,da nesto korisno uradite..a ne tako mlakonjski setkate ko babe...a znate da nema smisla!

Daria

08.04.2017 22:41

Kad vidim zdrave prave 'muskarce' kako setaju ko patkice-nije mi dobro.Umesto da pravite pare za porodicu vi setkate ko tetkice.Nemoj samo pitati kako-jer pravi muskarac UVEK ZNA KAKO! Snadji se, budi musko,zena(devojka) cete zameniti sposobnijim! Musko se setka...

čarls bronson

08.04.2017 23:28

Nisam glasao za Aleka i nimalo ne osećam njegovo propagirano blagostanje, ali mi nije jasno protiv čega se bune studenti pogotovo oni iz unutrašnjosti i na budžetskim jaslama. Imaju smeštaj i pristojnu hranu za pet-šest hiljada dinara mesečno, subvencionisana od naših sredstava, dobiće diplome i otići u beli svet, a naša deca koja nisu mogli da se besplatno školuju zabetoniraće se u Srbiji na minimalcima za preživljavanje.

Aleksandar vučić

09.04.2017 00:07

Vi mislite da cete tako lako da nas oterate sa vlasti,varate se,dok neprodamo srbiju necete nas smeniti

#sramvasbilo

09.04.2017 00:17

sram vas bilo..niste tako protestovali prosle godine kad su bili parlamentarni..isto je pobedio..a vi ste imali iste te probleme(male plate,malo ovo..)..tacno se vidi da vas je neko sad 'usmerio'.Uvek ljudi imaju iste probleme..al protesti nikad nisu 'spontani' ! Pitam jednog zasto ides-kaze 'nemam pojma,neki protest..samo nek se nesto desava' ?????? sram vas bilo..pomozite roditeljima u poslu,nadjite posao,izmislite ga.na zapadu rade od jutra do sutra..kapitalizam je..al znate vi sve,nego..

paradoks

09.04.2017 11:33

Najjace mi je ovde sto ljudi u brendiranoj obuci i odeci, sa skupim telefonima u rukama drze parole, poput "narod je gladan"!

baradja

10.04.2017 08:37

Svi ovi setaci,u svim gradovima su izmanipulisani,ovo je ranije pripremljen scenario za 2. krug,posto je potpuno obesmisljen,ubjedljivom pobjedom Vucica,vratite se ljudi svojim obavezama....U krajnjem slucaju,za koga to vi setate,ko da vodi ovu napacenu Srbiju,sramota ih je da kazu ko je organizator,i treba da ih je sramota..Kakva nam je buducnost sa potrosenim politicarima,i avanturistima...Nove snage,novi ozbiljni ljudi,jos apstiniraju,dokle...